Municipiul Alba Iulia, reper turistic pe ”Ruta Împăraților Romani”

Municipiul Alba Iulia a fost selectat de către Ministerul Turismului prin Autoritatea Naţională pentru Turism şi Asociaţia Mioritics România, în Rutele Culturale din zona inferioară şi de mijloc a Dunării, respectiv în “Ruta Împăraţilor Romani”.

Din România au fost propuse 13 situri, evaluate pe baza criteriilor întocmite de compania Horwath HTL Croaţia – specializată în studii şi cercetări de piaţă în turism. În urma evaluărilor au fost desemnate câştigătoare 5 sit-uri: Albă Iulia – Castrul Roman, Roşia Montană – Galeriile Romane, Sarmisegetusa – Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica, Constanța – Cetatea Histria şi Adamclisi.

INFORMARE COVID-19

Acest proiect internaţional este finanţat din fonduri europene cu sprijinul Comisiei Europene, prin Programul cadru pentru competitivitate şi inovaţie (CIP) şi Programul pentru inovaţie şi antreprenoriat (EIP). El este parte a cererii de proiecte lanstă de Comisia Europeană: Trans-natinoal cooperation projects on European Cultural Routes.

Oiectivul principal îl constituie diversificarea ofertei turistice europene şi creşterea vizibilităţii zonei Dunării inferioare şi de mijloc, ca o destinaţie atractivă şi durabilă, prin dezvoltarea a doua rute culturale în România, Bulgaria, Croaţia şi Serbia: Ruta împăraţilor romani şi Ruta vinului.

Beneficiile directe sunt în primul rând de promovare turistică şi consolidare a poziţiei oraşului nostru pe harta turismului cultural european.  Este evident că titluri precum EDEN sau acest demers, sunt acţiuni concrete prin care notorietatea patrimoniului cultural istoric de care dispunem se va traduce în creşterea numărului de turişti”, a declarat primarul Mircea Hava.

Prima acţiune de promovare a acestui proiect o constituie prezenţa acestor situri la Târgul de Turism de la Berlin, în cadrul Centrului Dunărean de Competențe – Belgrad. Cu această ocazie va fi lansat site-ul de internet al Rutei împăraţilor romani “danube.travel”.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

10 Comentarii

of of of..... 13 februarie 2013 at 14:15

De ar stii indivizii astia ca la noi castrul roman este facut din beton acoperit cu polistiren si piatra artificiala…….
Multumim nenea Sabau:)

Elena 13 februarie 2013 at 14:56

Ca bine zici. Cetatea „Apulum” nu a fost restaurata corect. Restaurarea corecta dureaza cel putin 5-10 ani, iar materialul cu care a fost restaurata Cetatea este atat de slab incat peste maxim 8 ani Cetatea o sa fie din nou cum a fost inainte de restaurari.

O zi buna!

dolfi 13 februarie 2013 at 21:33

se vede deja pe multe caramizi… au inceput sa se sfarme dupa cel mult doua ierni… Eu ma mir cum naiba bietii iobagi faceau acu aproape 300 de ani caramizi si ciment asa bune?!

Elena 14 februarie 2013 at 16:43

Caramida era caramida arsa, iar cimentul era dintr-un fel de roca vulcanica, si pe langa asta erau materiale de calitate foarte buna, altfel cum ti-ai explica faptul ca sculpturile si constructiile romane de acum 1500-1700 de ani inca mai rezista?

pixelul albastru 14 februarie 2013 at 21:37

la noi nu mai rezista…au fost rupte cu buldozerul

camelia gerhardt 13 februarie 2013 at 14:57

Daca stiti ceva concret spuneti cu punct si virgula, nume si prenume, nu sub semnul anonimatului. Altfel, indivizi sau nu, cei care au selectat Alba nu vor sti poate niciodata. Nici eu nu stiu daca este asa, daca insa aveti dreptate, e regretabil. In alte tari nu poti sa schimbi nici o fereastra fara paraparafari daca e vorba despre o cladire aflata in patrimoniu apoi sa fie vorba despre un castru roman!!! Poate fi caz de mare …of,of,of mai ales la buzunar!!!

pixelul albastru 13 februarie 2013 at 15:03

camelia, unde ai fost pana acu….de cel putinde 2 anide zile se vorbeste despre falsificarea portii castrului roman..a portilor I si a II-a a cetatii cu date concrete.
Am sa te caut sa iti dau amanunte dar poti da un search in site-rile ziarului unirea, alba24, plaiuluminatu, citynews…o sa gasesti multe articole pe tema asta si marturii ale unora dintre cei care au lucrat pentru Corint.
Bine ai revenit in lumea Albei Iulia, Camelia:)

camelia gerhardt 13 februarie 2013 at 20:53

Nu mai sunt in presa din pacate si da, am lipsit mult din Alba Iulia insa ma voi pune pe studiu, multumesc!

ce castru de la Apulum?! 14 februarie 2013 at 10:41

Castrul de la Apulum a fost ras cu excavatorul si ingropat apoi cu pietris (si nu din cel indicat pentru prezervare). Poarta de la Traseul Celor Trei Fortificatii este un fals. Singurul adevar desprea constructie este ca se afla doar peste adevarata poarta romana! Atat!
Ma bucur ca Apulum a intrat in acest circuit! Deplang insa castrul si secolele noastre de istorie distruse … cu excavatorul!

fookyaa 14 februarie 2013 at 17:01

Astia de stau intr-un birou frumos amejanat la primarie si care propun proiecte de „creşterea numărului de turisti” cunosc la fel de mult despre turism, cat noroi are sub unghii o broasca. Pai ce patrimoniu culturam istoric sa le oferim turistilor europeni?!! kitschul de cetate si castru roman, vechii de sute de ani, si reconditionate dupa planurile de acum celebrilor franchini – sabau – florea. Daca tot le-au blindat de bar-uri, pub-uri, terese si cafenele, eu zic ca le pot inscrie intr-un traseu al bautorilor profesionisti din regatul unit? Cat de tare!?

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...