Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Minvest Deva, partea română din proiectul “Roșia Montană”, prinsă cu rochii, poșete și țigări de 20.000 de euro decontați din bani publici

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Trai, neneacă, pe banii statului! Societatea care reprezintă statul român în Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), societatea care deține licența de exploatare a zăcămintelor de aur și argint din Roșia Montană, prinsă cu rochii, rujuri, poșete și țigări de 20.000 de euro decontați din bani publici!

Curtea de Conturi a descoperit nereguli grave în contabilitatea companiei Minvest Deva. Societatea de stat Minvest Deva este acționarul minoritar al societatății Roșia Montană Gold Corporation, cu 18,2 la sută din acțiunile companiei canadiene-române, asociere în care reprezintă interesele întregului popor român.

Cât de bine le reprezintă ne-ar putea spune însuși fostul director general, Ladislau Farcaş, care împreună cu angajați ai societății au decontat în doar două luni bonuri fiscale în valoare de aproximativ 80 de mii de lei. Actuala conducere a companiei estimează un prejudiciu mult mai mare pentru perioada în care Minvest era condusă de Farcaş.

Inspectorii Curţii de Conturi şi actuala conducere a Minvest Deva au descoperit în urma verificărilor achiziţiilor efectuate prin casieria companiei, că în primele două luni ale lui 2012, la casieria companiei erau decontate zilnic bonuri de cumpărături cu valori cuprinse între două şi patru mii de lei. Prejudiciul este evaluat la circa 80 de mii de lei.

Roşii, detergenţi, carne, cartuşe de ţigări, rochii şi orice alte produse care se găsesc pe rafturile unui hypermarket au fost decontate din bugetul companiei. Mai precis, bonurile decontate figurau ca fiind emise, în proporţie de 90 de la sută, de un cunoscut centru comercial din Deva.

„Prima dată nu mi-a venit să cred. Am constatat că în perioada ianuarie – februarie 2012, când compania trecea prin cele mai grele momente şi nu s-au plătit salarii, rate pentru leasing etc., în fiecare zi se făcea o delapidare. 20 – 40 de milioane de lei vechi erau scoşi din companie şi acoperiţi cu bonuri pe care figurau tot felul de produse, numai cele din activitatea companiei nu (…) Decontările erau semnate de toată lumea, de la casier la auditor şi contabil şef, şi erau aprobate şi de directorul general al unităţii. Sumele mi se par foarte mari şi cred că a fost un sistem foarte bine pus la punct. Minvest nu este o societate care să aibă atâţia bani în casierie. Erau scoşi în fiecare zi bani din bancă, pe baza unui cec. Cu banii respectivi era alimentată casieria şi ulterior se făceau decontările (…) Nu am ajuns la 2011, dar din ce au spus angajaţii, acelaşi lucru s-a întâmplat şi atunci”, a declarat luni pentru cotidianul “Glasul Hunedoarei” actualul director al Minvest Deva, Daniel Andronache.

Acționarul minoritar în cadrul SC “Roșia Montană Gold Corporation”, ce deține licența de exploatare a zăcămintelor de aur și argint de la Roșia Montană, este în procedură de insolvență  anunța Florin Roman, vicepreședintele Consiliului județean Alba, în urmă cu câteva săptămâni. “Astfel, în urma acestei proceduri există pericolul ca cele 19,3 % din acțiunile deținute de statul român prin societatea Minvest Deva, să fie pierdute sau disipate. În această situație, statul ar rămâne practic fără beneficii directe în cazul în care RMGC ar primi OK-ul pentru începerea exploatării zăcămintelor”, preciza Roman.

Propunerea înaintată de acesta Ministerului Economiei este preluarea acestor acțiuni de urgență de către Ministerul Marilor Proiecte sau cel al Economiei.

foto sediu SC Minvest Deva


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea