Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Hava: „Vrem ca energia să fie accesibilă, sigură și curată. E absolut necesar să tratăm acest subiect cu responsabilitate”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mircea Hava: „Vrem ca energia să fie accesibilă, sigură și curată. E absolut necesar să tratăm acest subiect cu responsabilitate”

Parlamentul European a votat regulile Rețelei Transeuropene în domeniul energiei (TEN-E), pentru finanțarea și construcția infrastructurii în acest domeniu. Astfel, energia în Europa va fi mai sigur aprovizionată și mai accesibilă. Pe scurt, Regulamentul TEN-E stabilește criteriile pe baza cărora proiectele transfrontaliere de infrastructură energetică devin eligibile pentru fonduri europene, în cadrul Facilității Conectarea Europei.

Îl citez pe Tom Berendsen, europarlamentarul care a negociat noile reguli UE pentru finanțare și construirea infrastructurii energetice, în numele Grupului PPE, care afirmă că „Mai mult decât oricând, proiectele energetice europene sunt de o importanță capitală pentru ca tranziția energetică să funcționeze pentru cetățenii noștri și pentru a deveni mai puțin dependente de importurile de energie din Rusia”.

În ceea ce ne privește, România trebuie să se implice în acest proiect, precum si în cel al captării si stocării de CO₂ . Legat de captarea de CO₂, e nevoie vitală de investiții suplimentare ale marilor poluatori. Apoi, se impune transportul pe fostele conducte destinate gazelor naturale pentru ca, în cele din urmă, să se realizeze stocarea în rezervoare geologice. Iar toate aceste operațiuni au nevoie de bani de investiții, pe care companiile nu sunt nerăbdătoare să le facă.

Reamintesc faptul că, potrivit celui mai recent raport privind capacitățile de stocare a dioxidului de carbon, România are un potential de stocare de 22 de gigatone. De asemenea, captarea și stocarea CO₂ este unul dintre obiectivele principale ale Pactului Ecologic European (Green Deal), dar și unul dintre criteriile esențiale pentru calificarea proiectelor energetice românești pentru fondurile europene necesare tranziției de la energia din resurse fosile la resurse regenerabile.

Noul regulament TEN-E va contribui, decisiv, la obiectivele de reducere a emisiilor de CO₂, prin promovarea integrării surselor regenerabile și a noilor tehnologii de energie curată în sistemul energetic. În plus, va continua să conecteze regiuni izolate de piețele energetice europene, va consolida interconexiunile transfrontaliere existente și va promova cooperarea cu țările partenere.

Revenind la România, e absolut necesar să tratăm acest subiect cu responsabilitate, profesionalism și la timp, pentru a nu pierde bugetele uriașe alocate de către Uniunea Europeană acestui domeniu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea