Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Politică Administrație

Munca la negru, sancţionată cu amendă de 20.000 de lei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

În ultima perioadă, inspectorii ITM Alba au verificat 55 de societăţi din judeţ, în domeniul relaţiilor de muncă. La cele 55 de firme muncesc 622 salariaţi, din care 363 femei. În urma controalelor, inspectorii au depistat 206 nereguli, fiind dispuse măsuri pentru remedierea acestora. De asemenea, au fost identificate două persoane care munceau la negru. Potrivit inspectorului şef al ITM Alba, jr. Dorel Aurel Fiţ, ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 31 de sancţiuni: 4 amenzi ce însumează 23.300 de lei, din care 20.000 de lei pentru munca la negru, şi 27 de avertismente. Principalele deficienţe care au ieşit la iveală în timpul controalelor sunt: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; nu au fost stabilite, pentru toţi salariaţii, atribuţiile corespunzătoare postului, prin fişa postului; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor, aplicabile la nivelul angajatorului; nu au fost aduse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare; primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine); nu s-au compensat în bani, la încetarea activităţii, concediile de odihnă neefectuate în perioada lucrată; nu s-a făcut dovada achitării drepturilor salariale către angajaţi; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze privind criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor; regulamentul intern nu conţinea dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor; registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic nu s-a păstrat la sediul societăţii. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, la cele 44 de firme controlate au fost identificate 104 deficienţe, motiv pentru care inspectorii au aplicat o amendă în valoare de 4.000 de lei şi 103 avertismente. Dintre neregulile identificate pe parcursul controalelor amintim: lipsa autorizării iniţiale şi a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR; lipsa instruirii periodice a lucrătorilor; organizarea necorespunzătoare a activităţii de securitatea muncii la nivelul unităţilor, conform noilor reglementări din HG 955/2010; lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru activităţile desfăşurate; derularea activităţii fără ca lucrătorii să efectueze examenul medical la angajare şi/sau periodic; lipsa instrucţiunilor proprii de securitatea muncii pentru activităţile desfăşurate; lipsa fişelor de aptitudine a lucrătorilor, eliberate în urma examinării medicale la angajare şi/sau periodică. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Publicitate electorală | Corneliu Mureșan, apel public către Ion Dumitrel: Respectați cetățenii județului, suspendați-vă din funcție și nu mai folosiți resursele publice în campanie!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan, apel public către Ion Dumitrel: Respectați cetățenii județului, suspendați-vă din funcție și nu mai folosiți resursele publice în campanie! A trecut deja o săptămână de campanie, iar actualul președinte al Consiliului Județean Alba este, de dimineața până seara, în campanie. Dorind să dea dovadă de vitalitate electorală, domnul Dumitrel își suprapune campania peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea