Moartea lui Nicolae Drăghici, un caz încă neelucidat şi câteva învăţăminte…. ambulatorii
În seara de 4 noiembrie a.c., Nicolae Drăghici a fost găsit decedat în locuinţa sa din satul Teleac. Parcursul evenimentelor de la anunţarea cazului la 112 şi până la constatarea decesului stârneşte o serie de semne de întrebare şi, deopotrivă, poate constitui motive serioase de meditaţie la mai multă prudenţă pentru protejarea vieţii. Aşadar, în seara de 4 noiembrie, Nicolae Drăghici, împreună cu soţia sa ajung acasă, iar la scurt timp după aceasta, în jurul orei 20,40, acesta sună la 112 şi anunţă că soţiei sale i s-a făcut rău şi a căzut jos în casă. El anunţa că este posibilă o scurgere de gaz metan. După circa un sfert de oră la faţa locului soseşte o ambulanţă de la Alba Iulia. Echipajul acesteia găseşte poarta încuiată. Cu toate că insistă să le deschidă cineva, nu primeşte niciun semn din imobilul respectiv. La auzul semnalelor acustice ale ambulanţei, au ieşit afară şi unii vecini. Cu toate că nu se auzea nicio mişcare în casă sau prin curte, nimeni nu a pătruns în interior pentru a verifica ce se întâmplă. Personalul ambulanţei consemnează că a solicitat sosirea la faţa locului a unui echipaj al poliţiei. După 23 de minute de la sosirea la acest caz, în condiţiile în care echipajul poliţiei nu a venit, sub motiv că ei nu pot forţa intrarea în curte şi apoi în casă şi acreditând ideea că a fost o alarmă falsă, echipajul ambulanţei a plecat. La ora 22,41,la Ambulanţa Alba Iulia se primeşte un telefon prin care se anunţa că un echipaj al Poliţiei Rurale Vinţu de Jos a găsit în casa familiei Drăghici două persoane în stare de inconştienţă. Ambulanţa a plecat din nou la Teleac. La revenire, aceasta constată că Drăghici Nicolae era decedat în baia casei, iar soţia sa, Maria, dădea semne de viaţă, deşi era inconştientă, întinsă pe jos în una din camere. Transportată la Unitatea de primiri urgenţe a Spitalului Judeţean, aceasta şi-a revenit din comă, iar în cazul lui Nicolae s-a constatat decesul.
Acesta este filmul urât al familiei Drăghici, aşa cum rezultă el din datele colectate de la instituţiile implicate în caz. Atât la nivel de comentarii de pe margine, dar şi ansamblul informaţiilor cât de cât oficiale, nasc întrebarea dacă nu cumva Nicolae Drăghici putea salvat. Cauza decesului este una indubitabilă – intoxicaţie cu monoxid de carbon. Această afirmaţie este susţinută atât de medicii legişti de la Spitalul Judeţean Alba, cât şi de răspunsul primit de noi din partea E On Sibiu, pe care îl redăm mai jos: „Conform concluziilor investigaţiilor desfăşurate de specialiştii companiei E.ON Gaz Distribuţie, intoxicaţia cu monoxid de carbon a celor două persoane din localitatea Teleac, judeţul Alba, din data de 4 noiembrie a.c., s-a datorat conexiunii improprii la sistemul de evacuare a gazelor arse a unei centrale termice cu tiraj natural, instalată ilegal şi fără respectarea normelor specifice”. Răspunsul nu face niciun fel de referire la unele afirmaţii cum că centrala ar fi fost sigilată anterior pe motiv că ar fi avut unele defecţiuni, aşa cum se vorbea printre vecinii victimei, dar nici nu explică în ce constă conexiunea „improprie” a sistemului de evacuare.
O oarecare curiozitate incită şi împrejurarea că cea care a resimţit prima gazele toxice şi a căzut jos a supravieţuit, iar cel care a anunţat evenimentul a decedat. Specialişti precum cei de la Laboratorul de Medicină Legală şi Ambulanţa Alba Iulia spun că ea a avut şansa tocmai pentru că a fost întinsă pe duşumea, acolo unde densitatea gazelor toxice este mai mică. În privinţa soţului acesteia este de remarcat lipsa sa de inspiraţie de a aerisi rapid încăperea, să fi scos corpul soţiei afară şi să iasă şi el din acel mediu. Cum de a ajuns el în baie, este o altă întrebare. Tot medicii spun că intoxicaţia cu gaze provoacă o stare de mers la baie de urgenţă. Desigur, şi acest caz, ca de obicei, lasă loc la interpretări de genul dacă…, şi astfel de „dacă” sunt destul de mulţi. Unul dintre ei, care a determinat abordarea acestui subiect este dacă nu cumva se putea interveni în timp util pentru a-l salva pe Nicolae. Acesta ar fi putut fi la momentul primei sosiri a ambulanţei la faţa locului, cu câteva minute înainte de ora 21. Managerul instituţiei, dr. Marius Şuluţiu afirmă că, în condiţiile date, cu poarta încuiată şi fără vreun răspuns din incintă, echipajul nu putea forţa intrarea şi tocmai lipsa unui echipaj al poliţiei a determinat plecarea de la faţa locului. De la IPJ Alba, cms. Vasile Catargiu ne-a declarat că întâmplarea a făcut ca echipajul de patrulare al Poliţiei Rurale Vinţu de Jos, de serviciu la ora evenimentului, se afla la un caz tocmai la Ceru Băcăinţi şi s-a deplasat la cazul din Teleac imediat ce a fost posibil.
Acestea sunt circumstanţele, atenuante sau agravante factorilor de care a depins gestionarea situaţiei de viaţă şi de moarte pentru familia Drăghici. În cadrul discuţiilor pe această temă, nimeni nu a exclus posibilitatea ca, dacă echipajul de urgenţă ar fi ajuns în casă de la prima descindere la domiciliul familiei, ar fi putut fi salvat şi Nicolae, după cum nu poate fi scoasă din ecuaţie nici varianta că, dacă era mai inspirat – să spunem aşa – decedatul se putea salva singur şi uşura şi situaţia soţiei. Acest caz ar trebui să determine o clarificare a competenţelor celor care trebuie să intervină în sensul că pătrunderea în spaţiul privat, în cazul unei alarme false, ar implica riscul ca proprietarii imobilului în care s-a pătruns să reclame violare de domiciliu. Considerăm că, în cazul în care scopul intervenţiei este pentru salvarea vieţii, nimeni nu ar trebui să rişte vreo acuză, chiar dacă, în realitate, la locul cu pricina nu este nici un pericol şi alarma a fost falsă, iar dacă este nevoie, trebuie armonizată şi legislaţia în acest sens.
Constantin BUCEA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Bogdan Glăvan, despre UE: „Infecția socialistă de care suferă a adus-o în situația economică jalnică”
Profesorul universitar Bogdan Glăvan, despre UE: „Infecția socialistă de care suferă a adus-o în situația economică jalnică” Profesorul universitar Bogdan Glăvan afirmă, în cea mai recentă intervenție publică, faptul că Uniunea Europeana este „bolnavul lumii”, invocând „infecția socialistă de care suferă” ca și motiv pentru situația economică pe care o cataloghează ca fiind „jalnică”. Citește […]