Naveta elevilor care nu merg la școală în localitatea unde locuiesc va putea fi decontată. OUG, publicată în Monitorul Oficial
Cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și cea în care urmează cursurile școlare vor fi decontate pentru elevii care nu merg la școală în localitatea unde locuiesc, potrivit unei ordonanțe ce a fost publicată joi în Monitorul Oficial.
Astfel, această măsură va permite ca toți elevii din țara noastră să beneficieze de transport gratuit la școală, indiferent că fac școala în localitatea de domiciliu sau nu. Totuși, pentru ca elevii să poată deconta naveta, autoritățile trebuie să stabilească atât modul concret, cât și actele în baza cărora se va putea face asta.
OUG 50/2021, ce a apărut joi în Monitorul Oficial 606, stabilește, în primă fază, limitele în care va asigura statul transportul elevilor care trebuie să facă naveta. “Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km.”, scrie, mai exact, în ordonanță.
Înainte de apariția ordonanței, Legea educației naționale nr. 1/2011 stabilea că elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public, iar decontarea se face prin unitatea de învățământ la care învață aceștia.
Potrivit OUG 50/2021, decontarea transportului va putea fi făcută și de către elevii care locuiesc la internat sau în gazdă. Totuși, spre deosebire de cei care trebuie să facă naveta zilnic, elevii din internat vor beneficia de decontarea a doar opt călătorii dus-întors pe semestru.
În plus, elevii vor putea solicita acordarea sumei necesare acoperirii cheltuielilor de transport în avans, cu decontare în luna următoare.
Decontarea cheltuielilor de transport se va face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier și în limita a 30 de lei/ lună pentru distanța de trei kilometri. Pentru distanțele cuprinse între trei și 50 de kilometri, suma de 30 de lei/ lună se va suplimenta cu trei lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.
Dacă, totuși, vor exista elevi care nu locuiesc la internat sau gazdă, ce vor trebui să facă naveta pe distanțe mai mari de 50 de kilometri, li se va deconta suma aferentă distanței de 50 de kilometri, la care, pentru distanțele ce depășesc această valoare, se va adăuga un leu/ kilometru/ lună.
Chiar dacă măsura a fost oficializată, decontarea navetei elevilor va fi posibilă numai după ce apare și metodologia de decontare, ce va fi cuprinsă într-un ordin al ministrului educației și care ar trebui să apară în cel mult o lună.
Sursa: avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii