Noua taxă de poluare pune biruri mari pe cei ce cumpără Dacii
Noua taxă de poluare auto, valabilă de la 1 ianuarie 2012, a fost aprobată în Parlament şi urmează a fi publicată în Monitorul Oficial. Ce presupune noua variantă? În primul rând se reduce taxa de poluare cu până la 25 la sută iar persoanelor care au plătit taxa după data de 1 iulie 2008, în cazul în care au plătit mai mult, vor putea să-şi recupereze banii. Potrivit legii aprobate de Parlament, cei care vor să cumpere o maşină înmatriculată în România înainte de 1 ianuarie 2007 trebuie să plătească o taxă de mediu calculată în funcţie de capacitatea cilindrică, vechimea maşinii şi coeficientul de poluare. De exemplu: Audi A4 din 2003 motor de 1,6, taxă auto de 400 de euro; Volkswagen Golf 5 din 2006 motor 1,6 taxă de 600 de euro.
Problema mai mare pare a fi cu maşinile de producţie românească. Astfel, proprietarul unei maşini de 10 ani pe care o vinde să zicem cu 3000 de euro, va mai rămâne doar cu 1800 de euro. Restul de 1200 de euro se duce la plata taxei auto. Ministrul mediului se oferă să îi dea 880 de euro prin „Programul rabla”. În cazul maşinilor de 1,400 centimetri cubi, suma este între 140 şi 741 de euro, în funcţie de vechime şi norma de poluare.
Potrivit noii legi, există şi excepţii de la plata acestei taxe. De exemplu, printre altele, maşinile de poliţie, de pompieri, ambulanţe, maşini care aparţin unor ministere sau organizaţii cu statut diplomatic, cele istorice etc. De asemenea, excepţia este valabilă şi în cazul în care a fost înlocuită caroseria sau şasiul unei maşini, dar în acest caz este obligatoriu ca elementele schimbate să fie anterior înmatriculate în România. Autoturismele modificate pentru a fi conduse de persoanele cu hadicap sunt incluse la capitolul excepţiilor, dar se aplică pentru cumpărarea unei singure maşini timp de 5 ani şi doar dacă automobilul este în proprietatea persoanei cu handicap.
Alexandra MATEŞ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației
Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea la Bacalaureat 2025, publicată de Ministerul Educației Lista cu Olimpiadele și concursurile internaționale recunoscute pentru echivalarea probei scrise la examenul de Bacalaureat 2025 a fost publicată miercuri, 18 decembrie 2024, de Ministerul Educaţiei. Citește și: Cadrele didactice, studenții, foștii olimpici și cercetătorii vor fi plătiți cu […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 2 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 6 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi