Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Când începe Postul Paștelui 2024: Postul Mare al Paștelui ortodox și catolic este cel mai lung și mai aspru post de peste an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Când începe Postul Paștelui 2024: Postul Mare al Paștelui ortodox și catolic este cel mai lung și mai aspru post de peste an

Data la care celebrăm Paștele cunoaște variații anuale. În anul 2023, Buna Vestire a Domnului a fost sărbătorită de către comunitatea ortodoxă în mijlocul lunii aprilie, însă în 2024, Ziua de Paște va avea loc pe data de 5 mai.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Data la care este sărbători Paștele variază de la an la an. În anul 2023, Paștele Ortodox a fost celebrat la data de 16 aprilie, însă în anul 2024, Ziua de Paște va pica pe data de 5 mai.

Acest aspect reprezintă o raritate, deoarece nu s-a mai întâmplat ca Paștele să cadă atât de târziu în calendar începând cu anul 2013.

În contrast, catolicii vor celebra Paștele cu peste o lună înainte, pe 31 martie, însă elevii acestora vor continua să meargă la școală în mod normal în această perioadă.

Anul 2024 aduce o schimbare semnificativă în ceea ce ține de postul Paștelui. Întrucât Postul Mare, respectiv cel ținut de către catolici, începe în data de 14 februarie, Postul Paștelui, cel ținut de către ortodocși, începe mai târziu, pe 18 martie.

Practic, se menține o distanță similară de zile între Paștele Catolic și Paștele Ortodox, așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți.

Cum se determină data la care pică Paștele

Determinarea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele implică două fenomene naturale distincte, unul având o dată fixă- echinocțiul de primăvară, iar celălalt cu o dată variabilă- luna plină. Prezența acestei din urmă fenomene contribuie la fluctuația datei Paștelui în fiecare an. În plus, discrepanța în această sărbătoare între catolici și ortodocși se explică prin utilizarea a două calendare diferite.

Biserica Catolică se orientează după echinocțiul de primăvară conform calendarului gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic pe baza calendarului iulian (pe stil vechi).

Ce zile libere legale sunt în 2024

În anul 2024, se preconizează că românii vor beneficia de numeroase zile libere legale, oferindu-le posibilitatea de a se bucura de avantajul ca unele dintre acestea să coincidă cu zilele lucrătoare sau să creeze punți pentru vacanțe extinse.

Cu ocazia Paștelui Ortodox, în 2024, se vor înregistra zile libere pe 3, 5 și 6 mai, inclusiv în Vinerea Mare și în primele două zile de Paște, respectiv duminică și luni. Aceste trei zile libere pot fi integrate cu ziua de 1 mai, Ziua Muncii, care survine într-o zi de miercuri. Astfel, se deschide perspectiva pentru posibile perioade de odihnă prelungite și planificarea unor escapade agreabile.

Superstiții Paște

În ziua de Paști, cum te scoli, să te uiți în cofa cu apă, că vezi bine peste an.

Dacă vrei să-ți afli norocul păstrează oul fiert, sfințit în ziua de Paște, până la Paștele următor. Atunci sparge-l: de va fi gol, n-ai noroc, de va fi plin, ești cu mare noroc.

Se spune că cine doarme în ziua de Paște va fi tot anul somnoros. De asemenea, se mai spune că în ziua de Paște nu e bine să dormi deoarece îți fură dracul pasca.

Se spune că dacă plouă de Paște, așa va fi vremea până la Rusalii.

Dacă va bate grindina în ziua de Paște, atunci anul va fi mănos.

O altă superstiție recine se naște în ziua de Paște va fi un om norocos pentru tot restul vieții.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea