Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Programul Start-Up Nation România, prin care Guvernul sprijină IMM-urile, va fi lansat pe 15 iunie

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Programul Start-Up Nation, prin care Guvernul sprijină IMM-urile nou înființate, va fi lansat pe 15 iunie, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, citat de Agerpres, în cadrul unei conferințe pe tema dezvoltării capitalului românesc.

„Programul va fi lansat pe 15 iunie. Am semnat în urmă cu două zile normele de aplicare, care ar trebui deja să fie publicate în Monitorul Oficial”, a spus Petrescu.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe data de 22 mai Legea privind aprobarea OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii.

Actul normativ instituie programul Start-up Nation Romania, prin care se poate acorda un ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 de lei pe beneficiar, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim anual de 10.000 de beneficiari.

În urmă cu o lună, Ilan Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, declara că bugetul total al programului este de 1,7 miliarde de lei, respectiv 1,2 miliarde de lei de la bugetul de stat și 500 de milioane de lei sunt fonduri europene.

„Prima condiție este să înființați o societate comercială după data de 1 ianuarie 2017. A doua condiție este să creați minimum un loc de muncă și să-l mențineți pentru o perioadă de doi ani. Acest program este destinat noilor antreprenori sau celor care vor să încerce și alt business”, a spus Laufer.

Acesta a adăugat că pot beneficia de acești bani chiar și cei care nu au capital propriu. „Programul este dedicat inclusiv antreprenorilor care nu au capital propriu. Nu este un lucru pe care îl încurajez, dar cred că în România există mulți tineri, și bărbați, și femei, care într-adevăr văd o speranță în programul Start-Up Nation și unii dintre ei nu dispun de capital propriu, iar acest program oferă finanțare 100% nerambursabilă. Aceasta nu înseamnă că, dacă aveți un plan de afaceri de peste 200.000 de lei nu puteți veni cu propriul plan de afaceri”, a mai spus Laufer.

Potrivit acestuia, cheltuielile eligibile sunt foarte multe, inclusiv plata chiriilor, a salariilor, a utilajelor.

Guvernul își dorește ca, prin acest program, să fie înființate 10.000 de firme noi și 15.000 — 20.000 de locuri de muncă, a adăugat secretarul de stat. El mai spus că i-a propus ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, să fie creat un sistem prin care firmele plătitoare de TVA incluse în acest program să-și poată deduce imediat această taxă.

‘Prin acest program se urmărește crearea, în cadrul mediului de afaceri autohton, a unei noi generații de oameni de afaceri, capabili să acționeze la nivelul cerințelor Pieței Unice’, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Programul urmărește creșterea numărului de afaceri și revigorarea mediului economic, creșterea numărului de salariați, reducerea numărului de șomeri și creșterea consumului.

Evaluarea planului de afaceri se va realiza online de către o aplicație software.

 sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

”Mica recalculare” a pensiilor 2025: Care sunt pensionarii care primesc bani în plus chiar dacă toate pensiile au fost înghețate

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Mica recalculare” a pensiilor 2025: Care sunt pensionarii care primesc bani în plus chiar dacă toate pensiile au fost înghețate Pentru că nu au primit creșteri de pensii la începutul anului 2025, pensionarii își pun speranțele în etapa a doua a recalculării. Sunt vizați însă, doar cei care au muncit ore suplimentare, au obținut sporuri, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea