Rămâi conectat

Economie

Nouă taxă pe factura de energie electrică: Contribuția CfD va fi introdusă începând cu 1 octombrie

Bera Larisa

Publicat

în

Nouă taxă pe factura de energie electrică: Contribuția CfD va fi introdusă începând cu 1 octombrie

Începând cu 1 octombrie, pe facturile de energie electrică va apărea o nouă taxă, denumită contribuția CfD. Deși această taxă nu va fi direct suportată de consumatorii casnici și non-casnici în perioada în care prețurile sunt plafonate, ea va fi inclusă în facturi. După expirarea plafonării prețurilor, taxa CfD va deveni aplicabilă tuturor consumatorilor, dar va avea o valoare foarte mică de 0,2 bani/MWh, conform informațiilor de la Profit.ro.

Citește și: Autoritățile pregătesc noi taxe: TVA ar putea crește la 21% în 2025. Scenarii în discuție

Contribuția CfD, menită să sprijine investițiile în tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon prin mecanismul de contracte pentru diferență (CfD), reprezintă o nouă schemă de subvenționare pentru unitățile de producție de energie regenerabilă.

Aceasta a fost stabilită printr-o hotărâre de Guvern adoptată în aprilie, iar acum a fost aprobată metodologia pentru calculul și colectarea acesteia.

″(…) apreciem un impact pozitiv din punct de vedere financiar, având în vedere faptul că se estimează valori reduse ale taxei, mult mai mici decât potențialele reduceri ale prețului pe piața de energie electrică (determinate de implementarea schemei de sprijin CfD pentru regenerabile – n.r.)″, arată ANRE.

Pentru anul în curs, contribuția CfD va fi destinată exclusiv acoperirii cheltuielilor OPCOM și Transelectrica cu administrarea mecanismului de sprijin.

Costul contribuției CfD va fi de 0,2 lei/MWh. ANRE trebuie să stabilească valoarea exactă a acestei contribuții până pe 30 septembrie, pe baza informațiilor primite de la cele două entități implicate. Contribuția va fi facturată de furnizori începând cu 1 octombrie.

″Se impun costuri de 0,2 lei/MWh contra reduceri de peste 10 lei/MWh. De aici rezultă că impactul la consumatori, în special marii consumatori, care au acces direct pe piețele angro, este clar pozitiv″, mai arată ANRE.

Pentru consumatorii casnici, această taxă va avea un impact nesemnificativ. De exemplu, pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh, costul suplimentar va fi de doar 6 bani pe lună, adică mai puțin de 1 leu pe an. În perioada în care prețurile finale sunt plafonate, acest cost nu va fi suportat direct de consumatori, ci va fi acoperit de furnizori.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Economie

Economie

ANAT cere statului român să impună măsuri pentru combaterea turismului „la negru”: Consecințele turismului ilegal în România

Bera Larisa

Publicat

în

ANAT cere statului român să impună măsuri pentru combaterea turismului „la negru”: Consecințele turismului ilegal în România Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) afirmă că autorităţile române ar trebui să acorde o prioritate sporită combaterii „turismului la negru”, din cauza consecinţelor negative semnificative asupra industriei turismului şi economiei în general, conform unui comunicat remis, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea