Mircea HAVA: Viitorul economic al municipiului Alba Iulia este sigur!
Interviu cu dl. Mircea HAVA, primarul municipiului Alba Iulia
– Cum a trecut Primăria şi municipiul Alba Iulia prin perioada de criză a ultimilor ani?
– Datorită modului atent în care am gândit lucrurile cu mult timp înainte de a apărea criza, Primăria Alba Iulia a fost în ultimii trei ani principalul investitor din oraş. Cele peste 200 de milioane de euro atrase din fonduri europene, destinate proiectelor de dezvoltare, au dat de lucru firmelor, furnizorilor din Alba Iulia. Aceste proiecte au contribuit la păstrarea locurilor de muncă existente şi la crearea de noi locuri de muncă în municipiul Alba Iulia.
O dovadă clară a felului responsabil în care noi am lucrat este raportul Institului pentru Politici Publice ce plasează Primăria municipiului în top 5 în rândul administraţiilor publice în România în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene.
Am considerat că responsabilitatea este mai importantă decât demagogia şi minciuna. Şi clar, am avut curaj. În plină criză economică am avut curajul de a folosi bani europeni pentru a pune la dispoziţia potenţialilor investitori un oraş cu infrastructură edilitară şi de transport moderne. Tot ceea ce s-a făcut în ultimii ani va da mai multă certitudine şi siguranţă pentru oricine vrea să vină la noi să dezvolte o afacere.
– Cum credeţi că văd marii investitori oraşul nostru? Favorabil pentru afaceri solide şi de durată?
– Interesul unor firme mari pentru Alba Iulia (Dedeman) şi înfiinţarea unor parcuri de retail în oraş, dovedesc că potenţialul economic al oraşului este în creştere. Viitorul economic al municipiului este sigur! Pe măsură ce situaţia economică se va stabiliza, interesul companiilor mari pentru Alba Iulia va creşte.
Numai în ultimii doi ani, Alba Iulia a atras investiţii de peste 60 de milioane de euro şi a creat şi menţinut locuri de muncă pentru locuitori. Peste 1500 de noi locuri de muncă au fost create prin investiţiile derulate, prin fondurile pe care le-am avut la dispoziţie pentru proiectele destinate oraşului.
Obiectivul nostru este atragerea de noi investitori străini sau din Alba Iulia. Exemplu este compania belgiană VCST, care până la finalul lunii octombrie a acestui an, aduce în Alba Iulia peste 30 de milioane de euro şi prin care se vor crea peste 200 de locuri de muncă, etapizat, până în 2013. Sau investitori cum a fost Supremia, în Zona de Dezvoltare Economică pe care am înfiinţat-o în 2008, şi care a creat 130 de noi locuri de muncă.
Eu şi echipa de consilieri pe care o propun va avea ca obiective atragerea de noi investiţii în oraşul nostru, creşterea încasărilor la bugetul local, creşterea numărului de turişti, fructificarea întregului potenţial al Cetăţii şi, cel mai important, locuri de muncă şi o viaţă mai bună pentru albaiulieni.
Indiferent că vorbim despre proiecte de infrastructură, de proiecte sociale sau de investiţii, echipa consilierilor locali este vitală pentru primar şi pentru ceea ce poate face acesta. Fără majoritate în consiliul local, care să îmi susţină iniţiativele, nu poţi face dezvoltare cu adevărat în oraş. (M.D.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote
18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]