Rămâi conectat

Ştirea zilei

Municipiul Alba Iulia, ȚINUT în scenariul roșu, deși incidența a scăzut sub trei cazuri în 10 zile. Reacția prefecturii Alba

Publicat

în

Metodologia analizei, de către autorități, a incidenței cazurilor de COVID-19 la nivelul localităților duce la o inegalitate datorată modului în care sunt interpretate prevederile unei Hotărâri de Guvern.

S-a ajuns astfel ca un mare municipiu să fie în scenariul roşu, chiar dacă incidenţa a scăzut sub trei cazuri la mia de locuitori de zece zile, în timp ce un oraş mult mai mic a intrat în scenariul galben în prima zi în care incidenţa a fost comunicată ca fiind egală cu trei.

Situaţia particulară se întâlneşte în Alba, dar se aplică la nivelul întregii ţări după ce Guvernul a modificat regulile prin hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu data de 13 aprilie 2021.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, municipiul Alba Iulia este tot în scenariul roşu deşi incidenţa a scăzut sub cifra trei încă din 27 aprilie 2021. Schimbarea scenariului din roşu în galben este importantă în special pentru afacerile din domeniul HORECA, care pot să deschidă restaurantele şi cafenelele la interior în limita unei capacităţi de 30 la sută. Pe de altă parte, oraşul Câmpeni a intrat începând de miercuri, 5 mai, direct în scenariul galben chiar dacă limita incidenţei de trei a fost atinsă doar în data de 4 mai.

Discrepanţa dintre cele două situaţii este evidentă. În ultimele zile, proprietari ai unor restaurante din Alba Iulia au criticat inacţiunea Instituţiei Prefectului şi au solicitat emiterea deciziei privind trecerea în scenariul galben, astfel încât să poată să deschidă afacerile lor şi în spaţiile interioare. În alte municipii mari, trecerea de la ”roşu” la ”galben” s-a făcut rapid. Astfel, la Arad şi Cluj-Napoca s-a aplicat scenariul galben la o zi după atingerea pragului de trei cazuri la mia de locuitori, în timp ce la Bucureşti decizia a fost aplicată după trei zile.
Hotărârea care a schimbat modul de calcul

Reprezentanţii Parefecturii Alba refuză luarea unei decizii şi motivează cu pevederile Hotărârii de Guvern din 13 aprilie, potrivit căreia măsurile privind diminuarea riscului se discută la 14 zile distanţă faţă de precedenta decizie a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În cazul particular al municipiului Alba Iulia, precedenta decizie privind menţinerea în scenariul roşu a fost luată în 24 aprilie, cu aplicare din 25 aprilie, ora 00.00. Chiar dacă peste două zile de la această dată, în 27 aprilie, incindenţa în Alba Iulia a scăzut sub trei şi a ajuns între timp la 2,55 cazuri la mia de locuitori, în opinia reprezentanţilor Prefecturii nu se poate lua nicio decizie până la împlinirea termenului de 14 zile, respectiv sâmbătă 9 mai 2021.

La Câmpeni s-a luat decizia de trecere în scenariul galben din prima zi în care s-a ajuns la incidenţa de trei cazuri pentru că în cazul acestui oraş a expirat şi perioada celor 14 zile de la precedenta decizie a CJSU Alba. Câmpeniul a fost menţinut în scenariul roşu în 20 aprilie, iar situaţia trebuia reanalizată după 14 zile, în 4 mai. S-a întâmplat ca exact în această zi incidenţa din acest oraş să fie egală cu trei, astfel încât CJSU Alba a schimbat scenariul de pe o zi pe alta.
Ce spune Instituţia Prefectului

”Precizăm că actul normativ prevede în mod expres acest termen de 14 zile pentru că măsurile respective, odată adoptate, să şi producă efecte şi să atingă scopul pentru care au fost dispuse, schimbările ulterioare fiind generate de o nouă analiză a factorilor de risc întocmită de specialiştii DSP la încheierea perioadei de 14 zile.

Cu privire la unele informaţii vehiculate în spaţiul public referitoare la ridicarea măsurilor stabilite că urmare a unor scăderi sub limita incidenţei de 3 cazuri/1.000 locuitori mai devreme de expirarea celor 14 zile prevăzute în normele legale în vigoare, va informăm că la nivelul Grupului de Suport Tehnic al CJSU Alba au fost luate în discuţie mai multe propuneri referitoare la modificarea prevederilor legale care reglementează aceste aspect. În acest sens, am considerat oportun inclusiv solicitaterea unor aspecte lămuritoare, încă de săptămâna trecută, atât din partea DSP Alba cât şi din partea DSU iar până în acest moment nu am primit nici un răspuns”, a transmis Instituţia Prefectului Alba marţi, 4 mai 2021.

Solicitările respective au fost transmise doar în data de 1 mai, iar cele două instituţii menţionate nu aveau cum să exprime un punct de vedere decât după perioada de vacanţă. De altfel, DSP nici nu are atribuţii în ceea ce priveşte realizarea unor analize de risc atunci când se modifică scenariul în cazul unei localităţi, ci doar atunci când se impune aplicarea carantinei sau prelungirea, respectiv ridicarea acestei măsuri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Premierul Portugaliei, vizită de lucru în România: Antonio Costa se va întâlni astăzi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis

Publicat

în

Premierul Portugaliei, vizită de lucru în România: Antonio Costa se va întâlni astăzi cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Klaus Iohannis

Premierul Republicii Portugheze, Antonio Costa, efectuează joi, 19 mai, o vizită de lucru în România, în cadrul căreia se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, iar mai apoi va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit programului anunţat de autorităţi, premierul portughez va fi întâmpinat, joi dimineaţă, la Palatul Victoria, de omologul său român, pe agenda întâlnirii figurând şi o conferinţă de presă comună a celor doi înalţi oficiali.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, cei doi premieri urmează să participe şi la semnarea acordului între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării.

Ulterior, prim-ministrul Antonio Costa va fi primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, unde va purta cu acesta o serie de convorbiri, tete-a-tete şi oficiale.

În aceeaşi zi, premierul portughez va avea la Palatul Parlamentului o întrevedere cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Angel Tîlvăr şi vicepreşedintele PSD, europarlamentarul Victor Negrescu.

Joi după-amiază, şeful Executivului de la Lisabona va efectua, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, o vizită la Batalionul 1 Instrucţie „Olt”, localitatea Caracal, judeţul Olt.

sursa: ziarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: ASTĂZI are loc proba obligatorie a profilului. CALENDAR

Publicat

în

BACALAUREAT 2022, sesiunea specială: ASTĂZI are loc proba obligatorie a profilului

Bacalaureatul 2022, sesiunea specială, continuă astăzi, 19 mai, cu proba obligatorie a profilului, pentru elevii olimpici din România.

Această sesiune este pentru absolvenții de liceu participanți la loturile olimpice și la competițiile sportive și artistice internaționale care se desfășoară în aceeași perioadă cu examenul național de Bacalaureat 2022.

 • Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen se face în zilele de 9 și 10 mai.

În perioada 12-13 mai 2022 are loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Proba pentru competențele digitale este programată pe 16 și 17 mai.

Elit - Gustul Desăvârșit

Candidații vor susține proba scrisă la Limba și literatura română pe data de 18 mai. Proba obligatorie a profilului este pe 19 mai, iar pe 20 mai – proba la alegere a profilului și specializării.

Rezultatele inițiale vor fi afișate pe 26 mai. Contestațiile se vor depune în aceeași zi, între orele 12-14.

Iată calendarul oficial al sesiunii speciale a examenului de BAC 2022:

 • 9-10 mai 2022: Înscrierea candidaților la sesiunea specială de examen
 • 11 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 12-13 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 16-17 mai 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 17 mai 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 18 mai 2022: Limba și literatura română — proba E)a) — proba scrisă
 • 19 mai 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E)c) — proba scrisă
 • 20 mai 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E)d) — proba scrisă
 • 23 mai 2022: Limba și literatura maternă — proba E)b) — proba scrisă
 • 26 mai 2022: Afișarea rezultatelor până la ora 12.00
  • Depunerea contestațiilor (între orele 12.00 și 14.00)
 • 26-29 mai 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 29 mai 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Alba Iulia, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit

Publicat

în

Alba, în top 10 al orașelor în merită să trăiești: Care este orașul cu cel mai multe de oferit

Potrivit unui top 10 al orașelor din România în care merită să trăiești, municipiul Alba Iulia se află pe locul al patrulea, chiar înainte de Cluj Napoca.

Clasamentul a fost realizat după ce românii din orașele de peste 30.000 de locuitori au dat note localităților în care trăiesc, în funcție de criterii precum siguranța, spațiile verzi, costul vieții, curățenie, administrație, trafic, soluții de smart city și calitatea vieții.

10. Timișoara

Elit - Gustul Desăvârșit

Locuitorii Timișoarei sunt mulțumiți de siguranța, calitatea vieții și spațiile verzi ale orașului, dar nu apreciază la fel de mult administrația, traficul sau curățenia.

9. Craiova

Craiova a intrat în top 10, pentru că locuitorii apreciază siguranța, spațiile verzi și calitatea vieții, dar nu văd cu ochi buni administrația, traficul și funcțiile de smart city.

8. Iași

În Iași, locuitorii sunt mulțumiți de aspecte precum siguranța, calitatea vieții și curățenia, însă apreciază mai puțin traficul, administrația și funcțiile de smart city.

7. Baia Mare

Baia Mare primește apreciere pentru costul vieții, siguranță și curățenie, dar nu și pentru calitatea administrației, trafic și funcțiile de smart city.

6. Brașov

Brașovenii sunt mulțumiți de siguranța, calitatea vieții și curățenia orașului. Administrația, spațiile verzi, traficul și funcțiile smart îi nemulțumesc pe locuitori.

5. Cluj-Napoca

În Cluj, locuitorii sunt mândri de orașul lor. Note mari au dat pentru calitatea vieții și funcțiile de smart city. Totuși, orașul nu stă prea bine în ceea ce privește traficul și costul vieții.

4. Alba-Iulia

Alba Iulia stă bine la siguranță, costul și calitatea vieții, dar nu și la administrație și spații verzi. Aici, locuitorii sunt în mare parte mulțumiți, dar nu foarte entuziaști în vreo privință.

3. Târgoviște

Târgoviște se află pe locul 3 pentru costul vieții, siguranță și calitatea vieții. Mai puțin bine stă la partea de smart city și trafic.

2. Sibiu

Pitorescul Sibiu este foarte apreciat de locuitorii lui, fiind și primul din țară care și-a renovat centrul vechi. Astfel, a ajuns să fie foarte aproape de nivelul orașelor europene.

1. Oradea

Oradea este fruntaș în acest top, pentru că locuitorii lui i-au dat cele mai mari note. La toate capitolele, punctajele date de orădeni au fost foarte mari.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare