Rămâi conectat

Cultură Educație

Nicolae Cristea, reprezentant de seamă al ICPT, originar din Crăciunelu de Jos, declarat ”Cetățean de onoare post-mortem” al municipiului Câmpina

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

La sfârșitul lunii trecute, municipalitatea câmpineană a acordat două titluri de ”Cetățean de onoare post-mortem” unor reprezentanți de seamă ai Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice (ICPT) din Câmpina, pentru contribuții deosebite în dezvoltarea localității pe plan științific și pe plan social. Este vorba despre iluștrii Nicolae Cristea, originar din comuna Crăciunelu de Jos, județul Alba  și Nicolae Viorel Popescu, din Moreni, județul Dâmbovița.

Gestul administrației din Câmpina a venit în urma solicitării scrise a unor foști colegi de serviciu a celor doi, iar potrivit unuia dintre aceștia,  mat. Vasile Badiu – Senior Cercetător Știinţific, a fost trimisă o propunere și administrației locale din Crăciunelul de Jos să acorde acest titlu lui Nicolae Cristea.

Potrivit ziaruloglinda.blogspot.ro, fiecare dintre ei s-a dovedit a fi o personalitate în domeniul în care a profesat, având merite foarte importante la dezvoltarea ICPT, unul dintre simbolurile Câmpinei ultimei jumătăți de veac, și implicit, la dezvoltarea comunității din mijlocul căreia s-a ridicat.

Amândoi au lucrat în ICPT, unde au deschis drumuri noi în cercetarea științifică din domeniul industriei extractive a petrolului din România, realizări care au făcut cunoscută Câmpina în țară, dar și peste hotare, transformându-i numele în renume.

După ce proiectul de hotărâre al primarului a fost votat în unanimitate, edilul-șef a înmânat diplomele celor doi cetățeni de onoare unor persoane care veniseră să-i reprezinte. Astfel, diploma dedicată lui Nicolae Cristea a primit-o directorul ICPT, prilej cu care Tiseanu a ținut să felicite activitatea acestui institut.

Nicolae CRISTEA (1921-2003)

Dr. ing. Nicolae CRISTEA s-a născut la 30 mai 1921, la Crăciunelul de Jos judeţul Alba şi este absolvent al Școlii Politehnice din Hannover, Germania, în anul 1944. În anul 1946, a obţinut titlul de DOCTOR INGINER, la Școala Politehnică din Hannover.

FUNCŢII:

  • 1944-1947 Intitutul de Cercetări Petrolifere al Școlii Politehnice Hannover – Germania;
  • 1948 Societatea Astra Romȃnă – Direcţia Tehnică – Cȃmpina;
  • 1948 Petrolifera Muntenia – Direcţia Tehnică – Cȃmpina – Consultant Principal;
  • 1950 Laboratorul Central de Cercetări Știinţifice – Cȃmpina – Șef Secţie Cercetare;
  • 1950-1962 Profesor universitar la Institutul de Petrol şi Gaze din Bucureşti;
  • 1957-1983  Intitutul de Cercetări Foraj Extracţie – Cȃmpina – Director Știinţific;
  • 1983 Pensionat la limită de vȃrstă.

REALIZĂRI:

  • Repune în funcţiune tehnicile şi tehnologiile din cadrul Direcţiei Tehnice Cȃmpina – Astra Romȃnă,  după plecarea personalului de specialitate străin;
  • Elaborează bazele INGINERIEI DE ZĂCĂMȂNT pentru prima dată în Romȃnia;
  • Aplică în Romȃnia INGINERIA DE ZĂCĂMȂNT cu care s-au adus importante creşteri de producţie şi de factori de recuperare a ţiţeiului si gazelor din zăcămintele de petrol;
  • A elaborat şi publicat patru cărţi din domeniul mecanicii fluidelor, hidraulicii subterane şi cercetării sondelor şi o serie de lucrări publicate în ţară şi străinătate;
  • A fost formator de ŞCOALĂ ROMȂNEASCĂ în domeniul INGINERIEI DE ZĂCĂMȂNT  la ICPT Cȃmpina, bazată pe conceptul de echipă multidisciplinară.

Pentru realizările din activitatea de cercetare ştiinţifică, Nicolae CRISTEA, a primit MEDALIA MUNCII, LAUREAT AL PREMIULUI DE STAT, ORDINUL MUNCII CL III-a, MERITUL ȘTIINŢIFIC CL. I-a, precum şi alte multe aprecieri ale statului Romȃn.

Nicolae CRISTEA a revenit la ICPT Cȃmpina în anul 2000 şi a predat cursuri despre noi şi vizionare abordări ale PRINCIPIILOR FIZICE ALE EXPLOATĂRII ŢIŢEIULUI, concretizate în Brevetul de Invenţie Nr. 118319. Personalitate de mare prestigiu a ICPT Câmpina şi a Industriei de Petrol din România şi din lume, s-a remarcat pe parcursul timpului printr-o activitate profesională de excepţie, prin diplomaţie şi un comportament deosebit faţă de cei cu care a colaborat. A promovat lucrul în echipe multidisciplinare cu ingineri, fizicieni, chimişti şi matematicieni la ICPT Cȃmpina şi prin sinergismul echipelor formate, ICPT Cȃmpina a realizat studii de exploatarea zăcămintelor de petrol, cu rezultate remarcabile în Romȃnia şi în lume. Studenţi şi Discipoli ai d-lui Nicolae CRISTEA sunt pe toate meridianele globului şi au dus faima Romȃniei şi a municipiului Cȃmpina în toata lumea.

Nicolae CRISTEA, fiul lui Ilie si al Carolinei, a locuit în casa proprietate personală pe strada Plevnei Nr. 45B împreună cu soţia sa Lucia Cristea.  Nicolae CRISTEA a decedat în decembrie 2003 iar soţia sa în aprilie 2017 şi sunt înmormȃntaţi în Cimitirul ÎNVIEREA LUI LAZĂR, Parcela D, Rȃnd 6, Loc 16, Strada Bogdan Vasile, Câmpina.

Propunerea privind acordarea titlului de „Cetăţean de onoare” al municipiului Câmpina d-lui Nicolae CRISTEA a fost făcută de dr. ing. Vasile Truică, Senior Cercetător Știinţific, ing. Ionut Drăgoi, Director ICPT Cȃmpina şi mat. Vasile Badiu, Senior Cercetător Știinţific.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea

Unirea Ziarul

Publicat

în

Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea