Rămâi conectat

Actualitate

Norul radioactiv care s-a răspândit deasupra Europei: Nu există niciun pericol pentru populația României

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Nu există niciun pericol pentru populație”, a asigurat preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, după anunțul Institutului francez de radioprotecţie şi siguranţă nucleară din Franța, cu privire la un accident la o instalaţie de tratare a combustibilului nuclear sau de un centru medical nuclear.

„Nu există niciun pericol pe teritoriul țării. Nici nu a existat un pericol referitor la emiterea unor radiații de către acest radionutrit artificialul 106, care a fost detectat cu concentrații mai mari pe la jumătatea lunii septembrie, începutul lunii octombrie, inclusiv deasupra României”, a declarat Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, la Digi24.

El a precizat că zona de concentrare a fost „pe zona de sud și sud-est a României, pe zona Giurgiu, Alexandria, București, Ilfov și Constanța”.

Potrivit acestuia, CNCAN a primit o informare la jumătatea lunii septembrie de la Agenția Internațională de Energie Atomică de la Viena cu privire la „măsurători care ridicau o creștere a acestui radionutrit în țări limitrofe României, este vorba de Austria, Ungaria, Ucraina”.

Institutul pentru securitate nucleară a anunțat că norul radioactiv care s-a răspândit deasupra Europei în ultimele săptămâni provine dintr-o facilitate nucleară din Rusia sau din Kazahstan.

Măsurătorile mai multor stații europene au confirmat un nivel ridicat de ruthenium 106 în atmosferă în majoritatea țărilor europene, a precizat IRSN.

Ruthenium 106, un nuclid radioactiv, este produsul unei reacții nucleare și nu apare în mod natural.

Potrivit IRSN, norul radioactiv ar putea proveni de la un centru de gestionare a combustibilului nuclear sau de la un centru medical.

Agenția nu a determinat cu exacitate sursa geografică a norului, dar în urma unei analize s-a putut stabili că aceasta ar fi undeva la sud de Munții Ural, adică în Rusia sau Kazahstan.

IRSN a mai precizat că norul radioactiv nu va avea un impact nociv asupra sănătății oamenilor din Europa sau asupra mediului.

Totuși, dacă un astfel de accident ar fi avut loc în Franța, protocolul ar fi impus evacuarea populației pe o rază de mai mulți kilometri în zona vizată.

Sursa: realitatea.net, stiripesurse.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea