Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Mircea Hava şi Ion Dumitrel, cercetaţi de procurorii DNA Alba Iulia într-un dosar de instigare la înşelăciune

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel sunt cercetaţi într-un dosar penal sub acuzaţia de instigare la înşelăciune. Noul dosar s-a „născut” prin disjungerea cauzei din dosarul de fond privind finanţarea din bani publici a echipei de fotbal FC Unirea, instrumentat de DNA Alba Iulia. În rechizitoriul întocmit de procurori se dispune „disjungerea cauzei cu privire la făptuitorii Dumitrel Ion şi Hava Mircea spre a se efectua cercetări sub aspectul instigării la comitererea infracţiunii de înşelăciune, urmând a se înregistra un nou dosar penal”. Marian Sarmeş, membru al Consiliului Director al Asociaţiei Fotbal Club Unirea 1924, trimis în judecată pentru înşelăciune, îi acuză pe Hava şi pe Dumitrel că a făcut faptele la instigarea lor. „Cu ocazia prezentării materialului de urmărire penală, învinuitul Sarmeş Marian a precizat că a comis faptele pentru care este cercetat, la instigarea numiţilor Dumitrel Ion şi Hava Mircea”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în dosarul finanţărilor din bani publici acordate FC Unirea. În acest dosar, Dumitrel şi Hava au calitatea de martori. Rămâne de văzut dacă, după încheierea cercetărilor în dosarul disjuns, cei doi vor fi puşi sub urmărire penală sau, din contră, procurorii vor dispune neînceperea urmăririi penale.

În dosarul „FC Unirea” au fost trimişi în judecată, sub acuzaţia de înşelăciune, cinci inculpaţi: Voicu Paul – viceprimar; Horia Mihai Bărdaş – fost consilier local şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei Fotbal Club Unirea 1924; Nicolae Ioan Lupu – director executiv al SC Fotbal Unirea 2006 SA, în sarcina căruia s-a reţinut şi infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată; Oliviu Feneşan – fost consilier judeţean şi membru în Consiliul Director al Asociaţiei Fotbal Club Unirea 1924; Marian Sarmeş – membru al Consiliului Director al Asociaţiei Fotbal Club Unirea 1924 şi fost preşedinte al clubului de fotbal. Procurorii spun că viceprimarul Voicu Paul i-a ajutat pe ceilalţi patru inculpaţi să creeze „un mecanism infracţional prin intermediul căruia banii rezultaţi din finanţările instituţiilor publice pentru Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924 erau transferaţi către S.C. Fotbal Club Unirea 2006”. În total, s-a creat un prejudiciu în sumă de 11.730.000 lei (8.070.00 lei, în bugetul Consiliului Local şi 3.660.000 lei, în bugetul Consiliului Judeţean Alba).

„În 2005, între CJ Alba şi CL Alba Iulia, în calitate de instituţii finanţatoare, şi Asociaţia Fotbal Club Unirea 1924, în calitate de structură sportivă, au fost încheiate contracte în baza cărora instituţiile publice se obligau să finanţeze anual cu o anumită sumă de bani fundaţia care avea obligaţia de a utiliza sumele de bani pentru valorificarea aptitudinilor individuale ale jucătorilor de fotbal care activau la centrul de copii şi juniori de la FC Unirea 1924. (…)

În realitate asociaţia sportivă nu deţinea un centru de copii şi juniori.  Echipa pentru seniori aparţinea unei societăţi private, respectiv Fotbal Club Unirea S.A., iar potrivit legii privind finanţările publice din fonduri nerambursabile, instituţiile publice nu puteau finanţa activitatea societăţii”, se mai spune în rechizitoriu.

Toţi cei cinci inculpaţi îşi susţin nevinovăţia şi spun că banii proveniţi din fonduri publice au fost cheltuiţi în întregime potrivit destinaţiei lor, şi anume pentru susţinerea echipei FC Unirea şi a centrului de copii şi juniori. Ei spun că modelul contractului de finanţare cu CJ Alba şi CL Alba Iulia a fost preluat de la alte echipe, precum Piatra Neamţ sau Iaşi. Următorul termen în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Alba a fost fixat pentru data de 17 septembrie 2012.

 Ioana PITICARIU     


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea