Rămâi conectat

Actualitate

Ne așteaptă o iarnă grea: Cum facem față frigului din locuințe. Metode de încălzire a apartamentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ne așteaptă o iarnă grea: Cum facem față frigului din locuințe. Metode de încălzire a apartamentului

Odată cu venirea toamnei, oamenii se gândesc la diferite soluții de încălzire a apartamentelor. Aeroterma sau caloriferul electric sunt doar câteva aparate eficiente care pot fi folosite până la pornirea căldurii în calorifere.

Potrivit Hotărârii nr. 425/ 1994, privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice, românii vor beneficia de căldură în calorifere atunci când valorile medii ale nopții vor fi de mai puțin de 10 grade Celsius sau mai puțin, timp de trei zile consecutive. Însă, până atunci, oamenii pot apela la diverse aparate pentru a-și încălzi locuința.

Iată care sunt cele mai eficiente metode de încălzire a locuinței, dar și cele care consumă mai puțin curent electric.
Caloriferul electric – o metodă populară de încălzire a apartamentului

Caloriferul electric este printre primele aparate la care se gândesc oamenii în momentul în care vor să-și încălzească locuința. Acesta este ales datorită prețului accesibil și pentru că poate fi mutat dintr-o cameră în alta cu ușurință.

Un alt avantaj al caloriferului electric este că, odată scos din priză, va continua să furnizeze căldură până se va răci.

Pe de altă parte, principalul dezavantaj al caloriferului electric este costul mare la energiei. Spre exemplu, un calorifer electric de 2000 W folosit 8 ore/zi, consumă aproximativ 16 kw.

Dacă prețul mediu al unui kWh este de 0.60 lei, vom plăti 9.6 lei pentru 8 ore de funcționare.

La o utilizare de 30 de zile, ar veni un cost de 288 lei în plus la factura de curent electric.
Aerul condiționat

O altă metodă de încălzire a apartamentului este aparatul de aer condiționat. Utilizarea aparatului de aer condiționat prezintă o serie de avantaje.

Odată pornit, aparatul de aer condiționat va începe să producă imediat căldură. De asemenea, prin intermediul telecomenzii se poate seta temperatura ideală pentru locuință. Potrivit specialiștilor, pe timp de iarnă, aparatul trebuie setat la o temperatură de 19 sau 20 de grade Celsius.

Un alt avantaj al aparatului este că, datorită poziționării acestuia pe perete, nu va ocupa spațiu în casă. Un alt avantaj îl reprezintă funcția Sleep, care asigura căldură pe tot timpul nopții.

În ceea ce privește prețul, aparatul de aer condiționat este mai scump decât un calorifer electric și decât o aerotermă.

Referitor la consumul de curent, un model de aparat din clasa A consumă aproximativ 0.98 kWh, iar dacă prețul pe kWh este de 0.60 de bani și este utilizat 8 ore pe zi, asta înseamnă un consum de 4,7 de lei pe zi, iar la o utilizare zilnică, timp de 30 de zile, ar veni un cost de 141 lei la factura de curent electric.
Aragaz

Aragazul este o metodă tradițională la care oamenii apelează pentru a produce căldură în bucătărie și în camera din apropiere.

Utilizarea aragazului pe post de sursă de încălzire este o metodă care poate pune în pericol viața oamenilor.

Cu cât aragazul este lăsat pornit mai mult timp, cu atât acesta va emana mai mult dioxid de carbon, ceea ce poate duce la intoxicare.
Aerotermă

Aeroterma este o altă metodă la care apelează oamenii pentru a-și încălzi locuințele. Este mult mai mică față de un calorifer electric, funcționează pe bază de curent și degajă un volum mare de căldură. La fel ca în cazul caloriferului electric, aeroterma se poate muta dintr-o cameră în alta pentru a încălzi toată casa.

În ceea ce privește dezavantajele, modelele vechi produc zgomot în momentul în care funcționează. Referitor la consumul de energie electrică, o aerotermă mai mică de 2000 W are un consum de 1:1 (1 kW electric pentru 1 kW termic). În cazul unei aeroterme de 2000 W, consumul de curent electric este de 2 kW/oră. La acest consum și o durată de folosire de 8 ore pe zi, o aerotermă electrică adăugă pe factura de la energie electrică în jur de 8 lei pe zi, adică aproximativ 250 de lei pe lună.
Convector electric

Convectorul electric este un aparat ideal pentru încălzirea apartamentului. Acesta are un preț redus comparativ cu celelalte sisteme de încălzire.

Pe lângă prețul redus, noile modele sunt prevăzute cu roți și pot fi mutate ușor dintr-o cameră în cealaltă. Un alt avantaj este că noile modele au și termostat cu ajutorul căruia se poate regla temperatura.

De asemenea, sunt prevăzute cu sisteme de siguranță care opresc alimentarea dacă se supraîncălzesc.

În ceea ce privește dezavantajele, încălzirea unei camere până la o temperatură de confort poate dura mai mult decât în cazul celorlalte sisteme de încălzire.

Folosirea unui convector electric poate duce la creșterea umidității în cameră, mai ales în cazul modelelor care nu au sisteme de filtrare a aerului.
Tun de căldură

Tunurile de căldură sunt o modalitate nouă și eficientă pentru încălzirea rapidă a apartamentului. Unul dintre avantajele achiziționării acestor aparate este că pot degaja căldură pe o distanță de 25 de metri.

De asemenea, tunurile sunt dotate cu un sistem de protecție la supraîncălzire și cu un sistem inteligent de răcire în doar câteva secunde.

Dezavantajul este că turnurile cu aer sunt mai costisitoare decât aerotermele termice și produc zgomot în momentul în care sunt utilizate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea