Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Nici în acest an, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia nu a prins metarankingul!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nici în acest an, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia nu a prins metarankingul!

Asociația Cercetătorilor Români „Ad Astra” a finalizat exercițiul național de metaranking universitar 2019, clasament ce stabilește cele mai bune universități din țară. În anul 2019, în România există 54 de universități publice (incluzându-le și pe cele militare) și aproximativ 37 de universități private acreditate instituțional.

Scopul metarankingului universitar este să identifice care dintre aceste universități au o minimă vizibilitate internațională în rankingurile majore ale universităților (sunt prezente în cel puțin un ranking inclus în analiză) și care este impactul lor relativ în aria academică internațională (prin punctajul obținut în metaranking). Metarankingul universitar 2019 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group, numiți acum 3 ani de Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru a elabora primul metaranking universitar, în 2016. În acest an, topul a fost realizat de Daniel David și Silviu Matu (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), Ovidiu Andronesi – Universitatea Harvard, Dorel Banabic – Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Carmen Buzea – Universitatea „Transilvania” Brașov, Bogdan Florian și Adrian Miroiu (Școala Națională de Studii Politice și Administrative București), Lazăr Vlăsceanu (Universitatea București).

În topul din 2019 s-au clasat 30 de instituții de învățământ superior din România, în vârful ierarhiei situându-se, pentru al patrulea an consecutiv, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, cu 18 puncte, urmată, ca și în ceilalți ani, de Universitatea București – 15 puncte și Universitatea Politehnică București – 13 puncte. Pe locul 4 a trecut Universitatea de Vest Timișoara – 10 puncte, iar pe poziția a cincea, cu câte 9 puncte, se află Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București. Locul 6 este ocupat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa din Iași“ – 8 puncte, iar pe 7 se situează Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iași – 6 puncte. Poziția a opta din clasament este împărțită de Universitatea Politehnică Timișoara și Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, cu 5 puncte, fiecare, iar pe locul 9 se clasează Universitatea „Transilvania” Brașov, cu 4 puncte. În top 10 și-au găsit locul 3 universități cu câte 3 puncte: Academia de Studii Economice din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Alte 4 instituții de învățământ superior românești își împart locul 11: Universitatea Craiova, Universitatea Oradea, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu și Universitatea „Ovidius” Constanța, cu câte 2 puncte. Grupul instituțiilor de învățământ superior care au prins metarankingul universitar 2019, cu un punct, fiecare, cuprinde 11 universități: Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară București, Universitatea Petroșani, Universitatea Pitești, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Universitatea Petrol-Gaze Ploiești, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Universitatea Tehnică de Inginerie Civilă București și Universitatea „Valahia” Târgoviște.

Așadar, nici în acest an Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia nu se numără printre universitățile din metarankingul universitar, deși a fost înființată cam în aceeași perioadă cu alte instituții de învățământ superior care au prins un loc în top, cum sunt, de exemplu, cele de la Arad sau Târgoviște.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanțe remarcabile ale elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: Șapte premii la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice – Greaca Veche, Latină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Performanțe remarcabile ale elevilor de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia: Șapte premii la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice – Greaca Veche, Latină La etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină, desfășurată în perioada 25 – 28 aprilie a.c., la Timișoara, cei nouă elevi ai Seminarului Teologic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea