Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Mircea Hava explică de ce a dus cu prioritate la Bruxelles ”o ceată” de primari și consilieri locali din PNL Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Consecvent sloganului sub care a candidat ”ducem Alba în Europa”, Mircea Hava, fostul primar al municipiului Alba Iulia a dus în vizite sponsorizate la Bruxelles primari și consilieri locali din PNL.

Fiecare europarlamentar are dreptul să ducă anual 110 invitați în vizite sponsorizate plătite din banii Parlamentului European.

Într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, europarlamentarul explică de ce la prima vizită a dus ”o ceată” de politicieni din PNL:

„Cei pe care îi reprezint în Parlamentul European merită să știe, iar cei cu presupuneri suspicioase trebuie lămuriți. Aș vrea să înțelegem împreună importanța misiunii delegației de aleși locali pe care, împreună cu Rareș Bogdan, i-am invitat la Bruxelles. Nu sunt omul care să pună pe masă desertul înaintea ciorbei, de asta am început seria acestor invitații cu primarii, consilierii locali și județeni din Alba. Ei sunt baza dialogului cu Europa.

Din păcate, în Alba și România, cu toate că mulți dintre ei n-au dat foaia goală în orice test al fondurilor europene, cel mai adesea sunt penalizați de o politică de stat ce compromite eficiența și frânează dezvoltarea. Cum? Orice se poate face simplu- și există repere solide și exemple concrete la țările din jur în sensul ăsta, însă noi avem tendința să complicăm absurd. Conform colegului meu Gheorghe Falcă, facem din 24 de repere ( câte are țara de pe locul 2 în topul neoficial al birocrației) peste 60. ȘAIZECI. Fără ca Europa să ne ceară. Panica apare aproape de sfârșitul fiecărui exercițiu financiar european, când e dezastru la atragerea de fonduri. Tot acest sistem ( prea) românesc, care sufocă și inhibă ar trebui regândit din temelii. Să ne ferim de povara supra reglementării naționale, respectând ce cere Europa, însă fără sarcini proprii adăugate pe care să nu le putem asuma. Pentru perioada anterioară, 2014-2020, au existat 36 de condiționalități. Nu ne-a cerut nimeni.

Politica națională este cea care face diferența, de exemplu, între nivelul uriaș al subvențiilor din agricultura țărilor ca Ungaria, Austria sau Cehia și, o țară mare, cu potențial, ca România. Pentru asta sunt prezenți primarii din Alba aici. Să îi privim în ochi și să le transmitem responsabil mesajul că azi, în Parlamentul European, din partea PNL, România are cea mai bună echipă din ultimii ani.

Povestea drobului de sare devenită simbol, daca nu chiar sindrom național, trebuie să înceteze cu următoarea guvernare și sprijinul nostru, de aici, din Bruxelles. Nu suntem, nicidecum, o rudă mai săracă a țărilor din UE ci, dimpotrivă, parteneri cu drepturi egale. Iar atunci când cineva te cheamă în inima Europei, nu trebuie să stai umil, ci să arăți că ești la fel de bun ca oricare omolog al tău. Revin, mereu, legat de Europa, la ideea că dacă știi cum și ce să ceri, în limitele performanței profesionale, vei obține finanțări. Altfel, vei rămâne în afara politicilor performante și vei sfârși prin a îngropa destinele unei comunități.”

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Când începe vacanța de vară 2024: Data la care elevii vor intra în vacanța mare, în funcție de clasă Vacanţa de Paşte s-a încheiat de câteva săptămâni, iar elevii au revenit în bănci, dar cei mai mulţi dintre ei se gândesc deja la vacanţa mare care nu mai începe la cunoscuta dată de 15 iunie. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea