Rămâi conectat

Actualitate

Ne așteaptă o iarnă grea: Cum facem față frigului din locuințe. Metode de încălzire a apartamentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ne așteaptă o iarnă grea: Cum facem față frigului din locuințe. Metode de încălzire a apartamentului

Odată cu venirea toamnei, oamenii se gândesc la diferite soluții de încălzire a apartamentelor. Aeroterma sau caloriferul electric sunt doar câteva aparate eficiente care pot fi folosite până la pornirea căldurii în calorifere.

Potrivit Hotărârii nr. 425/ 1994, privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice, românii vor beneficia de căldură în calorifere atunci când valorile medii ale nopții vor fi de mai puțin de 10 grade Celsius sau mai puțin, timp de trei zile consecutive. Însă, până atunci, oamenii pot apela la diverse aparate pentru a-și încălzi locuința.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iată care sunt cele mai eficiente metode de încălzire a locuinței, dar și cele care consumă mai puțin curent electric.
Caloriferul electric – o metodă populară de încălzire a apartamentului

Caloriferul electric este printre primele aparate la care se gândesc oamenii în momentul în care vor să-și încălzească locuința. Acesta este ales datorită prețului accesibil și pentru că poate fi mutat dintr-o cameră în alta cu ușurință.

Un alt avantaj al caloriferului electric este că, odată scos din priză, va continua să furnizeze căldură până se va răci.

Pe de altă parte, principalul dezavantaj al caloriferului electric este costul mare la energiei. Spre exemplu, un calorifer electric de 2000 W folosit 8 ore/zi, consumă aproximativ 16 kw.

Dacă prețul mediu al unui kWh este de 0.60 lei, vom plăti 9.6 lei pentru 8 ore de funcționare.

La o utilizare de 30 de zile, ar veni un cost de 288 lei în plus la factura de curent electric.
Aerul condiționat

O altă metodă de încălzire a apartamentului este aparatul de aer condiționat. Utilizarea aparatului de aer condiționat prezintă o serie de avantaje.

Odată pornit, aparatul de aer condiționat va începe să producă imediat căldură. De asemenea, prin intermediul telecomenzii se poate seta temperatura ideală pentru locuință. Potrivit specialiștilor, pe timp de iarnă, aparatul trebuie setat la o temperatură de 19 sau 20 de grade Celsius.

Un alt avantaj al aparatului este că, datorită poziționării acestuia pe perete, nu va ocupa spațiu în casă. Un alt avantaj îl reprezintă funcția Sleep, care asigura căldură pe tot timpul nopții.

În ceea ce privește prețul, aparatul de aer condiționat este mai scump decât un calorifer electric și decât o aerotermă.

Referitor la consumul de curent, un model de aparat din clasa A consumă aproximativ 0.98 kWh, iar dacă prețul pe kWh este de 0.60 de bani și este utilizat 8 ore pe zi, asta înseamnă un consum de 4,7 de lei pe zi, iar la o utilizare zilnică, timp de 30 de zile, ar veni un cost de 141 lei la factura de curent electric.
Aragaz

Aragazul este o metodă tradițională la care oamenii apelează pentru a produce căldură în bucătărie și în camera din apropiere.

Utilizarea aragazului pe post de sursă de încălzire este o metodă care poate pune în pericol viața oamenilor.

Cu cât aragazul este lăsat pornit mai mult timp, cu atât acesta va emana mai mult dioxid de carbon, ceea ce poate duce la intoxicare.
Aerotermă

Aeroterma este o altă metodă la care apelează oamenii pentru a-și încălzi locuințele. Este mult mai mică față de un calorifer electric, funcționează pe bază de curent și degajă un volum mare de căldură. La fel ca în cazul caloriferului electric, aeroterma se poate muta dintr-o cameră în alta pentru a încălzi toată casa.

În ceea ce privește dezavantajele, modelele vechi produc zgomot în momentul în care funcționează. Referitor la consumul de energie electrică, o aerotermă mai mică de 2000 W are un consum de 1:1 (1 kW electric pentru 1 kW termic). În cazul unei aeroterme de 2000 W, consumul de curent electric este de 2 kW/oră. La acest consum și o durată de folosire de 8 ore pe zi, o aerotermă electrică adăugă pe factura de la energie electrică în jur de 8 lei pe zi, adică aproximativ 250 de lei pe lună.
Convector electric

Convectorul electric este un aparat ideal pentru încălzirea apartamentului. Acesta are un preț redus comparativ cu celelalte sisteme de încălzire.

Pe lângă prețul redus, noile modele sunt prevăzute cu roți și pot fi mutate ușor dintr-o cameră în cealaltă. Un alt avantaj este că noile modele au și termostat cu ajutorul căruia se poate regla temperatura.

De asemenea, sunt prevăzute cu sisteme de siguranță care opresc alimentarea dacă se supraîncălzesc.

În ceea ce privește dezavantajele, încălzirea unei camere până la o temperatură de confort poate dura mai mult decât în cazul celorlalte sisteme de încălzire.

Folosirea unui convector electric poate duce la creșterea umidității în cameră, mai ales în cazul modelelor care nu au sisteme de filtrare a aerului.
Tun de căldură

Tunurile de căldură sunt o modalitate nouă și eficientă pentru încălzirea rapidă a apartamentului. Unul dintre avantajele achiziționării acestor aparate este că pot degaja căldură pe o distanță de 25 de metri.

De asemenea, tunurile sunt dotate cu un sistem de protecție la supraîncălzire și cu un sistem inteligent de răcire în doar câteva secunde.

Dezavantajul este că turnurile cu aer sunt mai costisitoare decât aerotermele termice și produc zgomot în momentul în care sunt utilizate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

”Jocul de-a v-ați ascunselea” cu gunoaiele menajere ale cetățenilor din Alba Iulia continuă! Molozul și deșeurile se amestecă, într-un peisaj sinistru

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

”Jocul de-a v-ați ascunselea” cu gunoaiele menajere ale cetățenilor din Alba Iulia continuă! Molozul și deșeurile se amestecă, într-un peisaj sinistru

În cartierul Lumea Nouă, cum este cunoscut de albaiulieni, problema depozitării gunoaielor în spatele stației de transformare este departe de a fi rezolvată.

Acum trei săptămâni a fost deschis un dosar penal „in rem” pentru fapte de îngropare a deșeurilor și de eliminare a deșeurilor în spații neautorizate, infracțiuni pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Situația nu s-a îmbunătățit, ba din contră, se încearcă ascunderea gunoaielor mai adânc în rampă! Prin stufărișul din cel mai adânc punct din rampă se găsesc de la haine aruncate, pahare si sticle de plastic, pana la saci menajeri întregi.

”Chiar de mîine se vor ridica ca și “rampe neconforme”! Am dat dispoziția de astăzi! Din păcate acolo e un loc unde din trei in trei luni, ridicam zeci de tone! Din păcate pentru unii din zona a devenit afacere!” a declarat Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Reprezentanții firmei de salubritate contractoare din Alba Iulia se declară ”neștiutori” asupra situației: ”Colegii noștri? Când s-a întâmplat asta? Nu există sesizări scrise. S-au mai făcut reclamații telefonice”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

SURSE: Taxele locale ar putea rămâne la nivelul actual și în 2023. Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Taxele locale ar putea rămâne la nivelul actual și în 2023. Coaliția vrea să renunțe la ideea majorării, la o lună după ce aceasta abia trecuse de Senat.

Impozitele locale ar putea rămâne neschimbate anul viitor. Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorarea acestor taxe, potrivit unor surse TVR INFO. Sunt așteptate și deciziile pentru majorarea pensiilor și pentru reglementarea pieței energiei. PSD și PNL văd însă diferit soluțiile. Miercuri ar urma să aflăm ce au hotărât liderii coaliției.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se pare că liderii coaliției nu au reușit să se înțeleagă cu reprezentanții autorităților locale, cu primarii, pe chestiunea majorării acestor taxe și impozite.

Potrivit surselor TVR INFO, edilii ar fi dorit ca executivul și coaliția, în Parlament, să-și asume impunerea obligativității introducerii acestor majorări de taxe cu 50% la baza de impozitare pe imobile, dar la nivelul coaliției s-a decis să se renunțe la idee, la o lună după ce abia trecuse de Senat.

Drept urmare, la Camera Deputaților este posibil ca, după o nouă discuție în coaliție, să se treacă la respingerea acestei ordonanțe.

În ceea ce privește pensiile, în continuare sunt disensiuni.

Liberalii doresc o majorare de aproape 15%, în timp ce social-democrații merg pe ideea unei creșteri la 11-12%, iar de restul banilor care sunt direcționați în acest sens să se acorde acele ajutoare către anumite categorii de pensionari vulnerabili, iar aici vorbim despre o posibilitate a creșterii plafonului maximal.

Dacă până acum se acordau ajutoare financiare pentru pensionari care au venituri de până în 2.200 de lei, se ia în considerare majorarea acestui plafon până la 4 mii de lei.

Sursa: stiritvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de parlamentari ai mai multor partide, adoptat luni de Senat, certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic.

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în sensul simplificării obţinerii certificatului de cazier judiciar, prin introducerea posibilităţii eliberării acestuia în format electronic, se precizează în raportul de admitere a proiectului.

Iniţiatorii îşi motivează demersul legislativ prin reducerea eforturilor de procurare a documentelor în vederea obţinerii unor servicii publice, respectiv a cazierului judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit unui amendament admis, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă.

În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar, prevede o altă modificare a textului de act normativ.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea