Rămâi conectat

Actualitate

Normele pe baza cărora școlile și grădinițele obțin autorizația sanitară de funcționare, relaxate de Ministerul Educației: Lipsa alimentării cu apă potabilă, “rezolvată” cu dozatoare

Publicat

în

Ministerul Sănătății a relaxat normele pe baza cărora școlile și grădinițele obțin autorizația sanitară de funcționare, în condițiile în care 20% dintre unități (aproximativ 3.500) nu au așa ceva, potrivit ordinului de ministru nr. 1.456 din 2020, publicat în Monitorul Oficial.

În referatul de aprobare a ordinului de ministru, publicat de Ministerul Sănătății, autoritățile justifică modificările propuse prin faptul că vechile norme de igienă ar fi prea greu de îndeplinit:

“Având în vedere numărul mare de unități de învățământ neautorizate din punct de vedere sanitar, ținând cont de reglementările legale existente care se impun a fi aliniate la directivele europene și în interesul prevenirii situațiilor epidemiologice în unitățile de învățământ de stat sau private, prin prezentul proiect de ordin se abrogă Normele de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1955/18.10.1995.”

Elit - Gustul Desăvârșit

“În prezent, aproximativ 20% din numărul total al construcțiilor din unitățile de învățământ, nu dețin autorizație sanitară de funcționare”, menționează documentul oficial.

Din numărul total de construcții din unitățile de învățământ, adică 17.464 (6.293 de şcoli cu personalitate juridică și alte 11.171 de structuri arondate – clădiri de şcoli, grădiniţe sau creşe – potrivit Ministerului Educației) 20% înseamnă 3.492 de construcții care nu au autorizație sanitară de funcționare.

“Motivele principale pentru care nu a fost emisă autorizația sanitară sunt următoarele” se arată în documentul citat:

lipsa alimentării cu apă potabilă,
lipsă canalizare,
grupuri sanitare neconforme sau dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ
cubaj insuficient în sălile de grupă/clasă pentru numărul copiilor/elevilor
clădiri în stare avansată de degradare, la care sunt necesare lucrări complexe de reabilitare la fundații, pereți și/sau acoperiș
iluminat natural sau artificial deficitar
sisteme de încălzire improprii (sobe/godine)

Edupedu.ro a analizat normele vechi (pe care unitățile respective nu le îndeplineau și a făcut o comparație cu cele noi. Iată cum se relaxează aceste prevederi, pe fiecare dintre “problemele” de mai sus.
Lipsa alimentării cu apă potabilă, “rezolvată” cu dozatoare

În vechiul Ordin de ministru nr 1955/1995, la art. 7, alineatele 3 și 4 prevedeau existența apei potabile în mai multe încăperi și în curte a cișmelelor cu jet ascendent și a chiuvetelor astfel:

“3. În vestibulul grupurilor sanitare, în spaţiile de recreaţie (interioare sau exterioare), ateliere şcolare, laboratoare, săli de mese, săli de educaţie fizică şcolară se vor amenaja surse de apă potabilă cu jet ascendent şi chiuvete – lavoare pentru spălarea mâinilor”.

Acolo unde școlile nu puteau să fie racordate la rețea exista opțiunea ca directorii lor să asigure amenajarea unei surse proprii de apă: “Acolo unde nu există posibilitatea de racordare la centrale de alimentare cu apă potabilă, conducerile unităţilor pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor vor asigura amenajarea de surse proprii de apă (controlate periodic din punct de vedere al potabilităţii) şi de reţele de distribuţie a apei potabile în unitatea respectivă”.

Ordinul nou, publicat acum, se prevăd chiuvete și lavoare peste tot, dar doar nu mai există și obligația ca la ele să curgă apă potabilă, cele două cuvinte “apă potabilă” fiind eliminate din articolul respectiv:

“În vestibulul grupurilor sanitare, în ateliere școlare, în laboratoare (fizică, chimie, alimentație publică din cadrul școlilor de profil), în antreul sălilor de mese, precum și în vestibulul grupurilor sanitare din cadrul sălilor de educație fizică/sălilor de gimnastică școlare se amenajează chiuvete – lavoare, cu săpun lichid sau solid și prosoape de hârtie sau dispozitiv electric de uscare a mâinilor”, potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial.

A fost introdusă opțiunea dozatoarelor de apă cu pahare de unică folosință, în locul surselor de apă potabilă. Prin urmare, dacă școala pune un dozator de apă din cele folosite în birouri, atunci se poate acorda autorizația sanitară, chiar dacă nu curge un strop de apă la chiuvete.

Alineatul 4 al articolului 7 prevede: “În spațiile de recreație, interioare sau exterioare, se amenajează surse de apă potabilă cu jet ascendent sau se amplasează recipiente – dozatoare de apă potabilă prevăzute cu pahare de unică folosință”.

Există obligația racordării școlii la rețeaua de apă potabilă, dar în noul Ordin a fost prevăzută și o altă “variantă”: tot dozatorul. Ca să obțină autorizația școala nu trebuie decât să aibă un “bazin cu robinet” cu o capacitate de 5 litri și chiuvetă, în loc de apă curentă. Adică nici măcar nu e prevăzut clar că acel bazin trebuie să fie plin cu apă în permanență. În vechiul ordin nu se putea obține autorizația cu asemenea improvizații, pentru că rezervorul trebuia să aibă o capacitate de “minimum 3-4 l/elev/tură” – adică la 200 de elevi era necesar un rezervor de minimum 600 de litri. Ce prevăd noile reguli:

“(5) Racordarea la rețeaua de apă potabilă și canalizare în unitățile pentru ocrotirea, educația, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor este obligatorie.

(6) În cazul în care nu se poate asigura alimentarea cu apă potabilă în regim permanent sau sursa de apă este necorespunzătoare se acceptă temporar utilizarea de recipiente – dozatoare de apă potabilă, prevăzute cu pahare de unică folosință. Pentru spălarea mâinilor se vor amenaja temporar spălătoare provizorii, pentru o perioadă de maximum 90 de zile, formate din bazin cu robinet (cu o capacitate de 5-10 litri) și chiuveta cu scurgere la fosă vidanjabilă”.
Lipsa canalizării – rămân aceleași haznale, dar împrejmuite

În vechiul Ordin de ministru era prevăzut faptul că școlile sunt obligate să aibă haznale vidanjabile, dacă nu există sistem de canalizare public: “în lipsa unor sisteme publice de canalizare accesibile, unităţile sunt obligate să-şi prevadă instalaţii proprii pentru colectarea, tratarea şi evacuarea reziduurilor fecaloid-menajere şi a apelor uzate, care se vor executa şi se vor exploata astfel încât să nu producă poluarea solului, a apelor şi a aerului. Aceste instalaţii vor fi menţinute în permanentă stare de funcţionare, evitându-se depăşirea capacităţii. Distanţa minimă a haznalelor vidanjabile va fi de 10 m de cea mai apropiată clădire a unităţii de copii sau de tineri. Pentru reziduurile menajere se vor amenaja ghene betonate, prevăzute cu hidrant şi sifon de scurgere, situate la minimum 10 m de blocul alimentar.

În noul Ordin școlile, de data aceasta împreună cu autoritățile locale pot, dacă nu au acces la rețele publice de canalizare, să își facă propriile instalații de evacuare a deșeurilor, adică fose septice. Acestea trebuie să fie împrejmuite și trebuie să fie “în aval” de clădire, la minimum 10 metri distanță de clădirea școlii, ca și până acum. Singura noutate este, așadar, gardul. În plus, ghenele de gunoi nu mai trebuie să fie betonate, ci “impermeabilizate”.

“(7) În lipsa unor sisteme publice de canalizare accesibile, autoritățile publice locale și unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor sunt obligate să își prevadă instalații proprii pentru colectarea, tratarea și evacuarea reziduurilor fecaloid-menajere și a apelor uzate sau fose septice vidanjabile, care se execută și se exploatează astfel încât să prevină accidentarea copiilor și să nu producă poluarea solului, a apelor și a aerului.

(8) Fosele septice sunt menținute în permanentă stare de funcționare și igienizare, evitându-se depășirea capacității. Distanța minimă a acestor instalații, respectiv fose septice, va fi de 10 m de cea mai apropiată clădire a unităților pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor. Fosele septice vor fi în aval de acestea și vor fi împrejmuite corespunzător pentru a nu fi un pericol de accidentare pentru copii. Pentru reziduurile menajere solide se amenajează ghene impermeabilizate și împrejmuite cu gard racordate la hidrant și sifon de scurgere, situate la minimum 10 m de blocul alimentar. Igienizarea și dezinfecția ghenelor se va face zilnic și ori de câte ori este nevoie, iar a recipientelor, după fiecare evacuare”, prevede documentul.
Cubaj insuficient în sălile de grupă/clasă pentru numărul copiilor/elevilor

Cubajul înseamnă câți metri cubi sunt alocați fiecărui copil/elev, adică ce spațiu trebuie să aibă o sală, ca să poată fi autorizată pentru activitate de creșă, școală, grădiniță.

În vechiul Ordin, de exemplu, pentru dormitoarele de creșe scria că “se va asigura un cubaj de aer de minimum 8 mc pentru un copil”, iar în spaţiul de joacă din sălile de grupă “se va asigura un cubaj de aer de minimum 5 mc pentru un copil”.

În noua reglementare spațiul necesar pentru dormitoare se reduce la “minim 6 mc pentru un copil”, pentru spațiul de joacă din sălile de grupă rămânând 5 mc pentru un copil.

Ce înseamnă asta practic: la o grupă de 10 copii de creșă, unitatea nu primea autorizație dacă dormitorul nu asigura măcar 80 de metri cubi de aer pentru un copil. Asta însemna ca dimensiunile camerei să fie de minimum 26 mp suprafața și înălțimea camerei de 3 metri (Volumul camerei = înălțimea x lungimea x lățimea). Pe noua reglementare camera poate avea un cubaj de 60 mc, adică minimum 20 mp suprafața (4 x 5 m) la o înălțime de 3 metri a camerei.

La grădinițe, școli și licee volumul de aer necesar pentru obținerea autorizației nu este schimbat față de vechile prevederi.
Sobele de teracotă sunt interzise în unitățile de învățământ

Noul ordin prevede interzicerea sobelor de teracotă, des întâlnite în mediul rural, acolo unde nu există centrală termică.

“Sistemele de încălzire utilizate nu trebuie să permită degajarea de substanțe toxice în încăperi. Pentru evitarea unor accidente prin intoxicare cu fum/monoxid de carbon se interzice, în toate unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, utilizarea pentru încălzire a sobelor metalice, sobelor de teracotă și folosirea cărbunilor. Temperatura suprafeței de încălzire nu trebuie să depășească 70-80°C pentru a nu se scădea umiditatea relativă sub 30%”, prevăd noile reguli.

Sursa: edupedu.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Pâinea ar putea ajunge să coste chiar mai mult de şase lei. Bogdan Hossu: Puterea de cumpărare a cetăţeanului a scăzut cu 30%

Publicat

în

Pâinea ar putea ajunge să coste chiar mai mult de şase lei. Bogdan Hossu: Puterea de cumpărare a cetăţeanului a scăzut cu 30%

Din cauza scumpirilor în lanţ, pâinea ar putea ajunge să coste chiar mai mult de şase lei, a declarat în cursul zilei de joi, sindicalistul Bogdan Hossu, într-un interviu acordat DC News.

„Creșterea prețului grâului de două sau de trei ori va face ca pâinea românului să crească, probabil, la patru lei, şase lei sau chiar mai mult, ceea ce ne va face să scădem cantitatea de pâine achiziționată. Acest lucru nu înseamnă că producătorii de grâne nu vor avea cui să vândă.

Nu vor avea cui să vândă în România, dar în momentul respectiv vor avea oferte multe mai bănoase și mai atractive de vânzare către exterior. Iar noi, spre deosebire de alte țări din estul Europei, nu am luat măsuri preventive de siguranță. În agricultură există un ciclu, care este, de obicei, cam de un an. De aceea a fost și această explozie de inflație pe care am resimțit-o la produsele alimentare, pentru că țăranii, ca și producătorii, au văzut că politica Guvernului este de a menține prețul ridicat la gaz, energie electrică, și au zis, bun, și primăvara viitoare de unde o să am resurse să pornesc un alt ciclu agricol, o altă producție? Deci trebuie să pun deoparte bani de astăzi ca să am cu ce să cumpăr sămânța, îngrășămintele, să fac operațiile agricole pentru anul viitor”, a declarat Bogdan Hossu.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Lumea începe să reducă volumul de produse pe care le achiziţionează. Iar ideea că să mergem mâncaţi la cumpărături (n.r. – trimitere la declaraţia făcută, recent, de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu) ca să nu cumpărăm suplimentar nu este cea mai fericită.

În fapt, puterea de cumpărare a cetăţeanului a scăzut cu 30%; coşul minim pentru un trai decent pentru luna martie, conform datelor furnizate de INS – şi încă nu are tot impactul legat de creşteri, pentru că facturile vin cu întârziere – arată că un coş minim pentru un trai decent pentru o persoană ar trebui să fie 2.848 de lei net, ceea ce ar conduce la un salariu minim brut de 4.600 de lei. Faţă de 2.550 lei cât este în prezent, diferenţa este substanţială. Faţă de o pensie minimă de 1.000 de lei, diferenţa este extraordinar de mare şi arată că de fapt pensia minimă socială acoperă puţin mai mult decât o treime din cantitatea de bani necesară pentru un trai decent.

Iar în structura unui pensionar evident că există o repartizare a tipurilor de produse, mai puţine cheltuieli pe îmbrăcăminte, dar costurile cele mai mari sunt pe întreţinere şi medicamente”, a explicat, la emisiunea „Ce se întâmplă?” realizată de Răzvan Dumitrescu la DC News, Bogdan Hossu.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Zăpadă de peste 5 metri, pe Transfăgărășan, la mijloc de mai. Când se estimează redeschiderea circulației

Publicat

în

VIDEO| Zăpadă de peste 5 metri, pe Transfăgărășan, la mijloc de mai. Când se estimează redeschiderea circulației

Deși ne apropiem de vara calendaristică, DN7C, Transfăgărășan, ne oferă încă imagini de iarnă. Joi, 19 mai, drumarii au continuat intervenţia pentru deszăpezirea spectaculosului drum, deşi în unele zone grosimea stratului de zăpadă depăşeşte chiar cinci metri.

Potrivit reprezentanților DRDP Brașov, se speră într-o redeschidere a circulației mai rapidă decât termenul de 1 iulie.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Angajații noștri de la Districtul Bâlea lucrează intens la curățarea zăpezii acumulate peste iarnă pe versantul nordic al drumului. Acum se lucrează într-o zonă în care stratul de #zăpadă depășește 5 metri grosime.

Cu toate acestea, dacă și vremea va ține cu noi, suntem încrezători că vom putea să deschidem șoseaua pentru circulația publică înainte de termenul obișnuit de 1 iulie”, au scris pe facebook ce de la DRDP Brașov.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Noi prevederi pentru protecția animalelor: Sancțiuni mai aspre pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violență

Publicat

în

Noi prevederi pentru protecția animalelor: Sancțiuni mai aspre pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violență

Astăzi, 19 mai 2022, intră în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora.

La data de 16 mai 2022, în Monitorul Oficial al României, a fost publicată Legea nr. 138 din 2022, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004, privind protecţia animalelor, care prevede majorarea limitelor speciale ale pedepselor și ale amenzilor contravenționale prevăzute în forma de bază a actului normativ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prevederile Legii 205/2004 urmăresc asigurarea condiţiilor de viaţă şi bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii în sarcina deţinătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilităţi privind întreţinerea şi supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime şi violenţă.

Odată cu operaționalizarea structurilor de protecția animalelor, numărul de situații sesizate, în care oamenii au manifestat un comportament agresiv față de acestea, s-a menținut la un nivel ridicat, motiv pentru care a fost necesar a se institui, la nivel legislativ, noi norme prin care să se limiteze abuzurile împotriva animalelor.

Astfel, conform noilor prevederi, se dublează și chiar triplează cuantumul amenzilor contravenționale și limitele maxime ale pedepsei cu închisoarea.

Potrivit noului text de lege:

Se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.

Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

De asemenea, se pedepdește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.

Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora.

Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.

Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.

Elementul de noutate adus de Legea 138/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 205/2004 este zoofilia, care a fost reglementată în dreptul național, reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Majorarea limitelor speciale este necesară, întrucât acesta creează premisele responsabilizării cetăţenilor, prin încadrarea faptei într-o categorie superioară a pericolului social.

De asemenea, în cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute de textul de lege, instanța poate dispune, ca pedeapsă complementară, interdicția de a deține animale, pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Din punct de vedere social, rolul pedepselor complementare este de responsabilizare a celui care a fost condamnat pentru o faptă de natură penală.

Dacă în vechea formă a actului normativ, limitele speciale ale amenzii contravenționale erau cuprinse între 1.000 de lei și 3.000 de lei, de acum înainte, polițiștii pot aplica amenzi contravenționale cuprinse între 3.000 de lei și 12.000 de lei, în cazul constatării următoarelor fapte:

– nerespectarea obligației deținătorilor de animale de a asigura acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire, atenție și asistență medicală;

-folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;

-abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;

-administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor, în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;

-folosirea de mijloace de dresaj, care să provoace traume psihice sau fizice, precum și metode care prejudiciază sănătatea ori bunăstarea animalului.

Poliția Română recomandă deținătorilor de animale respectarea normelor privitoare la bunăstarea și protecția animalelor, pentru a nu fi sub incidența noilor prevederi legale, care intră în vigoare astăzi, 19 mai 2022.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare