Modificarea Codului fiscal: Organele fiscale vor putea refuza deducerea TVA. Precizări de la Ministrul Finanțelor

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Modificarea Codului fiscal conține dispoziții exprese privind cazurile în care organele fiscale pot refuza deducerea TVA, pentru evitarea posibilelor abuzuri din partea acestora, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, miercuri,  8 noiembrie, în cadrul ședinței de guvern.

„Sunt menționate dispoziții exprese cu privire la situațiile în care organele fiscale pot refuza deducerea TVA, astfel cum rezultă din jurisprudența Curții de Justiție a UE. Măsura vizează clarificarea situațiilor în care organele fiscale pot refuza deducerea TVA, pentru a evita posibilele abuzuri din partea organelor fiscale. (…) Cred că este o măsură extrem de importantă pentru mediul de afaceri românesc, o măsură mult așteptată. Au existat extrem de multe discuții în spațiul public și în mediul de business legat de neacordarea unor deductibilități TVA pentru achiziții pe lanț. Practic, un agent economic onest și corect, care a achiziționat un bun sau un serviciu cu contract și a realizat o plată a acestor servicii transparent s-a trezit în imposibilitatea de a nu putea deduce TVA, pentru că un al patrulea sau un al cincilea furnizor pe lanț nu plătise acest TVA către stat. Se evita, practic, în viitor, posibilitatea creării unei astfel de situații din partea organului fiscal”, a explicat Mișa.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Ministrul Finanțelor a adăugat că „organul fiscal va trebui să poată demonstra dincolo de orice îndoială că operatorul știa, sau ar fi trebuit să știe, că în lanțul comercial din care fac parte tranzacțiile derulate de acesta se produce o fraudă privind TVA”.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

„Deci, obligă, practic, această măsură organul fiscal să ia mult mai multe elemente în calcul și obligă organul fiscal să fie atent și să nu creeze o situație nedorită și incorectă față de un agent economic”, a susținut ministrul Mișa.

El a adăugat că o altă măsură vizează accizele și taxele speciale.

„Este vorba de introducerea sancțiunii complementare privind confiscarea recipientelor și mijloacelor de transport utilizate pentru transportul și depozitarea produselor accizabile nemarcate sau marcate corespunzător ori cu marcaje false. Măsura este extrem de necesară pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale și, totodată, pentru asigurarea unui mediu concurențial corect”, a mai afirmat Mișa.

sursa: agerpres

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419