Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Mircea Hava, neînduplecat să renunțe la candidatura pentru europarlamentare: Fostul edil de la Alba Iulia nu vrea să se întoarcă în administrația locală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mircea Hava, neînduplecat să renunțe la candidatura pentru europarlamentare: Fostul edil de la Alba Iulia nu vrea să se întoarcă în administrația locală

Mircea Hava, fostul edil de la Alba Iulia nu vrea să se întoarcă în administrația locală și este neînduplecat să renunțe la candidatura pentru europarlamentare.

PSD și PNL au ajuns la un acord de principiu în ceea ce privește raportul de forțe pentru primele 20 de locuri de pe lista pentru europarlamentare, pe primele poziții fiind lideri cu greutate din cele două formațiuni, potrivit informațiilor „Adevărul“.

Subiect sensibil în interiorul Coaliției, împărțirea primelor locuri de pe lista comună PSD-PNL e aproape de a trece de prima etapă, cea a distribuirii de poziții în funcție de raportul de forțe. Conform discuțiilor de până acum din Coaliție, în momentul de față are loc în continuare căutarea unei persoane fără carnet de partid, care să deschidă lista, consensul fiind că ar trebui să fie o doamnă, fie cu expertiză europeană, fie din zona de antreprenoriat, fie o fostă sportivă cunoscută prin performanțele sale.

În ceea ce privește raportul de forțe, PSD ar urma să ia nu mai puțin de 12 locuri, din care partidul va decide câte va da Partidului Umanist Social Liberal, fondat de Dan Voiculescu, cel care deține și trustul media Intact. În prezent, candidata eligibilă a PUSL este Maria Grapini, de două mandate în Parlamentul European. În schimb, în PSD sunt păreri împărțite privind acordarea încă unui loc în primele 20 de persoane. Dacă ar fi să primească două locuri PUSL, cealaltă poziție ar fi spre locurile 19 sau 20, pentru a se asigura că formațiunea trage în alegeri, cu toate forțele de care dispune în mediul public.

Restul de cele 10 locuri sunt împărțite pentru membrii de partid. Pe de altă parte, liberalilor le-ar reveni 7 locuri considerate în zona eligibilă. Printre aspectele negociate este acela ca primul candidat neindependent să fie de la PSD, urmat de un liberal. De asemenea, până spre locurile 10-11 ar urma să fie o alternanță PSD-PNL, apoi se mai schimbă algoritmul de distribuție a voturilor.

Cel mai probabil, de la social-democrați primul candidat va fi Mihai Tudose, coordonatorul campaniei PSD pentru Parlamentul European, în timp ce de la liberali încă nu e clar, una din variante fiind Rareș Bogdan, fosta deschidere de listă a PNL din 2019, când partidul s-a clasat pe primul loc. Potrivit informațiilor „Adevărul“, la cum arată negocierea de până în prezent, în primii 10 vor fi candidata independentă, cinci social-democrați și patru liberali.

Printre persoanele din PSD care ar mai urma să fie pe primele poziții ar fi Claudiu Manda (provenit dintr-un fief PSD, adică Dolj), Dragoș Benea (unul din cei mai importanți lideri din Moldova), dar și Victor Negrescu (viitor raportor al bugetului UE pe 2025). Încă sunt incerte pozițiile unor persoane ca Vasile Dîncu sau Titus Corlățean. Primul, deși deține funcția de președinte al Consiliului Național, conduce o organizație slabă, Clujul, bizuindu-se însă pe sprijinul unui alt lider important la nivel național, Radu Moldovan (șeful CJ Bistrița Năsăud). Cel de-al doilea, fost ministru al Afacerilor Externe, are mapă profesională și e sprijinit de PSD Dâmbovița. Un semn de întrebare este și dacă până la urmă Gabriela Firea va accepta să plece la Bruxelles, date fiind șansele mici de a fi candidată la Primăria Capitalei.

Un loc pe listă cât mai sus e dorit și pentru șeful PSD Diaspora, Gheorghe Cârciu, un apropiat al secretarului general al PSD, Paul Stănescu. Sprijinul lui Stănescu e esențial pentru ca șeful de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni să fie în primii 20.

Situația la liberali

Și la liberali situația e complicată. Pe lângă Rareș Bogdan, un loc în față ar urma să primească și Dan Motreanu (prim-vicepreședinte), dar și Siegfried Mureșan (vicepreședinte din partea PNL la nivelul Partidului Popular European și cu relații foarte bune în cancelariile occidentale). Tot printre primele locuri ar urma să fie și o doamnă, fiind un mare semn de întrebare dacă aceea va fi Adina Vălean, actual comisar la Transporturi. „Nu a fost văzută în Modrogan deloc în ultimii ani“, susține un lider al PNL pentru „Adevărul“, explicând că există o mâhnire a celor din conducerea partidului față de atitudinea acesteia.

În partid e vehiculată cu șanse la un loc eligibil Alina Gorghiu, în prezent ministru al Justiției. De asemenea, doritori sunt și Gheorghe Falcă, făcând un anunț public în acest sens, dar și foști grei, ca Vasile Blaga sau Mircea Hava.

Potrivit informațiilor „Adevărul“, cei doi nu s-au lăsat înduplecați să renunțe la candidaturi, deși li s-a zis că pot primi locuri eligibile pentru Parlamentul României, adică să deschidă listele la Senat în anul acesta. Hava chiar a fost testat în sondajele pentru Alba Iulia, fostul edil timp de aproape decenii având o intenție de vot de peste 50%. Însă, potrivit surselor „Adevărul“, Hava nu vrea să se întoarcă în administrația locală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea