Mit sau realitate: Trebuie sau nu să îi prezentăm Polițistului Rutier asigurarea RCA când ne oprește

Există foarte multe zvonuri referitor la oprirea în trafic de către Poliție a unui șofer. Unele sunt legende, altele sunt reale. Dar referitor la asigurarea RCA, cum trebuie să abordăm situația? Putem lua amendă că nu avem asigurarea la noi?

Ce documente trebuie să-i prezinți unui polițist când te oprește în trafic? Conform legii, șoferul trebuie să prezinte actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare. Aceste trei documente trebuie să le prezinte fizic polițistului, în caz că este oprit. Iar, după caz, dacă dovada efectuării ITP-ului nu este trecută în talon, trebuie și cartonașul galben care să facă dovada că inspecția a fost efectuată.

În cazul în care polițistul a făcut oprirea pe un drum național, ceea ce implică și un drum european sau autostradă, agentul mai poate cere și dovada efectuării rovinietei. E vorba de taxa de drum care se plătește de către toate vehiculele, cu excepția celor care au numere provizorii.

Dar cum rămâne cu asigurarea RCA? RCA-ul este un document extrem de important, fără de care nu avem voie să circulăm. Dacă nu avem asigurare valabilă, riscăm să avem plăcuțele de înmatriculare confiscate și să primim amenzi usturătoare. Însă, asigurarea RCA nu este un document care trebuie înmânat polițistului atunci când ne oprește.

Spre deosebire de buletin, permis și talon, pe care trebuie să le avem în permanență la noi, RCA-ul trebuie prezentat altfel. Mai exact, noi trebuie să-i facem polițistului dovada că automobilul pe care îl conducem are RCA valabil. Asta putem face fie prin prezentarea unei copii xerox, fie prin prezentarea unei poze pe telefon sau o scanare a poliței RCA. Evident, putem avea și polița originală, dar dacă nu o avem la noi și ne trimite soția pe WhatsApp o poză cu ea, este la fel de bine.

În concluzie, nu este musai să avem la noi asigurarea RCA, atâta timp cât putem face dovada că mașina are așa ceva. Dacă nu puteți face dovada, polițistul, dacă este de treabă și vorbiți cu el cumsecade, poate face o interogare în baza de date ca să afle toate detaliile documentelor, de la RCA, la buletin și ITP, ca să se asigure că sunteți în regulă. Dar dacă începeți o discuție de sus, riscați să primiți o amendă mai mare, nu doar pentru că nu ați avut asupra voastră documentele prevăzute de lege.

Sursa: 4tuning.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

cc 17 august 2018 at 9:32

Ce inseamna ” musai” ca in dex nu exista acest cuvant. In vorbire puteti folosi regionalisme, dar in scris, se scrie romaneste si gramatical, ca poate mai citesc si altii care nu sunt din partea locului.

Grigoras 17 august 2018 at 14:53

În țările membre UE nu e necesar să prezinți organelor rutiere nici un document RCA, deoarece ei pot verifica dacă autoturismul este asigurat sau nu. La noi poliția cere asigurarea din comoditate nicidecum din obligație. In alte țări UE când ești oprit ți se cere talonul și permisul, eventual buletin sau pașaport dar niciodată asigurarea.

Șofer 17 august 2018 at 20:36

Ce cartonaș galben că eu nu am așa ceva.

bb 18 august 2018 at 16:02

Mergând până la absurd ar însemna că polițistul are voie să îți ceara si dovada ca ai plătit factura de telefon , utilități, etc.
De cand un polițist are voie să îți ceara dovada ca ai plătit factura unei firme private(societate de asigurari)?
Tot asa ar putea să îți ceara si dovada ca esti la zi cu plata întreținerii.

dan 20 august 2018 at 10:42

domnule bb am o recomandare ptr tine.cand politistul iti cere rca-ul sa nu il arati ca e platit catre o firma privata.si ne mai auzim.o dar si itp-ul tot la privat este facut.sa nu il arati nici pasta.de fapt si masina pe care o conduci e privata.nu-i arata nimic.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...