Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Moșii de toamnă 2020: Când pică anul acesta și ce se dă de pomană pentru cei adormiți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Moșii de toamnă 2020: Când pică anul acesta și ce se dă de pomană pentru cei adormiți

Moșii de toamnă 2020: Biserica Ortodoxă a rânduit ca în prima sâmbătă din luna noiembrie să se facă pomenirea morților, cunoscută și sub denumirea de sâmbăta morților / moșii de toamnă. Asta înseamnă că cei adormiți sunt pomeniți anul acesta pe 7 noiembrie.

Potrivit teologilor, Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiți, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări de Crăciun și felicitări de Crăciun pe care le puteți trimite celor dragi

“În tradiția ortodoxă, în ziua praznicului se aduc la biserică, pentru a fi sfințite, colivă, prescură și o sticlă de vin. De asemenea, se sfințesc pachete cu alimente pe care rudele celor adormiți le împart după slujba de pomenire. Noi ortodocșii ne rugăm pentru ca avem credința că prin rugăciunile noastre, sufletul celui adormit va ajunge la Judecata universală, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup”.

Moșii de Toamna 2020. Ce se dă de pomană în Sâmbăta Morților

Pentru că este o pomenire a celor adormiți, în Sâmbăta Morților, se prepară în primul rând o colivă din grâu. Boabele de grâu reprezintă invierea trupurile celor adormiți.

Pe colivă se așează Sfânta Cruce și se ornează cu bombonele colorate, care închipuie frumusețea faptelor bune pe care răposatul/răposata le-a lăsat ca mărturie în lumea aceasta. Este foarte practic să aducem și mici cantități de colivă în păhărele din plastic, pe care le vom împărți, la sfârșitul slujbei, împreună cu câte o lumânare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea