Rămâi conectat

Politică Administrație

Modele de trucare a achizitiilor publice – raportul OLAF

Bogdan Presecan

Publicat

în

Rețeaua Euractiv prezintă într-un material de analiză a ultimului raport OLAF câteva dintre principalele modele de trucare a achizitiilor publice din fonduri europene, precum și modificările privind procedura simplificata pentru mediul privat în ceea ce privește accesarea fondurilor publice, la nivel european.

„Comisionul ilicit (o parte din suma pe care un contractant castigator o primeste, fiind destinata functionarului in schimbul tradarii publicului) este intalnit in aproximativ 1 din 3 cazuri (la nivelul tuturor celor 8 state analizate – n.r.). Aceasta practica pare sa fie mai degraba raspandita in mod egal in toate sectoarele. Comisionul ilicit este cea mai frecventa forma de coruptie intalnita in Spania si Romania”, sustine raportul mentionat.

Alte „modele” de trucare a achizitiilor publice, intalnite in cele 8 state analizate, sunt:

-Fraudarea licitatiei (un contract este promis unui participant, cu toate ca de dragul aparentelor prezinta oferte si alti participanti) – se observa in aproape jumatate (48% din cazurile observate) din practici si este cel mai prezenta in proiecte din sectoarele Apa si deseuri si Cercetare si dezvoltare. Fraudarea licitatiei este intalnita mai frecvent in Ungaria, Polonia, Lituania si Italia.

-Practicile de conflict de interese – au fost intalnite in aproximativ o cincime din cazuri si in toate sectoarele, desi usor mai frecvente in sectoarele Formare profesionala si Constructii urbane/de utilitati.

-Managementul defectuos intentionat – a fost intalnit in medie in 4% dintre practici. Exista posibilitatea ca indicatorii selectati in metoda completa sa aiba o putere de influenta mai mare asupra fraudarii licitatiilor decat a comisionului ilicit si conflictului de interese

Romania si Spania, „specialiste” in comisionul ilicit in materie de fraudare a achizitiilor publice: Comisionul ilicit este cea mai raspandita forma de frauda la achizitiile publice in proiectele pe fonduri europene derulate in Romania si Spania, releva un studiu realizat de PricewaterhouseCoopers si Ecorys pentru Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF).

Studiul analizeaza 8 State Membre UE – Franta, Ungaria, Italia, Lituania, Olanda, Polonia, Romania, Spania – si in 5 domenii – Constructii rutiere & feroviare, Apa & deseuri, Constructii urbane/de utilitati, Formare profesionala, Cercetare & dezvoltare/Tehnologie/Medical.

Detalii in articolul dedicat “Studiu european: Romania si Spania, „specialiste” in comisionul ilicit in materie de fraudare a achizitiilor publice”

Link la Raportul OLAF


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău!

Unirea Ziarul

Publicat

în

USR Mirăslău: Tünde-Renata Giurgiu, o viziune de succes pentru Primăria Mirăslău! USR Mirăslău are plăcerea de a anunța candidatura, pentru funcția de primar al comunei Mirăslău, a președintei filialei USR, Tünde-Renata Giurgiu. Aleasă cu o majoritate covârșitoare de voturi, în cadrul Adunării Generale a filialei, Renata este candidatul ideal, având o viziune clară și inovatoare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea