Rămâi conectat

Ştirea zilei

Motivarea sentințelor civile concomitent cu pronunțarea verdictului: Propunere a unui deputat USR în Parlament

Publicat

în

Motivarea sentințelor civile concomitent cu pronunțarea verdictului: Propunere a unui deputat USR în Parlament

În cursul zilei de miercuri, deputatul USR PLUS Oana Murariu a depus un proiect de lege care vizează motivarea sentințelor judecătorești în procesele civile. Totodată, deputatul a depus un proiect de lege conform căruia instanțele să fie obligate să stabilească intervale orare orientative pentru strigarea cauzelor.

”Cetăţenii implicaţi în procese civile nu vor mai aştepta luni de zile până să afle motivarea hotărârilor pronunţate, ci vor afla argumentele care au condus la soluţia decisă încă din momentul pronunţării hotărârii judecătoreşti”, a transmis, miercuri, USR PLUS, într-un comunicat de presă.

Electrica Furnizare Discount

”Motivarea hotărârilor judecătoreşti înainte de pronunţarea soluţiei în materie civilă este un proiect la care am început să lucrez încă de la începutul mandatului şi care face parte din măsurile de eficientizare a funcţionării justiţiei. USR PLUS şi-a asumat aceste obiective în campania electorală şi acum le implementează. Avantajul adus de acest proiect constă într-o mai mare coerenţă a activităţii actorilor din sistemul judiciar şi în conferirea de previzibilitate pentru justiţiabili. Vă reamintesc că, în primăvară, Parlamentul a reglementat, în urma unei decizii a CCR, motivarea hotărârilor judecătoreşti înainte de pronunţarea soluţiei în materie penală. Aceste măsuri reprezintă paşi importanţi în reformarea justiţiei din România, etape care, din păcate, au fost întârziate ani de zile în ţara noastră”, declară deputata USR PLUS Oana Murariu.

Printre modificările propuse la Codul de procedură civilă se numără aceea potrivit căreia „deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârilor nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”.

O altă prevedere stabileşte că „Hotărârea se poate pronunţa în şedinţă publică, după redactarea acesteia, la locul unde s-au desfăşurat dezbaterile, de către preşedinte sau de către un judecător, membru al completului de judecată, care va citi dispozitivul, indicând şi calea de atac ce poate fi folosită împotriva hotărârii sau se poate pronunţa prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”.

Potrivit iniţiatoarei, adoptarea modificărilor va duce la scurtarea termenului în care cetăţenii află argumentele care au stat la baza hotărârii judecătoreşti pronunţate în cauza lor şi va produce degrevarea treptată a instanţelor de judecată (un dosar este analizat o singură dată în momentul deliberării, redactării şi pronunţării soluţiei).

Per ansamblu, potrivit datelor statistice ale Consiliului Superior al Magistraturii din luna ianuarie 2021 itate în comunicatul USR PLUS, durata medie de motivare a hotărârilor judecătoreşti este de 31,5 zile în cazul judecătoriilor, 43,9 zile în cazul tribunalelor, 40,6 zile în cazul curţilor de apel şi 143,9 zile în cazul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În cazuri punctuale, durata medie este mult mai mare.

”De pildă, din datele statistice ale Judecătoriei Cluj-Napoca, durata medie a motivării hotărârii depăşeşte în multe situaţii 200 de zile (de exemplu, 276 de zile pentru procesele în materia minori şi familie având ca obiect nulitate/anulare act). La Tribunalul Cluj, fie că este vorba de procese pe fondul funciar, fie că e vorba de dizolvări persoane juridice sau litigii privind Curtea de Conturi, durata medie a motivării hotărârii instanţei depăşeşte 100 de zile”, a mai transmis USR PLUS.

Formaţiunea a mai precizat că, de asemenea, Oana Murariu a depus un proiect de lege prin care instanţele să fie obligate să stabilească intervale orare orientative pentru strigarea cauzelor, astfel încât participanţii la procesele civile – avocaţi, martori, experţi sau simpli cetăţeni – să nu mai fie nevoiţi să aştepte cu orele în sălile de judecată aglomerate.

În ceea ce priveşte al doilea proiect de modificare a Codului de procedură civilă, Oana Murariu propune introducerea următoarei prevederi: ”Pentru fiecare şedinţă de judecată se va întocmi o listă cu procesele ce se dezbat în acea zi, care va fi afişată pe portalul instanţei şi la uşa sălii de şedinţă cu cel puţin o oră înainte de începerea acesteia. Lista va cuprinde şi intervalele orare orientative fixate pentru strigarea cauzelor, fiind obligatorie stabilirea unor intervale orare diferite pe grupe de cauze, respectiv fixarea cauzelor în care se administrează probaţiune extinsă în intervalele finale ale şedinţei de judecată”.

”Şi acest proiect face parte din procesul de reformare a Justiţiei din România, aşa cum ne-am angajat, eu şi colegii mei de la USR PLUS. Obligativitatea fixării proceselor pe ore pentru o mai bună organizare a şedinţelor de judecată şi previzibilitate pentru justiţiabili va duce la: reducerea considerabilă a timpului de aşteptare, evitarea aglomerării în instanţele de judecată, management eficient al timpului pentru judecători şi justiţiabili şi creşterea credibilităţii sistemului judiciar.

După ce ani de zile reformele din domeniul Justiţiei au fost întârziate, iar independenţa acesteia a fost pusă în pericol de multe ori, avem nevoie de măsuri conforme unui stat de drept. Lucrurile nu se vor schimba peste noapte, mai ales atunci când chiar o parte a clasei politice se opune (reamintesc cazul desfiinţării SIIJ, concursurile pentru numirea conducerii DNA sau DIICOT), dar USR PLUS nu va renunţa la astfel de proiecte definitorii pentru viitorul României”, a mai declarat Oana Murariu.

Sursa:

Publicitate

Ştirea zilei

CNAS: „Aproape 90% din bolnavii de cancer din România care făceau tratament în anul 2019 au murit după un an”

Publicat

în

CNAS: „Aproape 90% din bolnavii de cancer din România care făceau tratament în anul 2019 au murit după un an”

Aproape 90% din bolnavii de cancer din România care făceau tratament în anul 2019 au murit după un an, fiind vorba de cazuri descoperite târziu, a declarat Adela Cojan, şefa interimară de la CNAS.

„Aproximativ 88% din pacienții români cu cancer care se aflau în tratament în 2019 au decedat într-un an de zile”, a declarat Adela Cojan, președinte interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)

Electrica Furnizare Discount

Cifrele însemnate ale morţilor de cancer sunt rezultatul lipsei de prevenției de subfinanțare a medicinei primare, dar și de accesul îngreunat la serviciile din ambulatoriul de specialitate.

„Pot să vă spun că m-au impresionat cifrele pentru 2020, când am văzut că în jur de 88% din cazurile de cancer al căror tratament a fost finanțat în 2019 se regăseau printre CNP-urilor pacienților decedați (…).

Erau cazuri de cancere descoperite târziu, în stadiul 2, 3, cu metastaze. Dacă s-ar depista precoce, șansele de supraviețuire la cinci ani și la 10 ani ar fi mult mai ridicate”, a continuat Adela Cojan.

Citește și: Raport OECC| Criză în Europa: Un milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate la timp din cauza pandemiei

Astfel, impactul este devastator nu doar la nivelul famililor, ci și al economiei, arată o analiză făcută de Clara Volintiru, conferențiar universitar la ASE București.

Potrivit datelor, nouă din 10 români riscă sărăcia dacă se îmbolnăvesc de cancer, iar România pierde 3% din PIB cu fiecare „cohortă” anuală de bolnavi de cancer.

Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| România, pe locul 2 în Europa la rata transmiterii coronavirusului: Avertismentul deputatului Alexandru Rafila

Publicat

în

VIDEO| România, pe locul 2 în Europa la rata transmiterii coronavirusului: Avertismentul deputatului Alexandru Rafila

Deputatul PSD Alexandru Rafila a susţinut joi că România are o rată a transmiterii coronavirusului de 1,26, fiind pe locul doi în Europa, după Slovacia. Motivul îl reprezintă faptul că majoritatea populației nu s-a vaccinat, a indicat reprezentantul României la OMS.

„E clar că România are o problemă majoră în raport cu celelalte ţări. Această transmitere se întâmplă la o populaţie care este protejată în mică măsură. Dacă noi avem 30-32% din populaţie vaccinată, la care se mai adaugă 10-15 procente maxim de persoane care au trecut prin boală, în mod evident mai mult de jumătate din populaţia ţării este vulnerabilă. Chestiunea asta înseamnă că această populaţie vulnerabilă este la risc să ajungă în spital, să facă complicaţii, să aglomereze secţiile de terapie intensivă şi să facă greu gestionabil sistemul de sănătate”, a afirmat acesta.

Electrica Furnizare Discount

Lipsa oricăror măsuri şi recomandări pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus s-a datorat exclusiv alegerilor interne din PNL, a adăugat acesta.

„Eu sunt convins că lipsa oricăror măsuri şi oricăror recomandări (privind combaterea pandemiei – n.r.) şi oricăror exemple din partea celor care guvernează ţara, privind respectarea unor măsuri simple – cum ar fi distanţarea sau utilizarea măştii la evenimente publice – s-a datorat exclusiv nevoii de popularitate, s-a datorat exclusiv alegerilor interne în PNL, când era cool să te înghesui, era cool să nu porţi mască, să nu respecţi măsurile pe care le-ai recomandat de atât timp. Este impardonabil ca prim-ministrul sau alţi demnitari ai statului român sau şefi ai unor autorităţi locale să încurajeze transmiterea bolii”, a spus Rafila într-o conferinţă de presă, la sediul central al PSD.

 

Citește mai mult

Ştirea zilei

Marius Hațegan: „Comuna Daia Română poate concura cu succes la titlul de cea mai frumoasă comună din România”

Publicat

în

Marius Hațegan: „Comuna Daia Română poate concura cu succes la titlul de cea mai frumoasă comună din România”

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, afirmă printr-o postare din mediul de socializare: „Comuna Daia Română poate concura cu succes la titlul de cea mai frumoasă comună din România.”

Într-un parteneriat între Primăria Daia și Consiliul Județean Alba au fost realizate și finalizate lucrări de modernizare a drumului județean 106K, aceasta însemnând 3 km de covor asfaltic, rigole, accese, trotuare, marcaje axiale și laterale.

La începutul anului Marius Hațegan a declarat faptul că până la sfârsitul acestui mandat va lupta, prin proiecte noi și în curs de desfășurare, astfel încât calitate drumurile să crească semnificativ și totodată să existe cât mai puține drumuri de pământ pe arealul județului Alba.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare