Rămâi conectat

Politică Administrație

Nicolae Popa, director APDRP: Statul român, obligat să plătească peste 100 de milioane de euro pentru proiectele respinse

Bogdan Presecan

Publicat

în

Înalți oficiali ai Comisiei Europene și ai Ministerului Agriculturii se află de două zile în județul Alba pentru a discuta despre așa numitele „condiții artificiale” create în implementarea fondurilor europeene. Este vorba despre acele situații care contravin condițiilor stabilite de UE, în accesarea fondurilor europene prin programul PNDR.

Pe lângă confuzia și numărul mare de nemulțumiri ale beneficiarilor, identificarea unor condiții artificiale în cazul proiectelor depuse pentru a fi finanțate a condus la respingerea și anularea a sute de proiecte, ba chiar la situații în care beneficiarii au fost obligață să returneze fondurile primite de la Uniunea Europeană.

Din partea Comisiei Europene, la discuțiile purtate la Alba Iulia au participat pe lângă un auditor și un inspector anti-fraudă, iar din partea statului român, George Turtoi director general al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Regională și Pescuit, Nicolae Popa director general adjunct al APDRP, Ioan Nicolae Șincu director Centrul Regional pentru Dezvoltare Regională și Pescuit.

Potrivit lui Nicolae Popa, sute de beneficiari, ale căror proiecte au fost respinse din cauza condițiilor artificiale, au dat în judecată Ministerul Agriculturii și au câștigatâ. Astfel că statul român este obligat să le plătească sau după caz, să le restituie, din bugetul național, peste 100 de milioane de euro pentru întregul program 2007-2013.

Conform oficialilor CE, în România au fost constatate cele mai multe cazuri de condiții artificiale.

Nicolae Popa, director general adjunct APDRP: Avem rezilieri pe programul 2007-2013, de peste 1.900 de proiecte în valoare de peste 420 de milioane de euro.”

Aceste discuții au ca obiectiv principal specificarea și nuanțarea acestor criterii pentru viitorul Program 2013-2020, în vederea eficientizării accesării fondurilor europene și evitarea situațiilor în care statul român este obligat în justiție să plătească sume importante de bani beneficiarilor de proiecte respinse, din cauza unor neclarități care se datorează celor de la Comisia Europeană.

În conformitate cu prevederile art. 4 alin. 8 din Regulamentul Comisiei (CE) nr. 65/ 2011 privind normele de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1698/ 2005 al Consiliului în ceea ce priveste punerea în aplicare a procedurilor de control si a eco – conditionalitatii în ceea ce priveste masurile de sprijin pentru dezvoltarea rurala, nu sunt eligibili beneficiarii care au creat în mod artificial conditiile necesare pentru a beneficia de finantare în cadrul masurilor PNDR, obtinând astfel depasirea intensitatii sprijinului financiar” (exemple de conditii create artificial pentru a beneficia de plati: fractionarea artificiala a investitiei/ terenului/ patrimoniului cu scopul de a depasi plafonul maxim în cadrul masurii sau pentru a putea beneficia de mai multe proiecte în derulare pe aceeasi masura; aceiasi asociati membri în mai multe asociatii solicitante de finantare nerambursabila; schimbarea categoriei de folosinta a terenurilor/ categoriei drumurilor în functie de alocarea disponibila pentru o masura etc.).

Nicolae Popa a explicat că în calitatea sa de membru în comitetul de coordonare al Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, doreșete să corecteze multe dintre neajunsurile constatate la implementarea programului în ultimii ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea