Rămâi conectat

Actualitate

Nemții ne vor în Schengen: Cancelarul Germaniei cere acceptarea României, a Bulgariei și a Croației în acest spațiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nemții ne vor în Schengen: Cancelarul Germaniei cere acceptarea României, a Bulgariei și a Croației în acest spațiu

Cancelarul german Olaf Scholz a apreciat luni că Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc criteriile de aderare la Spaţiul Schengen, transmite Reuters.

În textul discursului pe care urmează să îl ţină la reuniunea UE de la Praga, Scholz consemnează că „Schengen este una din cele mai mari realizări ale Uniunii Europene şi trebuie să o protejăm şi să o dezvoltăm. Asta înseamnă, de altfel, închiderea golurilor rămase” şi afirmă că „Croaţia, România şi Bulgaria îndeplinesc toate cerinţele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline”.

„Voi acţiona pentru ca ele să devină membre cu drepturi depline”, promite cancelarul.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Noi prețuri pentru asigurarea RCA: Șoferii cu mașini înmatriculate în județe cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi prețuri pentru asigurarea RCA: Șoferii cu mașini înmatriculate în județe cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult

Firmele de asigurări au operat schimbări semnificative ale prețurilor pentru asigurările RCA, astfel noile prețuri la care se vând asigurările țin cont de vârsta șoferului, mașină și oraș. Firmele de asigurare au ajustat prețurile RCA, cel mai probabil în contextul introducerii în calculele actuariale a unor noi criterii, cum ar fi zona de reședință a șoferului, arată Economica.

Firmele de asigurare nu mai sunt obligate să își calculeze prețurile strict în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului, ci pot utiliza și alte criterii.

Unul dintre aceste criterii: zona în care este înmatriculată mașina, mai precis daunalitatea din zona respectivă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Companiile nu au ajuns să aibă statistici atât de fine încât să ajungă la nivel de comune, dar există date clare la nivel județe.

Astfel că, șoferii cu mașini înmatriculate în județe cu daunalitate ridicată vor plăti mai mult decât cei din județe cu daunalitate redusă sau, altfel spus, șoferii vor fi „penalizați” sau „bonusați” în funcție de zona unde conduc, pe un princiiu asemănător cu cel din cazul sistemul bonus/malus, doar că aplicat la nivel de regiuni, nu de șofer.

Şoferii din judeţele din centrul şi vestul ţării precum şi cei din judeţele mici din apropierea Dunării beneficiază de preţuri cu până la 50% mai mici comparativ cu cei din Bucureşti sau cu cei din judeţele mari din estul României.

Şoferii din Galaţi, Constanţa şi Iaşi vor plăti de două ori mai mult pentru un RCA comparativ cu cei din Timiţoara, Hunedoara sau Giurgiu.
Sunt vești bune pentru mulți dintre șoferi, dar și vești proaste

Firmele de asigurare au operat schimbări semnificative ale prețurilor pentru RCA oferite șoferilor din București și județul Ilfov, unde se subscriu aproximativ jumătate din primele RCA la nivel național, relevă datele afișate de calculatoarele brokerilor, consultate de Economica.

Conform analizei, care a luat în calcul cele mai cuprinzătoare nouă dintre segmentele de risc în funcție de care asigurătorii calculează prețurile, se remarcă scăderi notabile în cazul majorității categoriilor de șoferi, dar și creșteri masive în situația unora dintre categorii, mai ales cea a tinerilor cu vârsta sub 30 de ani și a șoferilor care conduc mașini dotate cu motoare cu capacitate cilindrică ridicată.

În cazul șoferilor sub 30 de ani, analiza relevă că majorările de tarif sunt și de peste 250%, în timp ce în cazul mașinilor cu motor mare, peste 2000 cmc, dar mai ales peste 2.500, avem de-a face cu scumpiri de circa 20%.

Vestea bună este că pentru majoritatea celorlalți șoferi, și mai ales în cazul celor cu mașini cu motoare de până în 1.600 cmc și cu vârsta de peste 40 de ani, se observă reduceri medii de circa 30%.
Cu cât ai o mașină mai puternică, cu atât plătești mai mult

În cazul criteriului care vizează capacitatea motorului, cu cât motorul este mai mare, cu atât și prețul RCA va fi mai mare, având în vedere că șoferii care conduc mașini mai puternice, mai ales peste 2.000 de cmc, provoacă accidente mai severe.

La acest capitol, este posibil ca în timp asigurătorii să înceapă să segmenteze în funcție de puterea mașinii, nu de capacitatea cilindrică, având în vedere că noile tehnologii permit și motoarelor mici (chiar și de 1,2 litri, de exemplu) să dezvolte puteri foarte mari, dar și că numărul mașinilor electrice (unde nu există elementul clilindree) este în creștere.
Acum se poate și mai ieftin

O a doua schimbare cu efect imediat pentru șoferi este introducerea conceptului de primă netă de cheltuielile de vânzare.

Simplu spus, noua reglementare permite afișarea unor prețuri diferite pentru o poliță RCA, în funcție de chletuielile de distribuție.

Evident, cu cât cheltuiala este mai mică, cu atât și prețul este mai mici. Această prevedere își face deja efectul, în condițiile în care se poate observa că prețurile afișate direct pe aplicațiile firmelor de asigurare sunt uneori cu până la 10% mai mici decât cele din calculatoarele brokerilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sute de mii de permise vor expira în următoarea perioadă: Ce trebuie să știe șoferii români

Culda Ionică

Publicat

în

Sute de mii de permise vor expira în următoarea perioadă: Ce trebuie să știe șoferii români

Aproximativ 500.000 de permise de conducere vor expira, în perioada următoare, a anunțat Direcția Regim de Permise de Conducere și Înmatriculări a Vehiculelor. Potrivit DRPCIV șoferii pot să ceară din timp schimbarea permiselor pentru a evita aglomerația de la ghișee.

DRPCIV a explicat pașii pe care trebuie să-i urmeze șoferii care sunt în această situație. În primul rând, se face o programare online pe site-ul www.drpciv.ro, urmată de achitarea contravalorii permisului de conducere în valoare de 89 de lei prin intermediul CEC, BCR sau prin rețeaua de stații SelfPay, dar și pe internet la ghișeul.ro sau drpciv.ro secțiunea servicii online – plăți.

Elit - Gustul Desăvârșit

Documentele necesare la preschimbarea permisului

În fine, cetățenii trebuie să-și pregătească documentele necesare pentru preschimbarea permisului de conducere.

Este vorba de act de identitate valabil în original, fișa medicală, permisul a cărui preschimbare este solicitată, în original, și dovada efectuării plății taxei, documente obligatoriu de prezentat la ghișeu la data programată.

Reamintim faptul că cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului.

Stadiul emiterii documentelor poate fi urmărit, în timp real, pe site-ul www.drpciv.ro, secțiunea servicii online – emitere permis/emitere certificat.

Permisul de conducere se livrează, prin serviciul de curierat al Poștei Române, la adresa din România indicată de titular sau se ridică de către acesta de la serviciul public comunitar indicat în cererea de preschimbare (termenul de livrare este cuprins între 5 și 15 zile). Până la eliberarea noului permis, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile.

După termenul de 15 zile, în cazul în care titularul nu poate fi identificat/găsit la adresa indicată în cerere, permisul de conducere se va ridica, personal, de la serviciul public comunitar în a cărui competență se află acea adresă.

Sursă: adevărul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cum arată cifrele ȘOMAJULUI în județul Alba: Câți oameni își căutau de muncă în luna iulie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum arată cifrele ȘOMAJULUI în județul Alba: Câți oameni își căutau de muncă în luna iulie

În luna iulie 2022 rata şomajului a fost de 2,7% (2,8% femei), mai mica decat rata înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2021 (2,9%, 3,1% femei).

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iulie 2022 în judeţul Alba a fost de 4581 persoane, în scadere cu 202 persoane (-4,2%) comparativ cu luna anterioara și cu 403 persoane (-8,1%) comparativ cu luna iulie 2021. Femeile reprezentau la această dată 48,2% din numărul total al şomerilor ( 2209 femei).

Elit - Gustul Desăvârșit

Structura după nivelul de instruire arată că 71,6% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 24,2% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 4,2% persoane cu studii superioare.
Din numărul total al șomerilor, 76,8% sunt şomeri neindemnizati (3517 persoane), în timp ce numărul şomerilor aflati in plata a fost de 1064 persoane, din care 22 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.

In mediul urban, cel mai mare număr de şomeri înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (277 persoane), urmat de Blaj (271 persoane), Câmpeni (187 persoane), Aiud (137 persoane), Sebeș (116 persoane), iar dintre comune, cel mai mare număr de şomeri înregistraţi se remarcă în: Jidvei (322 persoane), Cetatea de Balta (260 persoane), Rosia Montana (154 persoane), Scărişoara (160 persoane), Ighiu (136 persoane), Craciunelu de Jos (129 persoane), Albac (124 persoane) si Șona (121 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna iulie 2022 a fost de 2% ( 1,9% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4%), Abrud (2,3%) si Blaj (2,2%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Cugir (0,3%), Sebes și Alba Iulia (0,6%). În mediul rural cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,2%), Cetatea de Balta (13,8%), Avram Iancu (10,2%) si Craciunelu de Jos (9,8%) , iar valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Stremt (0,4%), Bucerdea Granoasa si Ciugud (0,5%), Daia Romana, Intregalde si Săliștea (0,6%), Galda de Jos, Santimbru si Sugag (0,7%), Ceru Bacainti, Mihalt si Rametea (0,8%), Spring (0,9%), iar în comuna Cut nu se înregistrează nici un șomer.

Rata şomajului a fost în luna iulie 2022 de 2,7% (2,8% în iunie 2022 și 2,9% în iulie 2021), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (2,6%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 2,8% (mai mica fata de luna anterioara, 2,9% si fata de rata inregistrata în luna iulie 2021, 3,1%), iar în rândul bărbaţilor de 2,6% (2,7% în iunie 2022 și 2,8% în iulie 2021). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna iulie 2022 pe locul 18 în ierarhia județelor ordonate crescător.

Şomerii înregistraţi reprezintă persoanele înscrise la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în conformitate cu legislaţia în vigoare (Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă).

Rata şomajului reprezintă proporţia numărului de şomeri înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în populaţia activă civilă. Populaţia activă civilă se determină prin însumarea populaţiei ocupate civile cu numărul şomerilor înregistraţi.

Populaţia activă din punct de vedere economic cuprinde toate persoanele care furnizează forţa de muncă disponibilă pentru producţia de bunuri şi servicii în timpul perioadei de referinţă incluzând populaţia ocupată şi şomerii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea