Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Modificări în Educație: Învățământul de masă ar putea avea clase pentru elevii cu dizabilităţi. Universităţile cu calificative negative intră în lichidare

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) propune, prin ordonanţă de urgenţă, o serie de modificări legislative prin care şcolile doctorale vor avea o acreditare provizorie pentru anul universitar 2016-2017, până la elaborarea unei metodologii. Astfel, în învăţământul de masă vor putea fi înfiinţate clase sau grupe pentru copiii cu nevoi speciale, iar universităţile care obţin două calificative negative în urma evaluărilor ar putea intra în lichidare, scrie News.ro.

Universităţile care, în urma evaluării, obţin un calificativ negativ pot depune un dosar prin care solicită o reevaluare în termen de doi ani. Dacă la cea de-a doua evaluare obţine tot un calificativ negativ, universitatea intră în lichidare.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă propune acreditarea temporară a şcolilor doctorale, deja autorizate provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017, până la aprobarea noii metodologii de evaluare externă a şcolilor doctorale şi derularea evaluărilor externe necesare acreditării şcolilor doctorale, astfel încât acestea să poată organiza examene de finalizare a studiilor doctorale.

Modificările legislative propuse dau şanse noi de promovare a examenului de definitivat pentru cadrele didactice care nu au promovat acest examen. Ele se vor putea prezenta la o nouă sesiune de examinare după parcurgerea unui nou stagiu de practică cu o durată de un an. Examenul poate fi susţinut în regim ”fără taxă” de cel mult trei ori.

De asemenea MECS intenţionează să reglementeze acordarea gradului didactic I. Cadrele didactice care au obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul în care poate fi încadrat sau în domeniul ştiinţelor educaţiei cu vechime la catedră de minimum patru ani de la obţinerea definitivării în învăţământ pot obţine gradul I didactic. Se echivalează astfel titlul de doctor ştiinţific cu gradul didactic I.

Directorii şi director adjuncţi ai şcolilor pot obţine aceste funcţii prin concurs naţional, coordonat de MENCS şi organizat prin inspectoratele şcolare. De asemenea, se propune ca, în urma promovării concursului, directorul şi directorul adjunct să încheie contract de management educaţional cu inspectorul şcolar general.

MENCS propune şi o metodă prin care finanţarea şcolilor să depindă mai puţin de deciziile politice din planul local. Astfel, finanţarea s-ar putea realiza pe baza unui contract financiar încheiat între directorul unităţii de învăţământ preuniversitar şi primarul localităţii/de sector în a cărei/cărui rază teritorială se află unitatea de învăţământ, respectiv cu preşedintele consiliului judeţean/primarul de sector, în cazul şcolilor speciale. Astfel s-ar evita condiţionarea activităţii directorilor de către decizii administrative la nivel local.

Proiectul de act normativ propune şi iniţierea unei metodologii care să clarifice situaţiile excepţionale în care se pot înfiinţa clase sau grupe speciale pentru elevii cu dizabilităţi în învăţământul de masă.

Pe de altă parte, în situaţiile claselor speciale va exista posibilitatea ca ciclul de învăţământ să aibă o altă durată în funcţie de capacitatea elevilor cu nevoi speciale.

„Durata şcolarizării copiilor cu cerinţe educaţionale speciale poate fi mai mare decât cea precizată prin prezenta lege şi se stabileşte, în funcţie de nevoile individuale, de gradul şi tipul dizabilităţii, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice”, se arată în proiectul iniţiat de MENCS.

Consultarea publică se desfăşoară în perioada 11-16 noiembrie 2016. Opiniile, propunerile şi sugestiile tuturor celor interesaţi sunt aşteptate pe adresa de email [email protected], potrivit News.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte

Cezar Lancrajan

Published

on

O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea