Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat. Ce subiecte i-au picat la examenul dat la 47 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat. Ce subiecte i-au picat la examenul dat la 47 de ani

Astăzi elevii claselor a XII-a au început examenele de Bacalaureat, ca moment final al vieții lor de liceeni, îndreptându-se spre viața de student și apoi de adult responsabil. Dar, în urmă cu 58 de ani, pe vremea când avea deja 47 de ani, fostul dictator Nicolae Ceaușescu se presupune că trecea prin aceleași emoții, ale examenului de Bacalaureat. Recent Arhivele Naționale au publicat documentele care atestă, inclusiv, nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat și ce subiecte i-au picat, deși se credea că este semianalfabet.

O eră pe care mulți o doresc uitată, condusă de un ”semianalfabet”

La 25 decembrie 1989, comunismul în Europa de Est se prăbușea în urma unui val de revolte populare, primind o lovitură finală prin execuția dictatorului Nicolae Ceaușescu. Căderea lui Ceaușescu, dictatorul român care și-a condus țara în beneficiul său și al familiei sale, ca un stăpân feudal, a provocat unde de șoc în întreaga lume.

În afară de anii în care românii au trăit cu frică, aproape pe întuneric și fără căldură, cu rații la mai toate alimentele, din dorința ”semianalfabetului” dictator de a plăti toată datoria externă a României, totuși a mai rămas ceva, principala atracție turistică din București, clădirea care a fost inspirată de o vizită în Coreea de Nord a dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1971.

Astăzi, numele său oficial este Palatul Parlamentului. Înainte de 1989, numele era Casa Poporului, iar turiștii străini îl numesc Palatul lui Ceaușescu. Dacă credeți ce se vehiculează, este vizibilă de pe Lună, este mai mare decât Piramida lui Keops și la construcția sa au fost folosiți peste un milion de metri cubi de marmură.

Citește și: SUBIECTE BACALAUREAT 2023 la Limba Română: Ce a picat anul acesta la Uman și Real

Este greu să găsești informații de încredere despre cât costă funcționarea sa, dar s-a ajuns la cifra de douăzeci de milioane de euro pe an, iar o altă sursă spune că a costat aproximativ trei miliarde de euro construcția sa.

Suntem deja la 34 de ani de la momentul 25 decembrie, iar mulți ar dori să șteargă acest pasaj al istoriei României, dar istoria unui popor nu poate fi ștearsă așa de ușor, precum ai șterge praful de pe un raft de bibliotecă. În perioada de tristă amintire, în anii de glorie ai fiului cel mai iubit, au existat zvonuri, legende și mituri despre cel pe care toată lumea îl știa ca dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Venirea lui Nicolae Ceauşescu la putere și educația acestuia

După o perioadă în care a fost comunist în ilegalitate și încarcerat ca atare, după venirea lui Maurer, Gheorghiu Dej, Ana Pauker, etc, Nicolae Ceaușescu a reușit să se afirme ca un tânăr comunist înflăcărat. Dar istoria, pe care azi unii o vor uitată, consemnează că momentul venirii lui Nicolae Ceaușescu în prim-planul politicii vremii nu ar fi fost întâmplător, acesta reușind să-și apropie elemente puternice din PCR pentru a-și putea asigura întâietatea la conducerea acestuia. Conform unora, asta reprezintă o abilitate, nu neapărat un defect.

Dar, tot istoria mai consemnează că între anii 1952 și 1957, fostul dictator a deținut mai multe funcții importante, de la subsecretar de stat în ministerul Agriculturii, în 1952 când s-a ocupat și de colectivizare, și până la șeful Direcției Superioare Politice a Armatei și adjunct al Ministrului Forțelor Armate, când a ordonat focul asupra celor care declanșau răscoala țăranilor din Vadu Roșca.

Doar cinci clase primare pentru Nicolae Ceaușescu?

Dar, înainte de toate astea, Nicolae Ceaușescu era un țăran, provenit dintr-o familie de țărani cu 10 copii, iar averea familiei nu era atât de mare încât să poată susține toți cei zece la școală. Așa se face că, cel puțin așa spune documentele de la Arhiva Națională, tânărul Nicolae Ceaușescu avea să termine doar cinci clase primare. După intrarea în partid și accederea către putere, avea să fie trimis la Școala Superioară de Partid „Ștefan Gheorghiu”:

”Noi documente privitoare la școlarizarea lui Nicolae Ceaușescu, păstrate la Arhivele Naționale ale României. Recent, Arhivele Naționale ale României și-au îmbogățit patrimoniul cu documente școlare referitoare la Nicolae Ceaușescu, mărturii importante pentru istoria comunismului românesc.

Documentele au fost integrate în Colecția Nicolae Ceaușescu păstrată de instituția noastră și vor fi accesibile în curând prin Sala de studiu a Serviciului Arhive Naționale Istorice Centrale din București”, spun cei de la Arhivele Naționale.

Anul 1965 și nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat

La un an de la accederea la putere în ineriorul PCR, Nicolae Ceaușescu termina Școala Superioară de Partid „Ștefan Gheorghiu” și-i cerea ministrului Învățământului să i se echivaleze aceste studii și, ulterior, să i se permită să dea examenul de Bacalaureat. Conform documentelor publicate de Arhiva Națională, exact așa s-a și întâmplat.

Numai că, în loc să dea examenul ca orice absolvent, în cazul lui Ceaușescu s-a decis să dea examenul singur, stiuațe despre care istoricul Bogdan Murgescu spune că ”Nu cred că a observant niciun corector. Ceea ce este de reținut este faptul că a dat examen de unul singur, ori acest lucru este deja neobișnuit, marchează un tratament special și în același timp o posibilitate de fraudare mai mare a examenului propriu-zis.”, conform Euronews.

Conform decizie, Ceaușescu a dat doar două examene, primul la Limba și Literatura Română, și al doilea la matematică, amândouă fiind probe scrise. În documentele publicate de Arhiva Națională se poate vedea și nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat la ambele probe scrise, aceasta fiind nota 10.

Ce subiecte i-au picat dictatorului Nicolae Ceauşescu la cele două probe
În aceleași documente publicate se văd și subiectele primite, de exemplu la proba scrisă la română, acestea constând în ”Caracterizarea poeziei lui Mihail Eminescu” și ”Valoarea operei poetice a lui Vasile Alecsandri”. În ceea ce privește proba scrisă la matematică, Ceaușescu, primul matematician al României Socialiste, a avut de rezolvat o funcție grafică și de rezolvat polinoame. Deși, în mod clar, nu el a fost cel care a rezolvat toate aceste subiect, cu toate astea, nota uimitoare pe care Nicolae Ceauşescu a luat-o la Bacalaureat la ambele probe scrise, a fost nota 10.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

RMGC propune noi revendicări în România: se concentrează pe două inițiative cheie. Situația de la Roșia Montană.

Bogdan Ilea

Publicat

în

RMGC propune noi revendicări în România: se concentrează pe două inițiative cheie. Situația de la Roșia Montană Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care administrează proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, a cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) să extindă licența de exploatare a zonei auro-argintifere pentru un termen suplimentar de cinci ani. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea