Rămâi conectat

Ştirea zilei

Minivacanță de 4 zile pentru angajații din România. Când vor sta acasă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Minivacanță de 4 zile pentru angajații din România. Când vor sta acasă

În luna aprilie, românii se vor putea bucura de o nouă minivacanță. Salariații și bugetarii vor beneficia de patru zile libere, cu ocazia sărbătorilor pascale, având în vedere că Vinerea Mare și a doua zi de Paște sunt, conform legii, sărbători nelucrătoare. Ce se întâmplă cu cei care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile.

O nouă minivacanță de 4 zile pentru angajați

Potrivit Codului Muncii, Vinerea Mare și primele două zile de Paște sunt sărbători legale nelucrătoare pentru majoritatea salariaților și bugetarilor din România. Cum, în 2023, acestea pică pe 14, 16 și 17 aprilie, românii se vor putea bucura de o minivacanță de patru zile, de vineri până luni.

În cazul celor care beneficiază de două ori de liberele legale pentru Paște (adică pentru două culte religioase legale creștine), zilele trebuie recuperate conform programului stabilit de angajator.
Ce se întâmplă cu cei care sunt nevoiți să lucreze de Paște
Pentru că în anumite domenii de activitate munca nu poate fi sistată niciodată, vor exista, la fel ca în fiecare an, persoane care vor fi nevoite să muncească în timpul sărbătorilor legale.

Vorbim aici de cei care activează în unitățile sanitare (pentru asigurarea asistenței sanitare), în unitățile de alimentație publică (pentru aprovizionarea populației cu produse alimentare de strictă necesitate) sau cei care au locuri de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Prin urmare, în cazul lor, Codul Muncii prevede ca angajatorul să le asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În situația în care, din motive justificate, zilele libere nu sunt acordate, salariații pot beneficia de un spor de minimum 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Important de menționat este faptul că acei angajatori care nu dau liber în sărbătorile legale sau care nu acordă compensațiile legale pentru munca în aceste zile sunt pasibil de amendă din partea ITM.

Ce alte zile libere vom mai avea în 2023

Iată lista completă a zilelor libere legale care au mai rămas în acest an:

  • Luni, 1 mai – Ziua Muncii
  • Joi, 1 iunie – Ziua Copilului
  • Duminică, 4 iunie – Rusaliile
  • Luni, 5 iunie – Rusaliile
  • Marți, 15 august – Adormirea Maicii Domnului
  • Joi, 30 noiembrie – Sfântul Andrei
  • Vineri, 1 decembrie – Ziua Națională a României
  • Luni, 25 decembrie – Prima zi de Crăciun
  • Marți, 26 decembrie – A doua zi de Crăciun

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Damaris Vasinc, elevă la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș, calificată pentru a treia oară consecutiv la Olimpiada națională de Istorie Damaris Vasinc, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Lucian Blaga” din Sebeș, s-a calificat al treilea an consecutiv la etapa națională a olimpiadei de istorie. Citește și: FOTO: Andra și Sarah eleve la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea