Noile REGULI privind vârsta de pensionare vor intra în vigoare începând din 1 iulie. Ce schimbări vor fi
Noile REGULI privind vârsta de pensionare vor intra în vigoare începând din 1 iulie. Ce schimbări vor fi
CNAS spune că, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor, se stabilește pensia pentru limita de vârstă în condițiile unui stagiu de cotizare de minimum 15 ani.
Noile reguli privind vârsta de pensionare vor intra în vigoare începând din 1 iulie. Vârsta standard de pensionare în cazul femeilor, care acum e de 59 de ani, va crește treptat până la 63 de ani, până în 2028. Stagiul de cotizare, care e de 32 de ani în momentul de față, va ajunge la 34 de ani, transmite Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS).
În ceea ce-i privește pe bărbați, vârsta standard de pensionare este de 63 de ani, iar stagiul de cotizare de 34 de ani.
Femeile care au născut și au educat până la vârsta de opt ani cinci și mai mulți copii pot beneficia de reduceri ale vârstei standard de pensionare. Se pot pensiona cu trei ani înainte de vârsta standard.
De asemenea, sunt vizați de excepții și cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Aceștia pot ieși mai devreme la pensie, mai mult detalii pe acest subiect fiind găsite pe site-ul CNAS, la rubrica Pensii.
În sistemul public de pensii, cuantumul pensiei pentru limită de vârstă este calculat pe baza stagiului de cotizare realizat pe parcursul activității de muncă a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale.
Potrivit CNAS, la stabilirea pensiei nu se mai prezintă certificatele de salariu de la activitățile realizate până pe 1 ianuarie 1999, pensia calculându-se doar în baza venitului asigurat realizat după data respectivă, reflectat în contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenţei individuale în sistemul public de asigurări sociale. Se ia în considerare stagiul de cotizare realizat în perioada de activitate trecută pe carnetul de muncă.
Cei care vor să beneficieze de pensie, trebuie să depună cererea și actele necesare la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la atingerea vârstei de pensionare. Dacă cererea e depusă după cele 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, printre țările cu cele mai mici alocări bugetare din Europa pentru pensii, alocații și șomaj
România, printre țările cu cele mai mici alocări bugetare din Europa pentru pensii, alocații și șomaj România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește alocarea cheltuielilor pentru protecție socială, arată Monitorul Social, proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Datele oficiale cele mai recente din 2023 privind cheltuielile totale ale […]
Carduri de energie 2025 | Când vor putea accesa românii vulnerabili aplicația prin care primesc vouchere pentru factura la curent
Carduri de energie 2025 | Când vor putea accesa românii vulnerabili aplicația prin care primesc vouchere pentru factura la curent Ministrul Energiei a anunțat în urmă cu câteva zile la Digi24, când va fi funcțională aplicația pe care se pot înscrie consumatorii vulnerabili ca să primească vouchere pentru plata facturii la curent, în contextul expirării […]
Un nou val de disponibilizări lovește România: Un alt gigant IT anunță concedieri, după ce Amazon a anunțat recent plecarea a sute de angajați
Un nou val de disponibilizări lovește România: Un alt gigant IT anunță concedieri, după ce Amazon a anunțat recent plecarea a sute de angajați Un nou val de disponibilizări lovește sectorul IT, după ce Amazon a anunțat recent concedierea a sute de angajați din România. De această dată este vorba despre Microsoft, care pregătește o […]