Modificări ale Codului Rutier în 2024: Detectoarele de radar sunt permise, iar radarele vor fi semnalate. Schimbări și la examenul pentru obținerea permisului de conducere
Luni, 4 martie, Senatul a adoptat o propunere legislativă de modificare a OUG 195/2002. De acum, șoferii vor avea voie cu detectoare de radar iar radarele urmează să fie semnalate din timp, fie prin panouri, fie prin mass-media. Propunerea prevede și schimbări pentru tinerii care doresc să obțină permisul de conducere.
Citește și: COD RUTIER 2024: Care sunt situațiile în care permisul de conducere poate fi anulat
Nota de adoptare a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 1 martie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a plenului.
„Autovehiculele poliţiei, staţionate sau în deplasare, cu care poliţiştii rutieri se află în misiune de supraveghere şi control, utilizează semnale de avertizare luminoase şi sau sonore. Folosirea dispozitivelor de măsurare a vitezei se face doar de către poliţiştii rutieri din autovehiculele poliţiei inscripţionate sau din afara acestora, la loc vizibil pentru participanţii la trafic. (…) Poliţia rutieră avertizează conducătorii de autovehicule în legătură cu prezenţa în trafic a dispozitivelor de măsurare a vitezei prin mass-media sau panouri de avertizare. Conducătorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de măsurare a vitezei”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari UDMR.
Propunerea legislativă mai prevede instalarea obligatorie de semafoare pe drumurile/străzile cu minimum două benzi de circulaţie pe sens.
„În apropierea unităţilor de învăţământ, unităţilor sanitare sau de asistenţă socio-medicală, a pieţelor, târgurilor, precum şi în zonele cu risc sporit de accidente, prin grija autorităţilor locale sau administratorului drumului, după caz, se vor monta parapete de protecţie şi se vor realiza amenajări rutiere pentru reducerea vitezei de deplasare a vehiculelor”, stipulează proiectul UDMR.
Citește și: Noul Cod Rutier 2024: Crește punctul de amendă si se majorează amenzile pentru pietoni
Proiectul de act normativ propune creşterea numărului de ore de instruire practică de la minimum 30 la cel puţin 45 de ore, iar examenul pentru obţinerea permisului se poate realiza „şi de către examinatori persoane fizice atestate de către autoritatea competentă”.
„Conducătorii cu vârsta de până la 21 de ani, precum şi cei care au experienţă de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B, le este interzis să conducă vehicule care depăşesc 100 CP, respectiv 75 kW în cazul vehiculelor rutiere”, se mai arată în proiectul UDMR adoptat tacit de Senat.
Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va VREMEA de 1 Decembrie 2024 și de Moș Nicolae. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va VREMEA de 1 Decembrie 2024 și de Moș Nicolae. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au actualizat vineri, 15 noiembrie 2024, prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Specialiștii anunță schimbări de temperatură de la o zi la alta, în următoarele 4 săptămâni. Vremea se va răci începând din 20 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sporto zi ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG