Modificări la Codul penal şi Codul de procedură penală adoptate tacit de Senat
Una dintre propunerile legislative adoptate de senatori în mod tacit prevede modificarea articolelor 218 şi 219 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal.
„Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşită prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi. Pedeapsa este detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi atunci când: victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului, victima este rudă în linie directă, frate sau soră, victima nu a împlinit vârsta de 16 ani, fapta a fost comisă în scopul procedurii de materiale pornografice, fapta a avut ca urmare vătămare corporală, fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună”, prevede articolul 218 din proiectul legislativ.
De asemenea, iniţiativa prevede că dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea pe viaţă şi interzicerea unor drepturi.
În legea în vigoare, articolul 218 arată că raportul sexual cu o persoană săvârşit prin modalităţile menţionate mai sus se pedepseşte de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Iniţiatorul proiectului, deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru, susţine în expunerea de motive că proiectul legislativ prevede înasprirea pedepselor pentru viol, având drept obiectiv scăderea numărului acestor infracţiuni şi protecţia victimelor.
O altă propunere legislativă amendează termenele de prescripţie a răspunderii penale.
Iniţiatatorul, deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, propune următoarele prescripţii a răspunderii penale: ”6 ani când legea prevede penteu infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani, 4 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani., 2 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amendă”, prevede articolul 154 din proiectul legislativ.
În forma în vigoare, termenele de prescriptie a raspunderii penale sunt: „8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani; 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an dar care nu depăşeste 5 ani; 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăseste un an sau amenda”.
De asemenea, un alt amendament este adus articolului 183, care prevede că „prin consecinţe deosebit de grave se înţelege o pagubă materială mai mare de 4.000.000 de lei”, în forma în vigoare suma fiind de 2.000.000 de lei.
O altă propunere adoptată tacit de Senat prevede combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor.
Cele opt proiecte de lege adoptate tacit de Senat urmează să fie dezbătute şi votate în Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Stagiul complet de cotizare în noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, majorat pentru anumite categorii de pensionari. Sindicatele anunță proteste
Stagiul complet de cotizare în noua lege a pensiilor, intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, majorat pentru anumite categorii de pensionari. Sindicatele anunță proteste Pensionarii români primesc o nouă lovitură și se confruntă cu un nou dezastru. Vârstnicii sunt profund nemulțumiți de faptul că nu le mai este recunoscut stagiul complet de cotizare, iar […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate12 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii17 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii