Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Mircea Hava: Liberalii – prin ei (şi doar pentru ei) înşişi!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dacă întrebi un comunicator al guvernului USL care este principala realizare, ţi se răspunde prompt: reîntregirea salariilor bugetarilor. Afirmaţia asta ţi se pune în faţă şi dacă nu întrebi, doar aşa, ca să nu uiţi. Aceiaşi comunicatori trec însă cu mare discreţie peste informaţia că cheltuielile statului cu salariile bugetarilor trebuie să scadă cu 15 la sută. Procentul este suspect de identic cu cel cu care a majorat competentul guvern USL salariile de care vorbirăm mai sus. Să nu uităm, bugetarii şi promisiunile care li s-au făcut au fost unul din bidiviii care au tras cu succes la căruţa electorală a USL. Vedem însă că avem de-a face cu o minciună şi încă cu una devoalată destul de repede după ce Ponta, Antonescu şi ai lor s-au văzut cu frâiele guvernării în mână. Nici vorbă de competenţa de a crea noi locuri de muncă, de soluţii pentru bunăstarea tuturor.
Pentru a duce de nas în continuare naivii, domnul Ponta a anunţat că nu se vor reduce salariile, ci se va proceda la reducerea posturilor. Adică vor avea loc concedieri care nu vor afecta însă Sănătatea şi Educaţia. Dar ce să vezi? Domnul Ponta de la PSD, aşa prim ministru cum este, nu are prea mare autoritate în faţa domnului Nicolăescu de la PNL, doar ministru, al Sănătăţii. Cum să interpretăm altfel ieşirea recentă a ministrului Sănătăţii? El ne-a spus că desfiinţarea DSP-urilor şi a caselor de asigurări de sănătate se face „în folosul pacienţilor” pentru că dispărând această birocraţie, banii economisiţi astfel vor fi folosiţi pentru pacienţi. Dar noi trebuie să-l credem fără să gândim puţin? Vorbea domnul Nicolăescu de parcă bugetarii în cauză, vreo patru mii după cum aprecia el, nu ar fi şi ei nişte potenţiali pacienţi. Ba chiar se inducea ideea că pacienţii sunt pacienţi, iar bugetarii din sistemul DSP şi CJAS o specie aparte care nu face nimic şi trebuie exterminată pentru binele… pacienţilor.
Mişcarea domnului Nicolăescu are substraturi mai adânci. Unul este controlul asupra banilor pacienţilor (spre bine lor, aveţi vreo îndoială?) care vor fi amestecaţi cu banii ministerului, cu licitaţiile centralizate pentru medicamente, pentru materiale şi pentru ce-o mai fi, mai exact este vorba despre lupta pentru găsirea încă unei surse de finanţare pentru PNL. Foarte nemulţumiţi la împărţeala ministerelor, când PSD şi-a „tras” majoritatea ministerelor bănoase şi a luat de la liberalul Fenechiu pentru pesedistul Şova Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, liberalii au strâns din dinţi pentru a nu periclita alianţa în virtutea căreia Crin Antonescu se vrea preşedintele României. Au clocit însă şi uite că au găsit soluţia! 21 de miliarde de lei pe care să-i cheltuieşti anual „pentru binele pacienţilor”, dar după propriile metode, nu sunt o sumă de neglijat! I-au întrebat cumva pe pacienţi sau ce ceilalţi interesaţi de evoluţia sistemului de Sănătate? Nu. Au lansat acum o dezbatere publică cu un termen destul de scurt. Dar oare părerile publicului chiar vor fi ascultate? Mă tem că nu, n-a ascultat el domnul Nicolăescu de primul ministru, o să ia în seamă o masă fără chip când sunt în joc sume atât de mari?
Lovitura va fi într-adevăr magistrală şi va da o palmă PSD dacă din desfiinţarea direcţiilor de sănătate publică şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate vor răsări instituţii regionale ale căror sedii să fie puse de domnul Nicolăescu în ora­şele pe care liberalii vor să le impună ca reşedinţe de regiune. După înregimentarea primarului Sibiului, sunt aproape convins că sediul instituţiei regionale care va lua locul caselor judeţene din Regiunea Centru va fi la… Sibiu! Asta dacă, totuşi, domnul Nicolăescu nu va trage spre oraşul lui de baştină, Târgu Mureş. Oricum va fi, vedem că Alba Iulia şi judeţul Alba nu are decât de pierdut pe mâna USL. Deocamdată câteva zeci de locuri de muncă din Sănătate, prestigiu şi influenţă. Iar lucrurile nu se vor opri aici! Astfel de manevre vor avea loc în întreaga ţară pentru că aşa cum arată acum lucrurile, liberalii au prea puţine şanse să obţină conducerea a mai mult de una-două regiuni. Prin astfel de manevre forţează mâna PSD, neglijează orice încercare de fundamentare economică, demografică, istorică a constituirii regiunilor. Liberalii şi-au amintit de istorie şi au preluat de la îna­intaşi îndemnul „Prin noi înşine” completându-l cu „Pentru noi înşine”.

Mircea HAVA, preşedintele PDL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea