Rămâi conectat

Politică Administrație

Museikon în locul secției de psihiatrie din Cetatea Alba Iulia. Invesiție de peste 1,7 milioane de euro

Bogdan Presecan

Publicat

în

sedinta cj albaConsilierii județeni din Alba urmează să aprobe, în cadrul ședinței de joi, 27 martie, proiectul “MUSEIKON. Un nou muzeu al icoanei revitalizează o clădire monument istoric restaurată în Alba Iulia” care urmează a fi prezentat în cadrul Programului Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European 2009-2014/Granturi SEE.

Valoarea totală a investiţiei „Restaurare, reabilitare, refuncţionalizare pentru clădire corp C3 în Museikon” este de 7.894 000 de lei, din care C+M este 6.208.908 lei. Durata de execuţie estimată de proiectant este de 12 luni.

Cu alte cuvinte este vorba despre restaurarea integrală a monumentului istoric, reabilitarea şi refuncţionalizarea clădirii corp C3, Secţia de psihiatrie a Spitalului judeţean de Urgenţă Alba Iulia, situată in Alba Iulia, str. Unirii, nr. 3, astfel incat aceasta să corespundă standardelor presupuse de noua funcţionalitate, aceea de muzeu de artă religioasă, avand ca scop expunerea şi depozitarea bunurilor culturale intr-un microclimatul adecvat a obiectelor colecţiei.

Potrivit raportului de specialitate al CJ Alba, proiectul MUSEIKON are ca și obiectiv “salvarea celor circa 5000 de obiecte, icoane şi cărţi vechi, aflate in colecţiile Muzeului Naţional al Unirii şi Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba lulia, multe dintre ele aflate intr-o stare precară de conservare incă din momentul colectării lor, acum aproape jumătate de secol sau chiar mai inainte şi pentru a căror reabilitare şi valorificare resursele proprii ale celor două instituţii deţinătoare s-au dovedit mereu insuficiente. Amenajarea clădirii – secţia de psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenta Alba lulia, clădire monument istoric care va fi destinată special valorificării şi protejării acestor categorii de patrimoniu – muzeul Museikon, oferă şanse reale de dezvoltare a unei ramuri de cercetare şi valorificare muzeologică bazată pe arta icoanei. O parte importantă a patrimoniului cultural va fi astfel reabilitată, valorificată şi promovată pentru publicul larg, şi va putea fi protejată şi conservată pentru generaţiile viitoare.

Situarea viitorului muzeu Museikon in proximitatea catedralei, un simbol naţional si in proximitatea Muzeului şi Sălii Unirii, locul in care Transilvania a devenit parte a Romaniei, asigură o vizibilitate specială, care va fi greu de ocolit de cei care vor ajunge in Alba lulia pentru a petrece un sejur relaxant şi instructiv in acelaşi timp.

Proiectul MUSEIKON işi propune restaurarea, refuncţionalizarea şi revitalizarea unei clădiri monument istoric, in scopul de a adăposti două dintre cele mai valoroase colecţii de artă veche romanească, care vor fi şi ele puse la dispoziţia publicului larg prin intermediul unei expoziţii permanente, a expoziţiilor temporare şi a unei baze de date şi vor fi protejate şi conservate pentru generaţiile viitoare prin depozitarea intr-un mediu conform cu standardele muzeologiei actuale.

Prin derularea acestui proiect cultural-educaţional se doreşte facilitarea accesului publicului larg la valorile patrimoniului, inclusiv prin organizarea unor evenimente expoziţionale in Romania si in statele donoare.

Clădirea corp C3, monument istoric edificat la inceputul secolului XVIII, care a adăpostit primul spital militar amenajat in Romania şi una dintre clădirile din ansamblul cetăţii bastionare Alba Iulia care şi-a păstrat cel mai bine aspectul arhitectonic iniţial, se află in acest moment intr-o stare de degradare, riscand să devină o ruină.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților

Bogdan Ilea

Publicat

în

4 aprilie-11 mai: Curățenia de primăvară la Alba Iulia. Programul activităților Primăria municipiului Alba Iulia se pregătește de curățenia de primăvară. Mai multe zone din oraș urmează să fie măturate sau curățate între 4 aprilie și 11 mai.  Începe curățenia de primăvara în Municipiul Alba Iulia, în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024. Se vor executa lucrări […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea