Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Societate

Mircea Hava, despre deschiderea Palatului Principilor din Alba Iulia: ”Istoria refacerii acestui palat ar putea avea propriul manual”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mircea Hava, despre deschiderea Palatului Principilor din Alba Iulia: ”Istoria refacerii acestui palat ar putea avea propriul manual”

”Ieri, am participat la săvârșirea ultimului act din restaurarea unei părți din Palatul Principilor Transilvaniei. O altă poveste născută din ambiția severă a unor oameni care au concentrat secole de istorie, mai ceva ca-ntr-un expresso, în câțiva ani de muncă, făcând, la rândul lor, istorie din recuperarea și salvarea Cetății. La fel ca în toate celelalte proiecte de reabilitare istorica, pe care am avut bucuria să le încep și, majoritatea, să le finalizez.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Ieri, în prezent, s-au bifat invitații, s-a scos argintăria, s-a pus covorul roșu și s-au intonat cuvenitele laude. Multe vorbe într-un oraș obișnuit cu fapte. Le mulțumesc, sincer, pentru invitație și-i felicit, cu inima deschisă, pe toți cei care au făcut ca paritatea planuri-intenție, muncă-finalizare să se întâmple. În varianta prescurtată, am spus asta cu toți cei de față.

Istoria refacerii acestui palat, pentru că e, deja, istorie, ar putea avea propriul manual, cu suficiente capitole. În care merită consemnate toate luptele pentru preluarea inițială de la armată, care dacă s-ar fi făcut la timp ar fi însemnat o suprafață și mai mare restaurată, sprinturile lui Nicolaie Moldovan, în a cărui coordonare a stat scrierea proiectului, prin aeroporturi și colțuri de capitală pentru semnătura unui ministru pe un protocol, zile în care, cu optimismul frânt de aberații din legi și normative, ne străduiam să găsim alternativa și s-o impunem, o listă lungă de specialiști care să te ferească să strici ceea ce ți-ai propus să salvezi, spiritul revoltat al unora care se-mpotriveau și, azi, laudă finalitatea, plus munca unor oameni pe care refuz să-i numesc doar colegi ci, pur și simplu, ctitori.

S-a ajuns aici. După suficient timp, Alba Iulia mai are o poziție în inventarul Cetății. Palatul există și poate fi pus la lucru. Rațional și planificat, pentru albaiulieni și turiști, făcând bani orașului, nu devenind o povară. Sunt convins că mai sunt multe de pus la punct și sper că s-au luat la ochi oportunitățile de a dezvolta activitatea, nu doar organigrama, iar punerea în circuitul public să fie cu adevărat o provocare ce va da valoare muzeului. Evident că am pretenții de la cei care vor trebui să transforme pălăria costurilor în pușculița încasărilor, să caute soluții de finanțare și pentru restul clădirii și-i asigur de toată implicarea mea viitoare. Pentru că această poveste va avea, obligatoriu, o continuare…

Foto: Ionuț Vaidean


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Mesaje de Paste fericit 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE de PASTE fericit • Texte cu URARI, FELICITARI de Paste 2024, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitare de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi. Mesaje de Paște prin SMS,  gânduri pe care le poţi trimite prietenilor cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Învierea Domnului aduce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea