Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Noua taxă de poluare pune biruri mari pe cei ce cumpără Dacii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

     Noua taxă de poluare auto, valabilă de la 1 ianuarie 2012, a fost aprobată în Parlament şi urmează a fi publicată în Monitorul Oficial. Ce presupune noua variantă? În primul rând se reduce taxa de poluare cu până la 25 la sută iar persoanelor care au plătit taxa după data de 1 iulie 2008, în cazul în care au plătit mai mult, vor putea să-şi recupereze banii. Potrivit legii aprobate de Parlament, cei care vor să cumpere o maşină înmatriculată în România înainte de 1 ianuarie 2007 trebuie să plătească o taxă de mediu calculată în funcţie de capacitatea cilindrică, vechimea maşinii şi coeficientul de poluare. De exemplu: Audi A4 din 2003 motor de 1,6, taxă auto de 400 de euro; Volkswagen Golf 5 din 2006 motor 1,6 taxă de 600 de euro.
Problema mai mare pare a fi cu maşinile de producţie românească. Astfel, proprietarul unei maşini de 10 ani pe care o vinde să zicem cu 3000 de euro, va mai rămâne doar cu 1800 de euro. Restul de 1200 de euro se duce la plata taxei auto. Ministrul mediului se oferă să îi dea 880 de euro prin „Programul rabla”. În cazul maşinilor de 1,400 centimetri cubi, suma este între 140 şi 741 de euro, în funcţie de vechime şi norma de poluare.
Potrivit noii legi, există şi excepţii de la plata acestei taxe. De exemplu, printre altele, maşinile de poliţie, de pompieri, ambulanţe, maşini care aparţin unor ministere sau organizaţii cu statut diplomatic, cele istorice etc. De asemenea, excepţia este valabilă şi în cazul în care a fost înlocuită caroseria sau şasiul unei maşini, dar în acest caz este obligatoriu ca elementele schimbate să fie anterior înmatriculate în România. Autoturismele modificate pentru a fi conduse de persoanele cu hadicap sunt incluse la capitolul excepţiilor, dar se aplică pentru cumpărarea unei singure maşini timp de 5 ani şi doar dacă automobilul este în proprietatea persoanei cu handicap.

Alexandra MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea