Modificări la Legea pensiilor: Anumite categorii de persoane se pot pensiona mai devreme decât până acum
Anumite categorii de persoane se vor putea pensiona mai devreme decât până acum, aşa cum reiese dintr-un act normativ care se va aplica începând de sâmbătă, 23 iulie. Acesta este al doilea document care va aduce, în 2016, modificări la Legea pensiilor.
Legea nr. 155/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial în 20 iulie și va intra în vigoare sâmbătă, 23 iulie 2016.
Minerii care îşi desfăşoară activitatea în subteran în proporţie de cel puţin 50% din timpul normal de muncă dintr-o lună (practic, aceasta este considerată muncă în condiţii speciale) se vor putea pensiona mai repede decât până acum, prevede actul normativ. Concret, stagiul complet de cotizare pentru aceste persoane va fi de 20 de ani (nu de 30 de ani, ca acum), însă numai dacă au muncit cel puţin 20 de ani în condiţiile speciale amintite, potrivit avocatnet.ro.
În ceea ce priveşte activitatea artistică în locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, stagiul complet de cotizare va rămâne în continuare de 30 de ani. Această prevedere se aplică, mai exact, balerinilor, dansatorilor, acrobaţilor, jonglerilor, clovnilor, călăreţilor de circ, dresorilor de animale sălbatice, soliştilor vocali de operă şi de operetă, instrumentiştilor la instrumente de suflat şi cascadorilor cu cel puţin 20 de ani vechime în aceste profesii.
În acelaşi timp, Legea nr. 155/2016 mai dispune că se vor putea pensiona mai repede şi persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de minimum 15 ani în zona I de expunere la radiaţii sau un stagiu de minimum 17 ani în zona a II-a de expunere la radiaţii, în activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare (muncă în condiţii speciale). Astfel, stagiul complet de cotizare va fi de 15 ani, pentru cei care au lucrat în zona I de expunere la radiaţii (faţă de 22 de ani şi şase luni, cât este acum), şi de 17 ani, pentru cei care au lucrat în zona a II-a de expunere la radiaţii (faţă de 25 de ani şi şase luni, cât este acum).
Deputaţii au explicat că cele două modificări vor înlătura discrepanţele create între pensiile calculate în baza vechii legi a pensiilor (Legea nr. 19/2000) şi cele calculate în baza actualei legi a pensiilor (Legea nr. 263/2010).
De reţinut este că orice lege se poate aplica doar pentru viitor, adică de la data intrării în vigoare. Totuşi, noile prevederi se vor putea aplica, la cerere, şi persoanelor pensionate între 1 ianuarie 2011 şi 23 iulie 2016.
„Drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă a solicitantului”, dispune actul menţionat.
sursa: digi24.ro, avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025 | Sistemul românesc de pensii, în prag de colaps. Slabe speranțe de redresare
PENSII 2025 | Sistemul românesc de pensii, în prag de colaps. Slabe speranțe de redresare Odată cu măsurile adoptate de Executivul condus de Ilie Bolojan, în special în ceea ce privește pensiile, au fost semnalate dificultăți majore în privința viabilității. Situația sistemului public de pensii a devenit una haotică la nivel național. Antreprenorul Orlando Nicoară […]
Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor?
Reformă legislativă și culturală pentru protecția și bunăstarea animalelor din România. Ce prevede proiectul ambițios? Va asigura cu adevărat protecția lor? Tot mai multe animale abandonate, cazuri de cruzime care circulă viral pe rețelele sociale și o legislație adesea ignorată de autorități – aceasta este realitatea actuală a României în privința protecției animalelor, care îi […]
Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății
Din 14 iulie 2025: Un nou instrument digital pentru monitorizarea bunăstării bolnavilor din spitale, pus la dispoziție de Ministrul Sănătății Începând cu data de 14 iulie 2025, pacienții și aparținătorii vor putea semnala direct Ministerului Sănătății nemulțumirile legate de calitatea alimentației din spitale, printr-un formular online ce va fi disponibil pe site-ul oficial al instituției. […]