Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Noua lege a pensiilor 2024: Pensionarea anticipată fără penalizare pentru locuitorii din 21 de localități puternic poluate din județul Alba NU va mai fi posibilă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noua lege a pensiilor 2024: Pensionarea anticipată fără penalizare pentru locuitorii din 21 de localități puternic poluate din județul Alba NU va mai fi posibilă

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie 2024, are multe prevederi care înăspresc condițiile de ieșire la pensie.

După ce s-a aflat că de marea și mult lăudata recalculare, prezentată ca o majorare a pensiilor, de fapt nu vor beneficia vreo două milioane de pensionari, aflăm acum că legea asta clocită de Coaliția PSD – PNL pentru „părinții și bunicii noștri”, cum spunea melodramatic Marius Budăi, fost ministru al Muncii, aduce și eliminarea unei facilități acordate oamenilor care au locuit în medii poluate.

Astfel, oamenii care au locuit pe o rază de 8 km față de o unitate industrială poluantă aveau posibilitatea de a se pensiona cu 2 ani mai devreme decât prevederile legale pentru restul muritorilor beneficiari de pensii pe bază de contributivitate, fără să sufere vreo penalizare la calculul pensiei.

Iată că acum, noua lege a pensiilor șterge cu buretele totul. Cei care pierd această facilitate sunt locuitorii din Câmpeni, Zlatna, Abrud, Baia de Arieș, Rimetea, Livezile, Sălciua, Poșaga, Ponor, Mogoș, Meteș, Almașu Mare, Ciuruleasa, Bucium, Sohodol, Bistra, Lupșa, Roșia Montană, Întregalde, Râmeț, Ocoliș. Astfel, cei care locuiesc în aceste localități și se pot pensiona în condițiile acestei facilități o mai pot face numai până la data de 31 august 2024.

Citește și: Pensii 2024 – noua lege a pensiilor | Cum se poate cumula pensia cu salariul

Comentând această prevedere legală, președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că noua prevedere nu elimină posibilitatea pensionării anticipate, ci urmărește descurajarea acestui fenomen. Clar, descurajare, de vreme ce și locuitorilor din zonele poluate li se vor aplica penalizări. „Referitor la pensionarea anticipată, există două categorii: cea cu penalitate şi cea fără penalitate.

De pensia anticipată beneficiază oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Aceştia pot să iasă mai devreme la pensie cu 5 ani şi au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar faţă de cei 35 de ani pot să iasă mai devreme la pensie fără nicio penalitate.

Citește și: Când începe RECALCULAREA PENSIILOR

Referitor la acele condiţii impuse de Comisia Europeană privind eliminarea unor facilităţi privind pensia anticipată, acestea nu se referă la categoria strictă de pensionare anticipată prevăzută în sistemul public de pensii, ci se referă la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.

Mă refer în principal la cei care beneficiază de reducere faţă de vârsta standard de pensionare şi ies tot la limită de vârstă, dar beneficiază de o reducere datorită condiţiilor grele de muncă. Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipată, ci încercăm să evităm pensionările mai devreme din sistemul public de pensii”, a declarat șeful Casei de Pensii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea