Mircea Trifu: Evaluarea transparentă a gradului de urbanizare a străzilor din Alba Iulia, în vederea bugetării şi executării modernizării acestora

Evaluarea transparentă a gradului de urbanizare a străzilor din Alba Iulia, în vederea bugetării şi executării modernizării acestora

Dragi albaiulieni, în nenumăratele întâlniri cetăţeneşti pe care le-am avut cu dumneavoastră, atât în cadrul şedinţelor asociaţiei “Alba Iulia Infrastructura”, cât şi informal, pe stradă, am fost abordat foarte des cu întrebări de genul “Când se modernizează strada noastră?” sau “De ce se modernizează strada cutare şi cealaltă nu?” sau “Ce trebuie să facem să introducă şi strada noastră pe lista de străzi care vor fi modernizate?” ş.a.m.d. Mărturisesc că sunt întrebări legitime, normale, pentru că cetăţenii îşi doresc ca strada, cartierul lor să se schimbe în bine, străzile să fie asfaltate, modernizate, iar infrastructura urbană să fie la nivelul anului 2020.

Fiecare zonă, cartier, stradă are problemele ei. Unele mai mari, altele mai mici. Modernizarea unei străzi depinde de mulţi factori care trebuie îndepliniţi. În anumite zone există anumiţi factori îndepliniţi, în alte zone nu. Şi aici vorbesc de factori juridici, factori de  urbanizare a zonei, factori administrativi sau care ţin de nivelul de penetrare al utilităţilor pe strada respectivă.

ELIT

Încă de acum aproximativ 2 ani, în urma consultărilor avute cu reprezentanţii cetăţenilor din mai multe zone ale oraşului nostru, a reieşit ideea conceperii unui “Ghid al Cetăţeanului” în relaţia cu Primăria Alba Iulia în ceea ce priveşte realizarea lucrărilor de infrastructură pe străzile municipiului, indiferent despre ce fel de infrastructură vorbim aici (introducere utilităţi, iluminat public sau modernizări ale tramei stradale). Am prezentat această idee factorilor de decizie din primărie, însă după cum poate ştiţi, nu am avut sprijinul necesar din partea departamentelor specializate ale instituţiei.

Tot în această idee, a creării unui cadru transparent prin care să se prioritizeze modernizările de străzi după principii clare, a apărut şi ideea realizării unui aşa-zis “Scoring al străzii” care să cuprindă cât mai multe criterii prin care o stradă ar fi pretabilă sau nu pentru a intra în programul de  modernizare finanţat de către Primăria Albă Iulia. De fapt, o evaluare extrem de transparentă pe care autorităţile locale din municipiul nostru să o aplice atunci când decid sau nu să introducă o stradă în lista de străzi care vor fi sau nu modernizate într-un orizont de timp ales.

Iată că am reuşit aşadar să creionăm un astfel de scoring. Care să cuprindă, aşa cum am spus, cât mai multe criterii de evaluare relevante care să ne ajute să prioritizăm modernizarea unor străzi ale muncipiului printr-o procedură transparentă şi coerentă. Bineînţeles, e un draft, un proiect care este fără doar şi poate perfectibil, atât din punct de vedere al criteriilor care îl compun cât şi din punct de vedere al algoritmilor de calcul al scorului final. Însă este un început, un început de proiect în care noi credem şi care ar trebui să se finalizeze printr-o calibrare finală a acestuia şi practic postarea lui publică, pe site-ul primăriei, astfel încât orice albaiulian, orice grup de vecini de pe o stradă să îşi poată calcula rapid care este “scoring-ul” străzii lor, ce şanse au ca aceasta să se modernizeze în viitorul apropiat şi mai ales ce ar trebui ei să facă în calitate de proprietari pentru a accelera accesul străzii lor spre modernizare.

Mircea Trifu, candidat al Partidului Acțiunea Națională Alba la Primăria Alba Iulia