Moții renunțau la aur pentru cantități însemnate de vin – FOTO
În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, moții renunțau la cerceii de aur ”buciumăneşti”, piese componente ale costumului popular femeiesc, pentru cantități însemnate de vin, trocul realizându-se cu locuitori din zone viticole.
Muzeul din Alba Iulia a prezentat, marți, exponatul acestei luni, o pereche de cercei din aur ”buciumănești”, podoabe cu o poveste extrem de interesantă. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea aceștia erau dați la schimb de locuitorii mai săraci din zona Buciumului, din Munții Apuseni, pentru cantități însemnate de vin, trocul realizându-se cu locuitori din zone viticole.
Muzeograful Adriana Țuțuianu a declarat, marți, la vernisarea expoziției, că cerceii – piese componente a costumului popular femeiesc – ”au pătruns în zona Bucium Abrud în secolul a XVIII-lea, fiind aduși de la Tirol”.
Potrivit muzeului din Alba Iulia, cu prilejul zilelor de sărbătoare, la ceremoniile obștești, pe lângă piesele curate de port, buciumancele, adaugă o serie de podoabe. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, voiajorii comerciali, atraşi de această zonă auriferă, aduc de la Viena cercei rotunzi, decoraţi cu piatră roşie la mijloc, înconjurată de un brâu albastru şi unul alb. Aceste modele au fost lucrate şi în atelierele din Abrud, dar nu numai din aur ci şi din argint aurit.
Potrivit muzeografului, cerceii se răspândesc, cu timpul, nu numai în zona Bucium, dar și pe Valea Arieșului și pe Valea Ampoiului.
Acești cercei sunt purtați și astăzi de către femeile din Munții Apuseni.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă în fiecare lună un exponat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan