Rămâi conectat

Actualitate

Nou pachet de legi anticriză: TVA redus la energie, vouchere în valoare de 1.000 de lei și reducerea impozitării muncii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Nou pachet de legi anticriză: TVA redus la energie, vouchere în valoare de 1.000 de lei și reducerea impozitării muncii

Un pachet anticriză a fost lansat de către USR, în care propune, prin două inițiative legislative depuse în Parlament, mai mmulte măsuri, precum reducerea de la 19% la 5% a TVA-ului la energie, vouchere de 1.000 de lei pentru reducerea facturilor la energie, eliminarea accizei pentru certificatele verzi și a taxei de cogenerare de pe facturi, dar și reducerea treptată a impozitării muncii.

„USR lansează astăzi pachetul anticriză, un pachet format din mai multe iniţiative legislative care vine cu soluţii pentru această criză a facturilor şi situaţii dificile în care se află foarte mulţi români. Suntem într-un context în care statul a eşuat sistematic să rezolve criza facturilor la energie, vedem un haos şi o impredictibilitate continuă, vedem că avem printre cele mai mari preţuri la energie din toată Uniunea Europeană, vedem o schemă care a crescut artificial preţurile şi care a dat ţepe consumatorilor casnici din România şi companiilor”, a afirmat deputatul USR Cristina Prună, la o conferinţă de presă la Parlament.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ea a spus că, prin schema de compensare şi plafonare pe care a dat-o Guvernul, consumatorii casnici primesc facturi de trei – patru ori mai mari decât anul trecut, iar statul a dat ţepe companiilor pentru că a scos sute de mii de firme de la plafonarea preţului.

„Practic, important de ştiut este că schema PSD – PNL de plafonare-compensare este una care a eşuat, nu doar din punct de vedere al impactului bugetar enorm pe care îl are şi pe care statul român nu-l poate suporta, ci şi facturi care nu se plătesc şi sute de mii de firme care vor intra în faliment în următorii ani din cauza acestui eşec de proporţii. Trebuie reţinut că România are singura schemă de plafonare – compensare în lumea asta care, pentru a rezolva problema creşterii preţurilor, creşte şi mai tare preţurile. Este unicat cum au reuşit să facă lucrul acesta”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui.

El a spus că USR vine cu soluţii, menţionând că încă nu este prea târziu ca Guvernul să ia aceste măsuri pe care le-au aplicat multe ţări din Uniunea Europeană.

USR propune în acest sens ca acciza pentru certificatele verzi şi la taxa de cogenerare să nu mai fie pe factura de energie electrică şi reducerea cotei TVA, a precizat Năsui.

„În factura de energie (…) mai avem încă o acciză pe care o plătim statului, mai avem acele faimoase certificate verzi care sunt o schemă de a subvenţiona energia regenerabilă făcută la un anumit moment în timp, în perioada domnului Călin Popescu Tăriceanu, care acum nu are nevoie de subvenţii, pentru că preţul energiei este deja extrem de mare şi mai avem încă o subvenţie, acea taxă pentru cogenerare, care foloseşte exact la acelaşi lucru, dar iarăşi centrale pe cogenerare produc energie electrică, preţul a ajuns până la cer, nu au nevoie să mai fie subvenţionate şi să nu mai folosim factura pe post de taxator. Şi iarăşi TVA-ul în România este menţinut la cota foarte mare de 19%, în condiţiile în care alte state au scăzut la 5% sau chiar 0% pentru pentru gaz această cotă. Fix asta ar trebui să facă statul român”, a explicat Năsui, potrivit Agerpres.

Vouchere de 1.000 lei pentru reducerea facturilor la energie

USR mai propune şi acordarea unor vouchere de 1.000 de lei pentru reducerea facturilor la energie, a adăugat Cristina Prună.

„Ceea ce propune USR este un voucher de 1.000 lei pentru început şi apoi poate fi ajustat, în funcţie de evoluţia preţurilor, astfel încât românii să poată să-l folosească pentru reducerea facturilor la energie şi mai are încă un avantaj genul acesta de abordare, acest voucher pe care l-am da oamenilor, anume că îi încurajează să consume raţional”, a explicat Prună.

Potrivit Cristinei Prună, acest voucher va ajuta şi la reducerea risipei, pentru că oamenii vor vedea direct în factură cât le-a mai rămas din ajutor.
5.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice

De asemenea, USR doreşte să încurajeze românii să îşi producă propria energie, oferindu-le alternativa unui voucher de 5.000 de lei în vederea instalării de panouri fotovoltaice, a adăugat ea.

De asemenea, pentru industrie, USR propune un sprijin pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, a mai spus Prună, menţionând în acest sens reducerea taxelor de plată către stat în cuantumul a 50% din creşterea facturilor la energie şi gaz, raportată la luna ianuarie 2022.

USR vrea zero taxe pe salariul mimin

O altă măsură propusă de USR este reducerea treptată a impozitării muncii.

„Am propus măsura numită zero taxe pe salariu minim, salariul minim să nu fie impozitat să nu fie taxat, toate impozitele, toate taxele să înceapă de la salariul minim”, a adăugat Năsui, menţionând că proiectul propus prevede ca această măsură să fie implementată gradual pe 4 ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Master pentru polițiști: Cum combate MAI deficitul de personal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Master pentru polițiști: Cum combate MAI deficitul de personal

În vederea reducerii deficitului de personal de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, a fost operaționalizat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, începând cu acest an universitar, programul de master profesional, ca formă de pregătire inițială a ofițerilor de poliție.

În urma susținerii concursului de admitere, s-a constatat că aproximativ 90% sunt agenți de poliție încadrați în unități ale MAI.

Având în vedere această situație, la nivelul structurilor de specialitate a fost realizată o analiză în scopul identificării soluțiilor de reglementare pentru gestionarea corespunzătoare a raporturilor de serviciu ale acestora, ținând cont de faptul că participarea la programul de master profesional presupune prezența obligatorie în instituția de învățământ pe toată durata lui.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest sens, a fost elaborat un proiect de Ordonanță de Urgență care să modifice Statutul Polițistului, fiind reglementată posibilitatea frecventării acestor cursuri cu scoatere de la locul de muncă, cu acordarea drepturilor bănești prevăzute de Legea salarizării pentru asemenea situații.

La final, absolvenții acestei forme de învățământ vor fi încadrați în funcție de nevoile instituționale, cu obligația să-și desfășoare activitatea pentru o perioadă de 5 ani în cadrul inspectoratelor județene de poliție, respectiv Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, după caz, unde au fost repartizați după absolvire.

Nerespectarea angajamentului încheiat în urma admiterii atrage obligația restituirii, proporțional cu perioada rămasă de executat, a cheltuielilor efectuate în total pe timpul școlarizării, inclusiv a drepturilor financiare acordate pe perioada cursurilor cu scoatere de la locul de muncă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Zi liberă pentru profesori și elevi, de Ziua Educației: 5 octombrie pică miercuri, în mijlocul săptămânii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Zi liberă pentru profesori și elevi, de Ziua Educației: 5 octombrie pică miercuri, în mijlocul săptămânii

An de an, la data de 5 octombrie, este sărbătorită Ziua Internațională a Educației, care anul acesta va fi în mijlocul săptămânii, mai exact într-o zi de miercuri. Potrivit ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă, la data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Art. 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2022-2023 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceeași zi este prevăzută și în contractul colectiv de muncă la nivel de sector.

Ziua liberă pentru profesori și elevi e cu două săptămâni și trei zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 22-30 octombrie).

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

În ţara noastră, Ziua Mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua Învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul de atunci al Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi de cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ) şi Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cătalin Drulă despre BMW-urile poliției: „Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cătalin Drulă despre BMW-urile poliției: „Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți”

Cătălin Drulă, președintele USR, a calificat, într-o postare pe pagina proprie de pe o rețea de socializare, licitația prin care Poliția Română a încheiat un contract-cadru de maximum 600 mașini BMW cu Automobile Bavaria drept ”licitație cu dedicație”.

„A ieșit astăzi Poliția lui Bode să mintă pentru el și Iohannis, despre licitația pentru 600 de BMW-uri. Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație. Să zicem că vrei să cumperi 600 de BMW-uri 320ix de la prietenul președintelui. Ai putea să ceri o berlină, relativ puternică (min. 175 cai putere), pe benzină, cu cutie automată, tracțiune integrală, accelerație de la 0-100km/h în cel mult 8 secunde. Ai putea.

Dar ce te faci dacă vine un ofertant cu Skoda Octavia 2.0 TSI DSG 4X4 care se potrivește la toate, dar costă numai 28.000€ pe când BMW-ul e 38.600€? Cum ce faci? Pui în caietul de sarcini înălțime maximă de 1450mm și Octavia nu se califică pentru că are 1469mm.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bonus: elimini și Volkswagen Passat-ul care are 1456mm. Dar cum scapi de Audi A4 40 TFSI quattro care costă tot 38.600€ și se potrivește la toate cerințele sau le depășește?

Cutie de viteze automată CU MINIM 8+1 TREPTE. Ce să vezi? Pe A4 e S-tronic cu 7+1 trepte. O diferența irelevantă în practică și mai ales în practica poliției. Faci o căutare de piață și vezi că se mai potrivesc niște modele care te-ar putea amenința.

Mercedes C 200 4MATIC. Ăsta e periculos. Are tot ce are și BMW-ul, ba chiar și cutie cu 9+1 trepte (9G-TRONIC). Prețul e competitiv, 41.000€, deci riști dacă nu-l elimini. Soluția? Motor de minim 1,9 litri. Mercedesul are doar 1,5 litri, deși scoate din ei 224 de cai-putere și te lipește de scaun la 7,1 secunde până la 100km/h. Afară și cu C200.

Ce rămâne care să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică.

Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți. *toate prețurile sunt cele de listă, fără TVA inclus”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea