Moșii de iarnă 2024: Ce dăm de pomană în Sâmbăta Morților și care sunt obiceiurile din această zi
Moșii de iarnă 2024: Ce dăm de pomană în Sâmbăta Morților și care sunt obiceiurile din această zi
Moșii de iarnă sunt sărbătoriți în 2024 în data de 9 martie. Această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților, zi în care credincioșii îi pomenesc pe cei plecați dintre noi și respectă o serie de tradiții.
Citește și: Data când se sărbătoresc Paștele ortodox 2024 și Paștele catolic 2024: De ce se sărbătoresc la date diferite
Moşii de iarnă 2024 marchează ziua în care credincioșii de pretutindeni își amintesc de sufletele celor adormiți. Totodată, în Sâmbăta Morţilor se aduc bucate spre a fi sfinţite.
Preoţii se roagă împreună cu credincioșii
În această zi specială, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora. Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților, deoarece, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.
În Biserica Ortodoxă Română există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi. Este bine ca rudele celor adormiţi să dea de pomană colaci şi colivă.
Citește și: Când începe Postul Paștelui 2024: Postul Mare al Paștelui ortodox și catolic este cel mai lung și mai aspru post de peste an
De asemenea, în această zi specială pentru credincioși este bine ca rudele celor adormiţi să dea de pomană colaci şi colivă şi să se roage pentru suflete celor trecuţi la Domnul.
Familiile mai pot aduce şi pachete cu mâncare, lumânări, haine sau diverse obiecte pe care le pot împărţi ulterior oamenilor nevoiaşi.
Amintim că pachetele aduse la biserică în dimineaţa zilei de Moşii de iarnă 2024 trebuie pregătite în casă. La acestea trebuie să se pună câte o lumânare şi un prosop.
Totodată, rudele pregătesc şi un pomelnic cu numele celor adormiţi pe care îl dau preotului înainte de săvârşirea Sfintei Liturghii, împreună cu cărbuni, tămâie şi un colac.
Se dă şi piftie de pomană, sărbătoarea mai numindu-se şi Moşii de piftie sau Sâmbăta piftiilor.
Conform tradițiilor din popor, piftiile trebuie consumate în ziua de Moşii de iarnă, pe 9 martie. În cazul în care nu se mănâncă, ele trebuie aruncate a doua zi, altfel vor veni friguri în timpul verii.
În ziua de Moşii de iarnă, rudele mai merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări la mormintele celor adormiţi.
Prima dintre sărbătorile destinate celor adormiţi este Sâmbăta Moşilor de iarnă. Aceasta este precedată de lăsatul secului de carne.
Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, iar Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia. Aceasta este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Următoarea rugăciune este folositoare în această zi:
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana