Noua lege a pensiilor: Comision de 0,5% reținut lunar de Casa de Pensii din contribuţiile asiguraţilor la Pilonul II
Casa Naţională de Pensii Publice virează către fiecare fond de pensii administrat privat, de la bugetul asigurărilor sociale de stat, lunar, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei în care angajatorul a depus declaraţia nominală de asigurare, suma reprezentând contribuţiile datorate acestor fonduri, după reţinerea comisionului de 0,5% aplicat lunar asupra sumei totale care face obiectul operaţiunii financiare efectuate pentru fiecare fond de pensii administrat privat, se arată în proiectul de lege a pensiilor, recent făcut public de Ministerul Muncii.
Ce spune proiectul noii legi a pensiilor despre Pilonul II de Pensii:
Contribuţia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, datorată la sistemul public de pensii, se transmite de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) fondurilor de pensii administrate privat.
Lunar, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei în care plătitorii au depus declaraţia nominală de asigurare, CNPP transmite fiecărui administrator lista nominală de virare a sumelor către fondul de pensii pe care acesta îl administrează.
Lunar, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei în care angajatorul a depus declaraţia nominală de asigurare, Casa Naţională de Pensii Publice virează către fiecare fond de pensii administrat privat, de la bugetul asigurărilor sociale de stat, suma reprezentând contribuţiile datorate acestor fonduri, după reţinerea comisionului de 0,5% aplicat lunar asupra sumei totale care face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat, se arată în proiectul de lege.
Banii proveniţi din comisionul achitat lunar de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat către Casa de Pensii, o sursă de venit la bugetul asigurărilor sociale.
Art. 18 – Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din:
a) contribuţii de asigurări sociale, dobânzi şi penalităţi de întârziere, precum şi din alte venituri, potrivit legii;
b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care se aprobă prin legile bugetare anuale;
c) comisioane achitate CNPP de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorate pentru operațiunile administrative și financiare efectuate în procedurile de evidență și colectare a contribuțiilor de asigurări sociale datorate acestor fonduri, conform prevederilor Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 19 – Comisionul prevăzut la art. 18 lit. c) reprezintă o cotă procentuală de 0,5% aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul
Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul Potrivit prevederilor din noua Lege a pensiilor nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale […]