Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Noi vouchere pentru angajații români: Cum poate fi încasat cuponul de până la 9.600 de lei, pentru formare profesională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noi vouchere pentru angajații români: Cum poate fi încasat cuponul de până la 9.600 de lei, pentru formare profesională

O nouă propunere legislativă aduce angajatorilor un nou ajutor de stat acordat sub formă de cupoane, în contextul în care aceștia sunt obligați să asigure formarea profesională continuă a angajaților, pentru susținerea și facilitarea participării angajaților la cursuri de formare profesională. Statul ar putea oferi angajatorilor cupoane pentru cursuri de formare profesională a angajaților de până la 9.600 de lei.

Piaţa muncii este în fierbere, se caută mai toate meseriile, iar „decreţeii” au oportunitatea de a aplica la joburi care nu existau în DEX acum câţiva ani. Cum criza forţei de muncă este compensată an de an cu lucrători aduşi din Nepal şi Pakistan, un proiect de lege vine să mai estompeze acest import masiv prin reconversia profesională cu bani de la bugetul statului.

Costul maxim al serviciilor de formare profesională ce vor putea fi decontate prin utilizarea cupoanelor pentru formare profesională va depinde de tipul și/ sau nivelul cursului de formare profesională (e.g. curs de calificare/recalificare, curs de inițiere/ specializare/ perfecționare/ recunoaștere la nivel de întreprindere), fiind cuprins între 2.420,19 RON și 9.617,62 RON.

Valoarea cupoanelor de formare profesională va depinde în funcție de întinderea ajutorului acordat (care, ca regulă, nu va putea depăși 50% din valoarea costului programului, cu anumite excepții) și numărul de angajați beneficiari.

Noile vouchere, denumite cupoane pentru formare profesională, vor putea fi folosite numai la furnizorii de formare profesională agreați de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate și în scopul pentru care au fost acordate.

În Parlament a fost depusă o propunere legislativă care reglementează implementarea unei scheme naţionale de sprijin acordat angajatorilor pentru facilitarea participării angajaţilor la programe de formare profesională, prin acordarea unor cupoane de formare pentru achiziţionarea de servicii de formare profesională.

Potrivit propunerii legislative, sprijinul financiar acordat angajatorilor se constituie ca ajutor de stat pentru organizarea şi derularea de programe de formare a adulţilor şi se acordă în conformitate cu reglementările legale naţionale şi comunitare incidente ajutorului de stat acordat pentru formare.

Sprijinul financiar acordat angajatorilor este suportat de la bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile, cu respectarea regulilor de eligibilitate aplicabile şi în limita sumelor alocate cu această destinaţie, prevede proiectul.

Formarea profesională poate fi realizată fie în interiorul întreprinderii, fie cu formatori specializaţi, a precizat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută la Parlament.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea