Noua lege a pensiilor: Comision de 0,5% reținut lunar de Casa de Pensii din contribuţiile asiguraţilor la Pilonul II

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Casa Naţională de Pensii Publice virează către fiecare fond de pensii administrat privat, de la bugetul asigurărilor sociale de stat, lunar, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei în care angajatorul a depus declaraţia nominală de asigurare, suma reprezentând contribuţiile datorate acestor fonduri, după reţinerea comisionului de 0,5% aplicat lunar asupra sumei totale care face obiectul operaţiunii financiare efectuate pentru fiecare fond de pensii administrat privat, se arată în proiectul de lege a pensiilor, recent făcut public de Ministerul Muncii.

Ce spune proiectul noii legi a pensiilor despre Pilonul II de Pensii:

USR - Alegeri parlamentare 2020

Contribuţia la fondul de pensii administrat privat, care este parte din contribuţia de asigurări sociale prevăzută pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale, datorată la sistemul public de pensii, se transmite de către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) fondurilor de pensii administrate privat.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Lunar, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei în care plătitorii au depus declaraţia nominală de asigurare, CNPP transmite fiecărui administrator lista nominală de virare a sumelor către fondul de pensii pe care acesta îl administrează.

Lunar, până cel târziu în data de 20 a lunii următoare celei în care angajatorul a depus declaraţia nominală de asigurare, Casa Naţională de Pensii Publice virează către fiecare fond de pensii administrat privat, de la bugetul asigurărilor sociale de stat, suma reprezentând contribuţiile datorate acestor fonduri, după reţinerea comisionului de 0,5% aplicat lunar asupra sumei totale care face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat, se arată în proiectul de lege. 

Banii proveniţi din comisionul achitat lunar de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat către Casa de Pensii, o sursă de venit la bugetul asigurărilor sociale.

Art. 18 – Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din:

a) contribuţii de asigurări sociale, dobânzi şi penalităţi de întârziere, precum şi din alte venituri, potrivit legii;

b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care se aprobă prin legile bugetare anuale;

c) comisioane achitate CNPP de către administratorii fondurilor de pensii administrate privat, datorate pentru operațiunile administrative și financiare efectuate în procedurile de evidență și colectare a contribuțiilor de asigurări sociale datorate acestor fonduri, conform prevederilor Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 19 – Comisionul prevăzut la art. 18 lit. c) reprezintă o cotă procentuală de 0,5% aplicată lunar asupra sumei totale ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat.

Sursa: economica.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419