Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Nou pachet de legi anticriză: TVA redus la energie, vouchere în valoare de 1.000 de lei și reducerea impozitării muncii

BONTEA Alexandru

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024
Nou pachet de legi anticriză: TVA redus la energie, vouchere în valoare de 1.000 de lei și reducerea impozitării muncii

Un pachet anticriză a fost lansat de către USR, în care propune, prin două inițiative legislative depuse în Parlament, mai mmulte măsuri, precum reducerea de la 19% la 5% a TVA-ului la energie, vouchere de 1.000 de lei pentru reducerea facturilor la energie, eliminarea accizei pentru certificatele verzi și a taxei de cogenerare de pe facturi, dar și reducerea treptată a impozitării muncii.

„USR lansează astăzi pachetul anticriză, un pachet format din mai multe iniţiative legislative care vine cu soluţii pentru această criză a facturilor şi situaţii dificile în care se află foarte mulţi români. Suntem într-un context în care statul a eşuat sistematic să rezolve criza facturilor la energie, vedem un haos şi o impredictibilitate continuă, vedem că avem printre cele mai mari preţuri la energie din toată Uniunea Europeană, vedem o schemă care a crescut artificial preţurile şi care a dat ţepe consumatorilor casnici din România şi companiilor”, a afirmat deputatul USR Cristina Prună, la o conferinţă de presă la Parlament.

Ea a spus că, prin schema de compensare şi plafonare pe care a dat-o Guvernul, consumatorii casnici primesc facturi de trei – patru ori mai mari decât anul trecut, iar statul a dat ţepe companiilor pentru că a scos sute de mii de firme de la plafonarea preţului.

„Practic, important de ştiut este că schema PSD – PNL de plafonare-compensare este una care a eşuat, nu doar din punct de vedere al impactului bugetar enorm pe care îl are şi pe care statul român nu-l poate suporta, ci şi facturi care nu se plătesc şi sute de mii de firme care vor intra în faliment în următorii ani din cauza acestui eşec de proporţii. Trebuie reţinut că România are singura schemă de plafonare – compensare în lumea asta care, pentru a rezolva problema creşterii preţurilor, creşte şi mai tare preţurile. Este unicat cum au reuşit să facă lucrul acesta”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui.

El a spus că USR vine cu soluţii, menţionând că încă nu este prea târziu ca Guvernul să ia aceste măsuri pe care le-au aplicat multe ţări din Uniunea Europeană.

USR propune în acest sens ca acciza pentru certificatele verzi şi la taxa de cogenerare să nu mai fie pe factura de energie electrică şi reducerea cotei TVA, a precizat Năsui.

„În factura de energie (…) mai avem încă o acciză pe care o plătim statului, mai avem acele faimoase certificate verzi care sunt o schemă de a subvenţiona energia regenerabilă făcută la un anumit moment în timp, în perioada domnului Călin Popescu Tăriceanu, care acum nu are nevoie de subvenţii, pentru că preţul energiei este deja extrem de mare şi mai avem încă o subvenţie, acea taxă pentru cogenerare, care foloseşte exact la acelaşi lucru, dar iarăşi centrale pe cogenerare produc energie electrică, preţul a ajuns până la cer, nu au nevoie să mai fie subvenţionate şi să nu mai folosim factura pe post de taxator. Şi iarăşi TVA-ul în România este menţinut la cota foarte mare de 19%, în condiţiile în care alte state au scăzut la 5% sau chiar 0% pentru pentru gaz această cotă. Fix asta ar trebui să facă statul român”, a explicat Năsui, potrivit Agerpres.

Vouchere de 1.000 lei pentru reducerea facturilor la energie

USR mai propune şi acordarea unor vouchere de 1.000 de lei pentru reducerea facturilor la energie, a adăugat Cristina Prună.

„Ceea ce propune USR este un voucher de 1.000 lei pentru început şi apoi poate fi ajustat, în funcţie de evoluţia preţurilor, astfel încât românii să poată să-l folosească pentru reducerea facturilor la energie şi mai are încă un avantaj genul acesta de abordare, acest voucher pe care l-am da oamenilor, anume că îi încurajează să consume raţional”, a explicat Prună.

Potrivit Cristinei Prună, acest voucher va ajuta şi la reducerea risipei, pentru că oamenii vor vedea direct în factură cât le-a mai rămas din ajutor.
5.000 de lei pentru instalarea de panouri fotovoltaice

De asemenea, USR doreşte să încurajeze românii să îşi producă propria energie, oferindu-le alternativa unui voucher de 5.000 de lei în vederea instalării de panouri fotovoltaice, a adăugat ea.

De asemenea, pentru industrie, USR propune un sprijin pentru toate companiile, nu doar pentru IMM-uri, a mai spus Prună, menţionând în acest sens reducerea taxelor de plată către stat în cuantumul a 50% din creşterea facturilor la energie şi gaz, raportată la luna ianuarie 2022.

USR vrea zero taxe pe salariul mimin

O altă măsură propusă de USR este reducerea treptată a impozitării muncii.

„Am propus măsura numită zero taxe pe salariu minim, salariul minim să nu fie impozitat să nu fie taxat, toate impozitele, toate taxele să înceapă de la salariul minim”, a adăugat Năsui, menţionând că proiectul propus prevede ca această măsură să fie implementată gradual pe 4 ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților

Bogdan Ilea

Publicat

în

Noi reguli pentru obținerea pașaportului: Ce prevede noua lege adoptată de Camera Deputaților Marți, 14 mai 2024, Plenul Camerei Deputaților a adoptat un proiect de lege care revizuiește condițiile pentru eliberarea pașaportului simplu temporar. Conform noilor reguli, acest tip de pașaport va putea fi emis doar în situații speciale. În cursul zilei de marți, 14 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea