Rămâi conectat

Actualitate

Modificarea PNRR, aprobată de Comisia Europeană: A fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modificarea PNRR, aprobată de Comisia Europeană: A fost eliminat plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii

În cursul zilei de marți, 21 noiembrie, Comisia Europeană a aprobat Planul Național de Redresare și Reziliență al României care, în forma modificată, include și capitolul REPowerEU. La momentul actual, alocarea PNRR este de 28,5 miliarde de euro, 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi și 13,6 miliarde de euro sub formă de granturi, care acoperă 66 de reforme și 111 investiții.

„Comisia Europeană confirmă oficial că am onorat promisiunea făcută românilor, de a elimina din PNRR plafonul de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Odată cu aprobarea modificării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, de astăzi scăpăm definitiv de coşmarul introdus cu cinism în document de USR, care ar fi dus la îngheţarea punctului de pensie până în 2070”, spune premierul.

Marcel Ciolacu afirmă că „tocmai de aceea s-au bătut să treacă prin Parlament noua lege a pensiilor, validată ca sustenabilă pe termen lung de experţii Bancii Mondiale şi ai Comisiei Europene, o lege care face dreptate pentru milioane de pensionari”.

„Înlăturăm, în acest fel, inechităţile dintre pensionarii care au contribuit şi au muncit la fel şi asigurăm garanţia că veniturilor pensionarilor vor putea creşte şi în viitor, corelate în mod legitim cu performanţa economică a ţării. Acesta este unul dintre obiectivele mele esenţiale în mandatul de premier: creşterea economică a României să ajungă în principal la românii care au cea mai mare nevoie de protejarea nivelului de trai!”, mai spune Ciolacu.

MIPE: În forma modificată, PNRR include și capitolul REPowerEU

Comisia Europeană a aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), care, în forma sa modificată, include şi capitolul REPowerEU, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.

Alocarea PNRR este, în prezent, de 28,5 miliarde euro (14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi, 13,6 miliarde euro sub formă de granturi) şi acoperă 66 de reforme şi 111 investiţii.

Ministrul Adrian Câciu a transmis că limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăseşte în modificarea aprobată.

„Un succes mare pentru România şi pentru corecta gestionare şi prioritizare a investiţiilor din PNRR. Am reaşezat obiectivele din Plan pentru a accelera tranziţia verde, digitală, asistenţa medicală, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă şi protecţia socială, transporturile, educaţia şi, nu în ultimul rând, fiscalitatea. Suntem prudenţi cu banii statului, dar prompţi în accesarea fondurilor europene şi dezvoltarea României. Le mulţumesc colegilor din MIPE care au lucrat neîncetat la realizarea acestui obiectiv, iar celor care au comentat de pe margine şi au prevestit iresponsabil colapsul, periclitându-ne poziţia în faţa partenerilor externi, le spun doar atât: limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii nu se mai regăseşte în modificarea aprobată astăzi, semn că măsurile Guvernului şi cuvântul nostru dat în faţa Comisiei au credibilitatea necesară şi suficientă că traiectoria pe care merge România este una de construcţie sustenabilă şi responsabilă”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Prin REPowerEU, România va beneficia de fonduri nerambursabile suplimentare în valoare de 1,4 miliarde euro. Capitolul REPowerEU cuprinde două noi reforme şi şapte investiţii care se axează pe accelerarea producerii de energie verde, pe creşterea eficienţei energetice a clădirilor şi pe recalificarea şi perfecţionarea forţei de muncă în domeniul generării de energie verde.

Planul modificat al României pune un accent puternic pe tranziţia verde, alocând 44,1% (faţă de 41% în planul iniţial) din fondurile disponibile pentru măsuri care sprijină obiectivele climatice. Totodată, creşte alocarea fondurilor pentru tranziţia digitală a ţării, de la 20,5%, la 21,8%, precizează MIPE.

Planul revizuit include modificările PNRR în urma aplicării articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul de instituire a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, care a condus la diminuarea alocării componentei de grant cu 2,11 miliarde euro. De asemenea, sunt incluse ajustări generate de creşterea preţurilor la materiale de construcţii şi întreruperea lanţurilor de aprovizionare. Totodată, în noul Plan nu se va mai regăsi limitarea de 9,4% din PIB cu privire la sistemul public de pensii.

La începutul lunii decembrie urmează aprobarea revizuirii Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României în cadrul ECOFIN – Consiliul miniştrilor de finanţe, urmând ca, apoi, să fie emisă o nouă decizie de implementare (CID) de către Consiliul Uniunii Europene.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când începe vacanța de iarnă 2023-2024: Elevii se vor bucura de două săptămâni libere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când începe vacanța de iarnă 2023-2024: Elevii se vor bucura de două săptămâni libere Când începe vacanța de iarnă 2023-2024: Elevii se vor bucura de două săptămâni libere Elevii s-au întors la școală luni, 4 decembrie, pentru ultimele trei săptămâni de cursuri din modulul 2, potrivit calendarului anului școlar, după zilele libere de joi, de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare