Norul radioactiv care s-a răspândit deasupra Europei: Nu există niciun pericol pentru populația României
„Nu există niciun pericol pentru populație”, a asigurat preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, după anunțul Institutului francez de radioprotecţie şi siguranţă nucleară din Franța, cu privire la un accident la o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear sau de un centru medical nuclear.
„Nu există niciun pericol pe teritoriul țării. Nici nu a existat un pericol referitor la emiterea unor radiații de către acest radionutrit artificialul 106, care a fost detectat cu concentrații mai mari pe la jumătatea lunii septembrie, începutul lunii octombrie, inclusiv deasupra României”, a declarat Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, la Digi24.
El a precizat că zona de concentrare a fost „pe zona de sud și sud-est a României, pe zona Giurgiu, Alexandria, București, Ilfov și Constanța”.
Potrivit acestuia, CNCAN a primit o informare la jumătatea lunii septembrie de la Agenția Internațională de Energie Atomică de la Viena cu privire la „măsurători care ridicau o creștere a acestui radionutrit în țări limitrofe României, este vorba de Austria, Ungaria, Ucraina”.
Institutul pentru securitate nucleară a anunțat că norul radioactiv care s-a răspândit deasupra Europei în ultimele săptămâni provine dintr-o facilitate nucleară din Rusia sau din Kazahstan.
Măsurătorile mai multor stații europene au confirmat un nivel ridicat de ruthenium 106 în atmosferă în majoritatea țărilor europene, a precizat IRSN.
Ruthenium 106, un nuclid radioactiv, este produsul unei reacții nucleare și nu apare în mod natural.
Potrivit IRSN, norul radioactiv ar putea proveni de la un centru de gestionare a combustibilului nuclear sau de la un centru medical.
Agenția nu a determinat cu exacitate sursa geografică a norului, dar în urma unei analize s-a putut stabili că aceasta ar fi undeva la sud de Munții Ural, adică în Rusia sau Kazahstan.
IRSN a mai precizat că norul radioactiv nu va avea un impact nociv asupra sănătății oamenilor din Europa sau asupra mediului.
Totuși, dacă un astfel de accident ar fi avut loc în Franța, protocolul ar fi impus evacuarea populației pe o rază de mai mulți kilometri în zona vizată.
Sursa: realitatea.net, stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu, despre cazul vicepremierului Anastasiu: Dacă un membru al Guvernului din Elveția ar fi dat 8 ani mită fiscului, era dat afară în maxim o oră și nu mai lucra niciodată la stat, dar noi suntem în România
Radu Georgescu, despre cazul vicepremierului Anastasiu: Dacă un membru al Guvernului din Elveția ar fi dat 8 ani mită fiscului, era dat afară în maxim o oră și nu mai lucra niciodată la stat, dar noi suntem în România Radu Georgescu a explicat în cea mai recentă postare în mediul online ce s-ar fi întâmplat […]
INCREDIBIL | Timbrele poștale tipărite de Poșta Română sunt vândute de Romfilatelia tot Poștei Române
INCREDIBIL | Timbrele poștale tipărite de Poșta Română sunt vândute de Romfilatelia tot Poștei Române De aproape 20 de ani Romfilatelia vinde timbre Poștei Române. Ironia face că Poșta Română tipărește timbrele pe care le dă companiei Romfilatelia pentru a le cumpăra de la ea. Ironia face că, Poșta Română deține Romfilatelia, dar în același […]
26-27 iulie 2025 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe: Risc de viituri pe râuri din jumătate de țară
26-27 iulie 2025 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe: Risc de viituri pe râuri din jumătate de țară Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis sâmbătă, 26 iulie 2025, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din mai multe bazine hidrografice din Transilvania, Banat şi Moldova, […]