Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica. Semnificația și originea

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.

Semnificația și originea numelui Constantin

Prenumele Constantin isi are originea in numele grecesc Konstantinos si cel latin Constantinus. Constantinus deriva din Constans si Constantius, ambele avand semnificatia de „constant, ferm, stabil”. Aceste nume sunt echivalente ale bulgarului ‘Стоян’ (Stoian) si grecescului Eustáthios, avand acelasi inteles, de „neschimbator, neclintit, trainic, stabil”.

Acest nume a devenit faimos mai ales gratie Sfantului Imparat Constantin (272-337), care a instituit crestinismul drept religie oficiala in Imperiul Roman, si a mutat capitala acestuia de la Roma la Bizant, oras redenumit Constantinopol (in zilele noastre, Istanbul). Acest nume a fost purtat de inca zece imparati romani si bizantini, doi imparati bulgari, doi regi greci, trei regi din Scotia medievala, si cativa tari rusi.

Semnificația și originea numelui Elena

Unul dintre cele mai frecvente și răspândite prenume feminine din cadrul onomasticii ortodoxe este cel de „Elena”, nume purtat de mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare și prăznuită, alături de el, pe 21 mai. Tradiția Bisericii noastre spune că, după Sinodul Ecumenic din anul 325 desfășurat la Niceea, Sfânta Elena a plecat la Ierusalim cu o cantitate mare de aur, dorind să descopere Crucea Domnului, cea făcătoare de viață, în semn de cinstire și mulțumire pentru minunea care i-a adus fiului ei victoria în lupta dată cu Maxențiu în octombrie 312 la Podul Milvius de lângă Tibru.

Din perspectivă etimologică, numele de „Elena” provine din limba greacă, de la termenul „Ἑλένη”, care înseamnă în traducere „făclie”, „cea solară”, „cea strălucită” sau „cea luminoasă”. Pe de o parte, lingviștii spun că numele ar proveni din mitologia greacă, de la „Hélène”, fiica lui Zeus și Leda. Conform legendei, ea a fost cea mai frumoasă femeie din lume, depășită în această calitate de singura zeiță Afrodita.

Citește și: Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2023. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Alte păreri subliniază ideea că prenumele „Elena” provine de la modul în care grecii se numeau pe ei înșiși – eleni sau elini. De aici se explică și variațiile în ceea ce privește pronunția numelui „Elena” în diferite părți ale lumii. Printre derivatele de la prenumele „Elena” se numără: Ileana, Ilinca, Lili, Lena, Lenuța, Lenuș, Neli.

Elena este un nume de origine greacă și înseamnă rază de soare. Semnificația acestui nume se regăsește foarte bine în modul de a fi al celor ce îl poartă. Sunt firi deschise, energice, active și independente.

Cu un caracter puternic, femeile care se numesc Elena se simt bine când dețin controlul și le plac provocările, atât în carieră, cât și în viața de zi cu zi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

MESAJE de ziua MAMEI, 8 MARTIE 2024. Ce urări, SMS-uri şi felicitări emoţionante îi poţi transmite mamei tale de Ziua Femeii

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE de 8 MARTIE 2024 pentru MAMA • Texte cu SMS- uri, felicitări şi urări creștine de  Ziua Mamei • FELICITARI de 8 martie ziua femeii  • ”La mulți ani” mama de ziua ta. Felicitări și urări de 8 martie de la copii pentru mama • Felicitare de 8 martie pentru mama • Cuvinte emoționante pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea