Rămâi conectat

Ştirea zilei

Misterul creșterii tarifelor pentru colectarea gunoiului din Alba Iulia, dezlegat. Majorare cu 36%, 42% și 61 de procente

Ziarul Unirea

Publicat

în

Prețul pe care albaiulienii îl vor plăti pentru colectarea gunoiului menajer, după 17 iulie 2015, când se sistează definitiv activitatea și la ultima groapă de gunoi din Alba, este potrivit actului adițional la contractul Primăriei Alba Iulia cu Polaris M Holding:

-de la 2,509 lei (de fapt suma este de 3,339 lei) la 4,560 lei (fără TVA) per persoană pe lună, ceea ce înseamnă o scumpire de 36,56 la sută (prețurile sunt fără TVA).

– în cazul colectării gunoiului de la agenți economici și instituții publice, tariful prevede o majorare de la 33,038 (de fapt suma este de 42,118 de lei) pentru un metru cub de deșeuri, la 59,850 de lei per mc – ceea ce reprezită o creștere tot de 42,10 la sută.

– în cazul colectării și transportului deșeurilor stradale, tariful propus în proiectul de hotărâre al CL Alba Iulia este de la 0,188 lei pentru 100 de metri pătrați, (de fapt suma este de 0,261 de lei) la 0,421 lei, însemnând o majorare de 61,30 la sută. Acest serviciu, care pare să fie cel de măturat și curățat domeniul public, este plătit de primărie din banii contribuabililor.

– în cazul colectării și transportului de deșeuri din rampe necontrolate, tariful propus în proiectul de hotărâre al CL Alba Iulia este de la 25,291de lei pentru 1 metru cub, (de fapt suma este de 34,371 de lei) la 51,346 de lei, însemnând o majorare substanțială de aproape 49,39 la sută.

majorare tarife salubrizare Alba Iulia

 

 tarife gunoi2tarife-gunoi

 

tarife gunoi3

 

 

Eroare la întocmirea documentului – act adițional nr.6 la contractul 69525/2013 la contractul Primăriei Alba Iulia cu Polaris M Holding

 

Partea ciudată este că în documentul public în care sunt trecute aceste calcule de majorare a tarifelor pentru serviciul de salubrizare, deși sumele sunt clare, calculul procentelor este greșit.

Am sesizat acest lucru reprezentanților Primăriei Alba Iulia, ocazie cu care au descoperit eroarea. Asta se întâmplă însă după o lună în care documentul și tarifele propuse pentru majorare s-a aflat, cel puțin teoretic, în consultare publică.

Astfel, eroarea a fost corectată înainte ca actul normativ să fie supusaprobării în Consiliul Local.

CITEȘTE ȘI: Prețul de colectare a gunoiului în tot județul Alba va crește cu circa 40 la sută, după 17 iulie

Potrivit informaților obținute săptămâna trecută de la cei de la Primăria Alba Iulia, în cadrul consultării publice care a avut loc in perioada 5 iunie – 5 iulie au fost organizate întâlniri la sediul primăriei, iar proiectul a fost promovat pe pagina oficială a municipalității.

Închipuiți-vă că nimeni, timp de o lună, în contextul unor modificări de tarife la servicii publice cu impact și de interes pentru populație, nu a observat că sumele trecute la tarife actuale sunt greșite. Potrivit Primăriei Alba Iulia, a fost omisă introducerea în calcul a părețului de depozitare.

Greșeli se întâmplă, însă cel mai important din punctul meu de vedere este modul în care se desfășoară consultările publice. Adică, de formă! Pe de-o parte primăria nu a promovat deloc dezbaterea publică în presă, facebook și celelalte canale de informare pe care le are la dispoziție, iar pe de cealaltă parte, cetățenii nu se implică, nu participă la ședințele de consultare și, în consecință, nu solicită explicații și nu fac propuneri.

Câți dintre dumnevoastră știați că acest proiect de majorare a pretului serviciilor de salubrizare se află în consultare publică?

Bogdan Presecan

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea